Dārgais Ušakovs • IR.lv

Dārgais Ušakovs

2
Aivars Ozoliņš

Rīgas mēra tēla kopšanai tērēti miljoni eiro rīdzinieku naudas

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs mērķtiecīgi kļūst par izdomātu tēlu. No žurnālistiem un citām reālām lietām apņēmīgā solī bēg, toties plaši tērzē internetā ar fiktīviem personāžiem par fiktīvām tēmām. Par to maksā nodokļu maksātāji — vismaz astoņus miljonus eiro pēdējos trīs gados, aplēsis žurnālistikas centrs Re:Baltica.

Ušakova tēla veidošanā redzama vēlme uztaisīties par mūsu mazo Putinu. Tikai nevis bīstami negantu kā lielais priekšnieks, bet gan atturīgi lietišķu un palaikam mīlīgi pūkainu kā viņa paša kaķis Kuzja vai drīzāk Muris. (Putins, kā zinām, ir draugos ar tīģeriem.) Tas nav vienkārši. Jo nākas funkcionēt vidē, kuru pats vēl nekontrolē pilnībā, tātad diezgan naidīgā, gluži vai «NATO aplenkumā», kā teiktu lielais Vladimirs. Tas nav arī lēti. Taču mazais Nils cenšas.

Ušakovs, saprotams, neindē oponentus ar eksotiskām vielām un nedraud mums ar atombumbām. Toties divus fundamentālus Putina mafijas režīma pīlārus centīgi kopē/ielīmē Latvijas vidē — naudas apgūšanas vertikāli integrēto mašinēriju un sabiedriskās domas veidošanas tehnoloģiju. Arī domes vairākuma nesenais lēmums ierobežot opozīcijai iespējas uzdot jautājumus ir pareizs solis Putina sistēmas virzienā.

Tādā ziņā Rīga noteikti ir specifisks Moskovskij dvorik (Maskavas sēta — krievu val.) lielajā Latvijas tradicionālo, kopš agrīniem pēcpadomju laikiem pilnveidoto koruptīvo shēmu un to publiskai nodrošināšanai izmantoto paņēmienu kartē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu