Izraidītais • IR.lv

Izraidītais

Pauls Raudseps

ASV līdz šim nebija izmetusi no valsts tik lielu Krievijas «diplomātu» skaitu

Vladimirs Putins ir taktisks ģēnijs un stratēģisks lamzaks.

Krievijas prezidents, čekists un džudists, spēj ar viltu un veiklību īstermiņā apspēlēt jebkuru pretinieku, taču ar katru «uzvaru» nevis iekaro aizvien lielāku ietekmi savai valstij un labklājību tautai, bet gan iedzen tās aizvien dziļākā izolētībā un panāk tieši pretējo tam, ko sākotnēji bija iecerējis.

Pēc Kremlim draudzīgā Ukrainas prezidenta Janukoviča gāšanas 2014. gadā Putina lielākās bailes bija no Krievijai nedraudzīga režīma nākšanas pie varas Kijevā, kas veicinātu NATO ietekmes pieaugumu Eiropas austrumos. Lai to novērstu, viņš strauji okupēja Krimu un sāka karu Donbasā. Rezultātā viņš panāca to, ko ukraiņu nacionālisti bija veltīgi centušies nodrošināt jau kopš 19. gadsimta — Ukrainas iedzīvotāju konsolidāciju ap neatkarīgas valsts ideju un skaidru novēršanos no Krievijas. Putins zaudēja Ukrainu un vēl turklāt pārliecināja NATO sabiedrotos izvietot savus bruņotos spēkus Baltijas valstīs un Polijā, ko tie līdz tam brīdim izvairījās darīt.

2016. gadā Putins ar bažām un nepatiku vēroja ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas gaitu. Kremlis jau gadiem uzskatīja Hileriju Klintoni par savu ienaidnieci, tāpēc bija jācenšas viņu pēc iespējas vājināt, un Putins uzrīdīja viņas priekšvēlēšanu kampaņai savus hakerus un troļļus. Galvu reibinošie rezultāti pārsniedza pat vispārdrošākās prognozes. ASV iekšpolitiskie konflikti sasniedza nebijušu asumu, un par prezidentu kļuva Putina apbrīnotājs, NATO apšaubītājs, Amerikas sabiedrības šķēlējs Donalds Tramps. Taču rezultātā Krievija pirmo reizi kopš aukstā kara beigām atkal plašākā amerikāņu sabiedrībā tiek uzskatīta par nopietnu draudu valsts drošībai, Maskavas iejaukšanos ASV iekšpolitikā izmeklē sevišķais prokurors, sankciju režīms pret Krieviju tiek pastiprināts, Ukrainai tiks piegādātas prettanku raķetes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu