Raimonds Mežaks, kasešu žokejs • IR.lv

Raimonds Mežaks, kasešu žokejs

Raimonds Mežaks ar 2016. gadā tapušo Ingus Baušķenieka albumu Mēteļi un garderobists. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Gunita Nagle

Trijos gados Cēsu mākslas telpā Mala notikušas jau desmit kasešu naktis. Tajās ir uzstājies leģendārais padomju laiku pagrīdes ierakstu mūzikas izplatītājs Juris Lapinskis un kasešu izdevējs Lauris Vorslavs, alternatīvās mūzikas veterāns Ingus Baušķenieks un 90. gadu hita Aka Aka autors Roberts Gobziņš. Kasešu naktīs melomāni ir klausījušies gan avangarda grupas Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas, gan divdesmitgadīgu disko mūziku. Kasešu naktis ir izveidojusies par Latvijas mūzikas dzīves notikumu, un ideja par tām radusies mežzinim Raimondam Mežakam.

Pirms trim gadiem Raimondam iešāvās prātā doma sarīkot savas dīdžejošanas divdesmitgades ballīti. 90. gadu vidū, kad Raimonds mācījās Ogres Meža tehnikumā, viņš vadīja diskotēkas. Toreiz lielākā daļa mūzikas ierakstu bija pieejami kasetēs, un apmēram 20 gadus tās glabājās lielos maisos. Kad viņš tās uzgāja, dažas ielika parastā, vecā magnetolā un saprata — skan labi. 2015. gada aprīlī Malā tika sarīkota pirmā mazā Kasešu nakts ballīte, kurā Raimonds uzstājās ar nelielu lekciju un līdz pat trijiem rītā izklaidēja viesus ar 90. gadu deju mūziku. «Biju noguris, bet priecīgs — cilvēkiem bija interese. Tā kā daudzas kasetes palika neiztītas, nolēmu vasarā sarīkot vēl vienu pasākumu,» stāsta Raimonds.

Arī ar otru Kasešu nakti vēl nebija gana. Pēc trešās ballītes tika nolemts tās intelektuāli piesātināt ar ciemiņu performancēm, lekcijām vai dīdžejošanu. Tāpēc turpmākajos Kasešu nakts pasākumos allaž ir piedalījusies kāda personība, kas ir piedalījusies mūsu mūzikas ierakstu vēstures veidošanā. Pirmais viesis bija viens no Latvijas elektroniskās deju mūzikas pamatlicējiem, pirmās deju mūzikas grupas Dvēsele dibinātājs, Liepājas lenšu žokejs Mārcis Grīnbarts. Ap 300 cilvēku sapulcināja lenšu žokejs Trakais Mārtiņš jeb Mārtiņš Kreilis, kurš 80. gadu vidū Cēsīs vadīja diskotēkas.

Turpmākie Kasešu nakts pasākumi Raimondu pārliecināja, ka melomāniem ir milzīga interese par kasešu ierakstiem, avangarda un pagrīdes mūziku, Laura Vorslava, Ingus Baušķenieka, Roberta Gobziņa darbu. Leģendāro mūzikas pirātu Juri Lapinski, kurš padomju laikos bija pat sēdējis cietumā par ierakstu izplatīšanu, Cēsīs sagaidīja ar orķestri. Tagad jau 75 gadus vecā Lapinska uzstāšanās Malā 2017. gada vasarā iekrita vienā no festivāla Positivus dienām. Raimonds bažījās, vai Mala nepaliks tukša. Taču desmitiem ļaužu gribēja dzirdēt, kā runā un dīdžejo Lapinskis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu