Novičok • IR.lv

Novičok

2
Nellija Ločmele

Rietumeiropā pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām izmantots ķīmiskais ierocis — šī vēsts izklausās draudīga un tāda arī ir. Bijušā krievu spiega Sergeja Skripaļa saindēšana Lielbritānijas mazpilsētā izceļas ar vērienu, ko grūti izskaidrot ar konkrētā pārbēdzēja padsmit gadus seno nodevību, pārdodot britiem Krievijas specdienesta noslēpumus. Tāpēc ticamāka šķiet versija, ka šis varētu būt Kremļa brīdinājums jebkuram reālam vai potenciālam «uzmetējam»: mūsu rokas ir garas, un jūsu nāve būs mokoša.

Saindēts ar retu toksīnu, kas 80. gados izstrādāts PSRS militārā kompleksa laboratorijās, tagadējais britu pilsonis un bijušais Krievijas izlūkdienesta GRU pulkvedis lēni mirst un kalpo kā uzskates līdzeklis režīma metodēm.

Vienlaikus tas ir tests arī Eiropas un NATO partneru apņēmībai un vienotībai — vai Rietumiem ir spēcīga atbilde Putina hibrīdkara taktikai? Novičok jeb Jauniņais — tā sauc indi, kura lietota pret Skripaļu, taču slepkavības ieroča nosaukums arī ir vienīgais jaunums šajā shēmā, kas patiesībā darbojas jau gadiem.

Protams, pirmā atmiņā nāk bijušā specdienesta virsnieka Ļitviņenko demonstratīvā noindēšana Londonā, bet šī ir tikai skaļākā epizode veselā seriālā. Kaut vai tikai viena Putina oponenta, oligarha — un, protams, nelaiķa — Berezovska biznesa partneru mīklainās nāves veido iespaidīgu līķu kaudzi. Viens nokrīt no iepirkšanās centra jumta Londonā, cits iet bojā helikoptera avārijā, trešo notrieca metro, ceturtais izkrīt pa debesskrāpja logu. Vai tās ir nejaušības? Šīs nāves vēl atstāj vietu jautājumiem, bet ķīmiskā ieroča lietošana — vairs ne.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu