Rīgas dome "pieaudzē" šāgada izdevumus par 42,38 miljoniem eiro • IR.lv

Rīgas dome “pieaudzē” šāgada izdevumus par 42,38 miljoniem eiro

2
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Foto: Zane Bitere, LETA

Pēc gandrīz septiņu stundu garas sēdes otrdien Rīgas dome pieņēma šā gada budžeta grozījumus, kas pilsētas izdevumus palielina par 42,38 miljoniem eiro, bet prognozēto deficītu – līdz 89,31 miljonam eiro. Opozīcija balsoja pret šiem budžeta grozījumiem, ziņo LETA.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse skaidroja, ka lielāko izdevumu palielinājumu – 36,28 miljonus eiro – veido pērn nerealizēto projektu pārcelšana uz šo gadu.

Pašvaldības ienākumi šogad būs par 1,79 miljoniem eiro lielāki nekā plānots sākotnēji. Pieaugumu veido 1,66 miljoni eiro pamatbudžeta ieņēmumu un 125 800 eiro speciālā budžeta ieņēmumu. Līdz ar to pašvaldības ieņēmumi šogad sasniegs 908,41 miljonus eiro.

Izdevumi palielināti no 954,97 līdz 997,72 miljoniem eiro. Rezultātā pašvaldības budžeta deficīts paredzēts 89,31 miljonu eiro, lai gan sākotnēji tas tika plānots 48,34 miljonu eiro apmērā. Tādējādi budžeta deficīts šogad formāli pieaugs par 40,96 miljoniem eiro.

Tiknuse paskaidroja, ka no papildus klāt nākušajiem izdevumiem 36,28 miljonus eiro veido 2017.gada neapgūtie līdzekļu atlikumi, proti, pašvaldības aģentūru un departamentu pērnā gada budžetu atlikumi, valsts budžeta transferti, neapgūtie investīciju objekti, kā arī citi finanšu līdzekļi. Finanšu departamenta direktore teica, ka šie līdzekļi piešķirti vai ieskaitīti Rīgas pašvaldības budžetā noteiktam mērķim un nevar tikt norakstīti vai izlietoti citiem mērķiem. Budžeta grozījumos tie tehniski atkal jāpiešķir iesākto projektu īstenošanai, viņa skaidroja.

Tāpat departamenta vadītāja stāstīja, ka fiksētais pašvaldības pamatbudžeta līdzekļu atlikums ir 111,14 miljoni eiro. Līdz ar to paredzamais budžeta atlikums šī gada beigās varētu būt nedaudz vairāk nekā 54 miljoni eiro. Pēc viņas teiktā, no jauna nepieciešami līdzekļi dažādu projektu īstenošanai kopumā ir 4,72 miljoni eiro.

No klāt nākušā finansējuma Rīgas dome plānojusi atvēlēt 363 000 eiro Rīgas Franču liceja atjaunotās ēkas Kr.Valdemāra ielā darbības uzsākšanai, divus miljonus eiro Imantas vidusskolas sporta laukuma labiekārtošanai, 500 000 eiro Daugavgrīvas vidusskolas fasādes sakārtošanai, bet 497 000 eiro bērnu rotaļu un sporta laukumu labiekārtošanai dažādās Rīgas apkaimēs. Vēl 490 000 eiro plānots novirzīt iekškvartālu piebraucamo ceļu remontiem, 156 000 eiro Rīgas Zoodārza kompleksa “Āfrikas savanna” būvniecībai un 288 000 eiro kompleksa iekārtošanai.

Budžeta grozījumos tika iesniegti 18 priekšlikumi, bet atbalstīti tika tikai trīs no tiem. Atbalstīti tika divi deputāta Oļega Burova (GKR) priekšlikumi – piešķirt papildus 400 000 eiro domes līdzfinansējuma kultūras pieminekļu saglabāšanai un 150 000 eiro ēdnīcu telpu labiekārtošanai Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, Rīgas Purvciema vidusskolā un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā.

Vēl atbalstīts tika mēra Nila Ušakova (S) priekšlikums piešķirt 239 581 eiro Rīgas Sociālā dienesta darbiniekiem naudas balvu izmaksai minimālās mēnešalgas apmērā un 113 778 eiro Rīgas domes Labklājības departamenta darbinieku piemaksām, lai “iespēju robežās stiprinātu darbinieku kapacitāti un darba devējs izpildītu Valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto pienākumu veikt piemaksu par papildu darbu, par vakantas amata vietas aizpildīšanu un cita darbinieka aizvietošanu, kā arī būtu iespēja veikt kompetentāko darbinieku motivēšanu un apbalvošanu.”

Līdz ar šo priekšlikumu atbalstīšanu, plānots, ka domes izdevumi palielināsies par vēl teju miljonu eiro. Visus trīs priekšlikumus atbalstīja arī lielākā daļa opozīcijas deputātu.

Debatēs lielākā daļa opozīcijas deputātu skaidroja, kāpēc neatbalstīs budžeta grozījumus, saucot tos par “izšķērdību, brāķi un stagnāciju”, kā arī vairākkārt koalīcijai pārmeta jauno darba sēžu kārtību un mazākuma ierobežošanu.

Budžeta grozījumi tika pieņemti, opozīcijai balsojot pret.

Komentāri (2)

kolpants 28.03.2018. 16.49

И как обычно, будут прогнозы, что ” в этом году РД ожидает банкрот”. Уже примерно с 2008 года.

0
0
Atbildēt

0

QAnon 27.03.2018. 23.41

Tikai simbiozē ar sugas brāļiem,Vienotību, Ušmeriks bauda pilnīgu nesodamību

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu