Gerhards ar rīkojumu aptur Rīgas domes deputātus ierobežojošo nolikuma punktu (papild.) • IR.lv

Gerhards ar rīkojumu aptur Rīgas domes deputātus ierobežojošo nolikuma punktu (papild.)

1
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Foto: Zane Bitere, LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) parakstījis rīkojumu par marta sākumā pieņemto Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumu darbības apturēšanu. Tie paredz, ka deputāti sēdēs nedrīkst uzdot vairāk par trīs jautājumiem, aģentūrai LETA apstiprināja ministra preses pārstāve Santa Vaļuma.

Ministrs rīkojumu parakstījis pirmdien un šodien tas tiks nosūtīts Rīgas domei.

Grozījumu darbība tiek apturēta un rīkojums stājas spēkā no brīža, kad tas tiek publicēts valsts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Kā norādīja Vaļuma, rīkojums varētu tikt publicēts jau otrdien, kas nozīmē, ka otrdien plānotajā Rīgas domes sēdē, kurā tiks skatīti pašvaldības budžeta grozījumi, deputāti atkal drīkstēs uzdot neierobežotu jautājumu skaitu.

Apstrīdēt rīkojumu Rīgas dome drīkst tikai vēršoties Satversmes tiesā. Lietas skatīšanas laikā apturēto nolikuma punktu darbība atjaunota netiek.

Ministrs jau iepriekš Rīgas domei norādīja, ka pieņemtie grozījumi ir pretdemokrātiski un liedz deputātiem pilnvērtīgi piedalīties domes sēdēs un lēmumu pieņemšanā. Līdz ar to, pieņemtos grozījumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nesaskaņoja un Rīgas domei, tuvākajā sēdē, kura notika piektdien, 23.martā, tie bija jāatceļ.

Jautājums par nolikuma izmaiņām piektdienas sēdē skatīts netika, jo Rīgas dome VARAM bija nosūtījusi vēstuli, kurā pamatoja, kāpēc grozījumi tomēr jāatceļ nebūtu. Neraugoties uz domes argumentiem, ministrs izdevis rīkojumu par marta sākumā ieviesto nolikuma punktu apturēšanu. Kā novēroja aģentūra LETA, Rīgas domes sēde piektdien noritēja strikti pēc jaunā nolikuma prasībām un deputāti nedrīkstēja uzdot vairāk kā trīs jautājumus, kas raisīja asas vārdu apmaiņas pret valdošo partiju un opozīcijas partiju deputātiem.

Tikmēr Rīgas domes valdošā koalīcija plāno mainīt asas domstarpības izraisījušos grozījumus pašvaldības nolikumā, kas ierobežo domes sēdes laikā uzdodamo jautājumu skaitu, tā vietā nosakot laika ierobežojumus jautājumu uzdošanai.

Pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs (S) pastāstīja – paredzēts, ka jautājumiem par vienu lēmumprojektu tiks atvēlētas 20 minūtes, bet par budžetu jautājumus uzdot varēs pusotru stundu. Šodien plkst.16 paredzēts sasaukt Rīgas domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par jaunā regulējuma ieviešanu.

Komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda rīkojumu par Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumu darbības apturēšanu, Ušakovs teica, ka ministrs esot pakļāvies politiskam spiedienam, kā rezultātā pieņēmis “nedemokrātisku un Rīgu diskriminējušu lēmumu”. Ušakovs teica, ka daudzās pašvaldībās jau gadiem pastāvot regulējums, kas reglamentē jautājumiem atvēlēto laiku, līdz ar to Rīgas dome šodien lems par priekšlikumu noteikt konkrētu laiku jautājumu uzdošanai, ar to aizstājot jautājumu skaita ierobežojumu.

Kā vēstīts, opozīcijai balsojot pret, Rīgas dome marta sākumā pieņēma grozījumus pašvaldības nolikumā, kas ierobežo deputātu iespējas sēdēs uzdot jautājumus.

Grozījumi paredz, ka turpmāk deputātiem sēdēs būs tiesības izskatāmā jautājuma ziņotājam uzdot ne vairāk kā trīsjautājumus. Tāpat deputāti viena jautājuma skatīšanas laikā varēs ņemt tikai vienu pārtraukumu, kā arī turpmāk ziņotājiem būs tiesības uz “galavārdu”, kam atvēlēs trīs minūtes laika.

Līdz šim pārtraukumus viena jautājuma skatīšanas laikā varēja izsludināt katra frakcija un jautājumus varēja uzdot neierobežoti, ko arī opozīcija bieži izmantoja.

(papildināta ar Ušakova viedokli)

Komentāri (1)

J.šveiks 29.03.2018. 08.54

kādžībī bus immer virsroka , par to esmu sen guvis pārliecību, maisos 20 gadu laikā sen nulles, jo pa caurumiem sen izmukuši , atliek plikas liecības , kuras neņem pa pilnu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu