CVK: Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Putins • IR.lv

CVK: Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Putins

2
Biļetenu kaudzīte vēlēšanu iecirknī Sanktpēterburgā ar atbalstu Putinam. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Vladimirs Putins, nodrošinot sev vēl vienu sešu gadu amata termiņu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti pēc 99% vēlēšanu komisiju protokolu apstrādes.

Pēc šiem rezultātiem Putins ieguvis 76,65% balsu. Savukārt, pēc fonda “Sabiedriskā doma” aptaujas datiem, Putins saņēmis 77% balsu, bet, pēc VCIOM aptaujas datiem, 73,9% balsu, ziņo LETA/Interfax.

Vakarā Putins ieradās netālu no Maskavas Kremļa esošajā Manēžas laukumā, kur notika Krimas aneksijas ceturtajai gadadienai veltīts mītiņš-koncerts “Krima. Sevastopole. Krievija”. Sakot uzrunu no skatuves, Putins pateicās par viņam izrādīto atbalstu. “Liels paldies jums par rezultātu,” viņš sacīja. “Jūs esat mūsu kopīgā komanda, un es esmu jūsu komandas loceklis. Visi, kas šodien balsoja, ir mūsu kopīgā nacionālā komanda. Es tajā saskatu ne mazāk kā atzinību tam, kas izdarīts pēdējos gados ļoti sarežģītos apstākļos, redzu tajā mūsu cilvēku uzticību un cerību, ka mēs strādāsim tikpat saspringti, tikpat atbildīgi un vēl rezultatīvāk,” teica Putins. “Mūs gaida panākumi,” uzsvēra Krievijas prezidents.

Bez Putina vēlēšanās bija vēl septiņi kandidāti. Pēc CVK datiem, otrajā vietā izvirzījies Pāvels Grudiņins no Komunistiskās partijas ar 11,82% balsu. Tālāk seko Vladimirs Žirinovskis no ultranacionālistiskās Liberāldemokrātiskās partijas ar 5,68% balsu, Ksenija Sobčaka no opozīcijas partijas “Pilsoniskā iniciatīva” ar 1,66% balsu, Grigorijs Javļinskis no liberālās partijas “Jabloko” ar 1,04% balsu, Boriss Titovs no Izaugsmes partijas ar 0,75% balsu, Maksims Suraikins no partijas “Krievijas komunisti” ar 0,68% balsu, kā arī Sergejs Baburins no nacionālistiskās partijas “Krievijas tautas savienība” ar 0,65% balsu.

Vispazīstamākais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs kā kandidāts vēlēšanām netika reģistrēts, jo viņam ir krimināla sodāmība lietā, kuru viņš pats dēvē par safabricētu. Navaļnijs bija aicinājis prezidenta vēlēšanas boikotēt.

Vēlētāju aktivitāte sasniegusi apmēram 67%, pēc vairāk nekā 95% vēlēšanu komisiju protokolu apstrādes paziņojusi CVK.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2012.gadā piedalījās 65,3% balsstiesīgo Krievijas pilsoņu.

Pēc CVK sniegtās informācijas, ziņojumu skaits par pārkāpumiem vēlēšanu gaitā neesot liels.

Tomēr Krievijas opozīcijas aktīvisti un nevalstiskās organizācijas ziņo par daudziem pārkāpumiem svētdien notiekošajās prezidenta vēlēšanās. Galvenie minētie pārkāpumi ir fiktīvu biļetenu mešana urnās, kā arī urnu novietošana ārpus videokameru redzamības loka.

Komentāri (2)

J.Biotops 19.03.2018. 12.18

Pārkāpumi droši vien bija, kur nu bez tiem. Krievzemes varas vertikālē činavniekiem, sevišķi provincēs, jāizrāda centība, kā nu katrs māk. Ja iznāks mazāki procenti kā kaimiņu iecirkņos – izgāšanās, sekas ne visai grūti paredzamas. Tomēr kopējo ainu tas nemaina. Krievu vēlētāji savu nākotni izvēlējās lepni un brīvi
Kurš gan dzina ārzemēs dzīvojošos krievus stundām ilgi stāvēt garās rindās pie iecirkņiem, pat braukt garus ceļa gabalus kā Amerikā, lai tikai nobalsotu par asinsdarbu un agresijas turpināšanu? Vai tikai tepat Latvijā dzīvojošie nenīka uz ielas, lai nobalsotu par “russkij mir”? Ar cerību, ka Gruzijas un Krimas scenāriji kādreiz attīstīsies?
Puķins pagarināts ar lielāku balsu vairākumu un aktivitāti kā iepriekšējā reizē. Krima, kari Lugandonā un Sīrijā, slepkavības un draudi lietot atomieročus saņēmuši diženās krievu tautas atbalstu, nepārprotamu, bet ne negaidītu.
Turpinājums sekos.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.Biotops 19.03.2018. 15.11

    nu latvietis ju tikai papīkstēt spēj, būtu godavīrs – apsveiktu biedru Putinu, bet nē – skauž un kaut ko pīkst pa komentāriem – kā tāds peļu bērns

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu