AM: Krievija virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plāno šaut raķetes (papild.) • IR.lv

AM: Krievija virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plāno šaut raķetes (papild.)

37
Krievijā militārajās mācībās šaušanas treniņā iemaņas atsvaidzina arī sievietes. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs ir informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki laika posmā no 4. aprīļa līdz 6. aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plānot veikt raķešu šaušanas pārbaudi, aģentūrai LETA pavēstīja Aizsardzības ministrijā (AM).

Pārbaudes minētajās dienās notiks no plkst.6 līdz 18. Krievijas puse aicinājusi Latviju šajā laika posmā slēgt gaisa telpu 18 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometrus no Latvijas krasta līnijas.

Krievijas puse ir pieprasījusi līdzīgus gaisa telpas liegumus arī Zviedrijai un Polijai, komentējot kaimiņvalsts plānotās raķešu šaušanas pārbaudes virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, intervijā LNT raidījumam “LNT ziņas” pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

AM preses pārstāvis Kaspars Galkins skaidroja, ka patlaban Krievijas puse Latviju nav informējusi, kāda veida bruņojumu plāno izmantot. Tāpat viņš apliecināja, ka Nacionālajos bruņotajos spēkos paaugstināta kaujas gatavība nav izsludināta.

AM ir izsaukusi Krievijas militāro, gaisa un jūras spēku atašeju Latvijā pulkvedi Andreju Lobovu un paudusi neapmierinātību par esošo situāciju, norādot, ka neraugoties uz to, ka starptautiskie līgumi Krievijai neliedz šajā teritorijā rīkot šādas mācības, tās rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras.

Krievijas militārajam atašejam arī ir pieprasīts sniegt detalizētu informāciju par plānotajām aktivitātēm Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kā arī par to, kā tiks nodrošināta drošība raķešu šaušanas laikā.

AM ir informējusi Krievijas militāro atašeju, ka Baltijas jūrai ir būtiska nozīme komerciālo darbību veikšanai. Noteiktas teritorijas ierobežošana vismaz 36 stundu garumā ne tikai kaitētu ekonomisko aktivitāšu veikšanai, bet arī palielinātu negadījumu risku.

Nacionālie bruņotie spēki sekos līdzi šo mācību norisei un arī turpmāk veiks pastiprinātu valsts robežu novērošanu.

Krievijas iecere virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā veikt raķešu šaušanas pārbaudes liecina par vēlmi izrādīties, bet patiesi stipriem to darīt nevajadzētu, aģentūrai LETA teica bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Viņš norādīja, ka Krievijas rīkojas līdzīgi kā cilvēki, kad grib pārliecināt par savu pārākumu. Šāda varenības demonstrēšana patiesībā ir vājuma pazīme. “Viņi visu laiku grib izrādīties, pievērst sev uzmanību, bet tam, kurš patiesi ir stiprs, to darīt nevajag,” pauda bijušais NBS komandieris.

Viņaprāt, šīs pārbaudes arī nevajag vērtēt kā atsevišķu gadījumu, bet gan kā kopēju Krievijas reakciju uz pēdējā laika notikumiem, piemēram, Lielbritānijā cietušā bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa lietu. “Varenības apliecināšana prasa par to visu laiku atgādināt. Tas ir vērtējams kā draudu signāls, pilnīgi droši, jo raķetes izmēģināt varēja vest arī uz Kaļiņingradas pusi,” teica Graube.

“Mums ir jāņem vērā, ka Krievijas rīcība var būt draudīga un neprognozējama, jo mums šādas mācības nav bijušas. Mēs esam testējuši sauszemes ieročus, maksimums pārdesmit tankus, taču raķetes ir raķetes,” piebilda Graube, gan uzsverot, ka panikai nav pamata. Pareizākā Latvijas taktika “būtu mierīgi vērot notiekošo”, jo to “pilnīgi noteikti darīs arī pārējās NATO valstis”, uzsvēra Graube.

Sanktpēterburgas tīmekļa medijs “Fontanka.ru” vēsta, ka Zviedrijas aviācijas dienests publicējis brīdinājumu civilajai aviācijai, ka Krievijas karaflotes Baltijas flotes kuģi veiks raķešu šaušanu Kaļiņingradas rajonā no 4. līdz 6.aprīlim, kā dēļ virs Baltijas jūras tiks daļēji slēgta gaisa telpa.

Saskaņā ar brīdinājumā norādītajām koordinātēm, šaušanas zona iesniegsies 18 kilometrus tālu neitrālajos ūdeņos Zviedrijas virzienā. Lidojumiem civilajai aviācijai tiks slēgti visi augstumi līdz aptuveni 20 kilometru augstumam.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (37)

Jānis Lakijs 01.04.2018. 11.09

Vācijas sabiedriskā televīzija ZDF: Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss sniedz roku Krievijai.
Dialog trotz Fall Skripal – Maas reicht Russland die Hand
01.04.2018 06:46 Uhr
Trotz der diplomatischen Krise geht Bundesaußenminister Heiko Maas auf Russland zu. Berlin brauche Moskau für das Lösen von Konflikten und sei “deshalb offen für den Dialog”.
https://www.zdf.de/nachrichten/heute/maas-setzt-auf-dialog-mit-russland-100.html
—–
Vācijai konfliktu izraisītāja Krievija esot vajadzīga konfliktu risināšanai.

+6
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 02.04.2018. 08.28

    varētu piekrist -dialogs ir miljons reižu labāks par karu, bet – tā milzīgā problēma ir nespēja vienoties – ja ir tā, ka vieni nosoda, konfliktē – otri laiza un bučo varmāku – tad noteikumus diktē varmāka – viņš arī tiek padarīts par stiprāko –

    nu jā …. ko tur teikt – neko ….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

fzss 31.03.2018. 04.29

kas, nav citas vietas , kur šaut ???

visvairāk jābaidās no nejaušības, vai viltus nejaušības….

+3
0
Atbildēt

1

    tonijs > fzss 31.03.2018. 15.25

    Kāpēc mums jābaidās? Lai baidās viņi, ka mēs nejauši nenotriecam kādu raķeti.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    vvilums > tonijs 01.04.2018. 11.25

    Mums nav īsti ar ko notriekt raķeti, bet vajadzētu iegādāties.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 01.04.2018. 11.54

    Latvijas un Dānijas Aizsardzības ministrijas (AM) parakstījušas līgumu par pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu «Stinger» iegādi no Dānijas bruņotajiem spēkiem un plānots, ka tās tiks piegādātas 2018. gada pirmajā pusē.
    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/673982-latvija_stinger_raketes_sanems_jau_nakama_gada_sakuma

    0
    0
    Atbildēt

    1

    vvilums > tonijs 01.04.2018. 14.24

    Baidos ,ka ar Stinger nelīdzēs , vajadzētu Patriot, kādus nesen iepirka poļi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 30.03.2018. 13.01

Nekā īpaša. Zirgs uzvedas kā zirgs, sesks – kā sesks, krievs – kā krievs. Vienmēr, kad tas iespējams.
Skatīsimies pozitīvi – varbūt no kārtējās iracionālās (tieši iracionālās, jo racionālas, tehniskas vai militāri-tehniskas jēgas šai izdarībai nav) cūcības vismaz dažiem pauriem Eiropā un citur mūsu sabiedrotajos kaut mazliet skaidrosies izpratne par tuvāko Rietumāzijas valstiņu un tās tautu. Daudz tas nebūs, bet vienalga labi.

+4
-1
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 30.03.2018. 17.51

    pirms kādas nedēļas viens Austrumeiropas pētnieks no Norvēģijas, kas turklāt strādā Ukrainā, esot teicis, ka līdzšinējā Rietumu politika pret Krieviju esot bijusi nepareiza. Šamos vajagot integrēt Eiropā… Bet Eiropa 90-tajos tam, diemžēl, neesot “bijusi gatava”.
    Eksperts…

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > andrejs 30.03.2018. 19.27

    Tādu “pētnieku-integrētāju” no mārrutkiem pasaulē netrūkst.
    Tam, ka līdzšinējā politika nepareiza, piekrītu ar visām četrām – aktīvai Moskovijas apvaldīšanai bija jāsākas vēlākais pēc iebrukuma Gruzijā, tātad vismaz pirms 10 gadiem. Tikai pamēģini stāstīt vidusmēra rietumeiropietiem, ka Puķins jau sen pārspējis nejaukā Hitlera asinsdarbus līdz iebrukumam Polijā – uzreiz tiksi fašistos. Nav cerību, ka viņu izpratne par krievu mainīsies ātri un būtiski, bet pat vismazākā vēsma pareizā virzienā ir labāka par patreizējo stāvokli.
    Par laimi, krievi šajā ziņā mums palīdz ik reizi, kad parāda pasaulei savu asiņaino purnu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu