Amerikāņi nejoko: nerezidentu īpatsvars bankās jāsamazina līdz 5% • IR.lv

Amerikāņi nejoko: nerezidentu īpatsvars bankās jāsamazina līdz 5%

60
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Indra Sprance

Divu mēnešu laikā Latvijai reālos darbos jāapliecina politiskā griba izskaust naudas atmazgāšanu bankās un nerezidentu biznesa daļa no pašreizējiem aptuveni 40% jāsamazina uz 5% — tādi ir galvenie secinājumi pēc ASV amatpersonu vizītes Latvijā, ceturtdien vēsta žurnāls Ir.

Pēc iestāšanās OECD paustie solījumi pakāpeniski divu gadu laikā samazināt nerezidentu klientu īpatsvaru Latvijas bankās un plāns līdz nākamā gada beigām čaulas kompāniju apjomu samazināt līdz 20% tagad ir nolikti malā, Ir apstiprināja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). «Pēc pagājušās nedēļas ir skaidrs, ka tas nav pietiekami ambiciozs plāns,» ministre komentēja pagājušajā nedēļā notikušās ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieka Maršala Bilingslija vizītes rezultātus.

Tagad mērķi ir skarbi. «Šobrīd ir ļoti īsā laikā būtiski jāsamazina ne tikai čaulu apmērs, bet arī nerezidentu bizness kopumā. 5% — tas ir mērķis, līdz kuram jānonāk,» viņa sacīja. Šī mērķa sasniegšanai ir «daži mēneši laika, lai to izdarītu, neceļot arī lieku paniku».

Kā skaidroja ministre, valdība gatava gan likuma grozījumiem čaulas kompāniju izskaušanai, gan arī gaida daudz aktīvāku Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbību. «Regulators ir tiesīgs vērtēt, vai banka ar savu biznesa modeli spēj riskus kontrolēt pati. Ir instrumenti, lai var nonākt līdz būtiskam riskantā klientu līmeņa samazinājumam.»

Nerezidentu īpatsvars banku sektorā kopumā ir ļoti liels — to veiktie maksājumi pērn veidoja 40% no visa transakciju apgrozījuma un līdzīgu īpatsvaru arī noguldījumos. Liela daļa nerezidentu naudas plūst tieši caur čaulas kompānijām — piesega firmām bez reālas darbības, ko mēdz izmantot nelikumīgas naudas legalizēšanas shēmās. Lai gan čaulas kompāniju skaits — aptuveni 26 000 — veido tikai 1% no kopējā banku klientu skaita Latvijā, tomēr šīs čaulas kompānijas rada 37% no visa banku sektora naudas apgrozījuma.

FKTK vadītājs Pēters Putniņš apstiprināja Ir, ka regulatoram jau tagad ir instrumenti šo jautājumu risināšanai un FKTK rīkosies, ņemot vērā valdības doto mandātu. «Ātrāk ir jākustas. Mēs to arī darīsim,» teica Putniņš. «Tā sauktajām nerezidentu bankām ir pienācis laiks tiešām salīdzinoši ātrā tempā pateikt — vai viņu biznesa modeļi ir grozāmi, vai nav.»

Vairāk nekā desmit banku Latvijā fokusējas tieši uz nerezidentiem. Dažas regulators jau pērn sodīja par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas novēršanā, ko atklāja sadarbībā ar ASV. Lielākos sodus saņēma Rietumu banka un Norvik banka — 1,6 un 1,3 miljonus eiro. Sodīto vidū bija arī Reģionālā investīciju banka (570 tūkstoši eiro), Baltikums Bank (tagad BlueOrange) un Privatbank (katrai sods 35 tūkstoši eiro).

Vairāk par ASV amatpersonu vizītes rezultātiem lasiet žurnālā šeit.

Komentāri (60)

Antons 15.03.2018. 12.42

Latviešiem nu jau pat Dziesmusvētku biļetes nevar uzticēt pārdod, pat tur krāpjas un blēdās, aicināšot ārzemju firmu.
Kur nu vēl šiem var uzticēt valsti pārvaldīt vai tiesu lemt, blēži cauri un cauri, mums vajadzētu izdarīt kā Kazahstānā izdarīja – uzaicināt lemt maksātnespējas un citas saimnieciskas lietas britu tiesnešus, tie jau nav pērkami.
Un valsti pārvaldīt uztaicināt igauņus, latvieši spējīgi tikai pārdoties un blēdīties.

+6
-2
Atbildēt

0

Antons 15.03.2018. 11.14

Nu labi vēl, ka te ameriķāņi un ES kādreiz piedraud ar pērienu.
Paši latvieši tik to vien spēja, ka izveidot totāli korumpētu valstiņu, kur politiķiem galvenais dārgāk kādam pārdoties un visi, kam vajag, zina, cik katrs likums maksā.
Ja nebūtu ES un ASV, mums te ietu trakāk, kā Krievijā, tie vēl tos mūsu zaglīgos un pērkamos klaunus piebremzē.
Gudrākie jau no šīs valsts m’\uk. diemžēl, ne visi var to izdarīt.

+5
-3
Atbildēt

2

    QAnon > Antons 15.03.2018. 12.49

    Varu iedomāties, ko jūsu zaglīgie un pērkamie klauni darīs, kad ASV piespiedīs anulēt vairākus tūkstošus nelikumīgi izsniegto UA, bet naudiņa par tām jau nodzerta, nonarkota, iztērēta luksus priekšmetos, perversās izpriecās un homoseksuālistu aksesuāros? Kas notiks, kad vajadzēs izvērtēt Citadeles un LM atdošanas čekistiem likumību un OIK atļaujas bandītu un čekistu firmām?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > Antons 15.03.2018. 14.53

    Valsts ir tieši tāda, kādu mēs paši to veidojam un kādu esam pelnījuši.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > tonijs 15.03.2018. 15.36

    Nezināšana vēl būtu attaisnojama,bet turpināt balsot par Vienotību un tās atvasinājumiem,zinot to visu…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Antons > tonijs 15.03.2018. 16.24

    Tonijs – taisni tā arī ir, par to jau rakstu.
    Ne leiši, ne igauņi, nerunājot pat par Rietumu valstīm, tādu ņirgāšanos par sevi, kādu pieļauj latvieši, nekad nepieļautu.
    Dažus gadus atpakaļ Priekules slimn. vadītāja Ēšenvalde izteicās, ka, ja Lietuvā būtu tāda medicīna, visi politiķi būtu pa logu ārā izmesti no parlamenta, vai kaut kā līdzīgi.
    Un ko latvieši – klusē un lēnām mirst( ja nav naudas ko samaksāt par ārstēšanu), vai arī tinās projām.
    Protams, birokrātijai un politiķu izpriecām uz zagšanai naudas vēl pietiek, tā ka aborigēni domā, ka viss normāli, re, nesen pie pensijām pielika pārs desmitus eiro, nu ko vēl aborigēniem vajag, visi laimīgi un balsos par ZZS un NA, par stulbākajiem, zaglīgākajiem un liekulīgajiem “politi’\kiem”, īstenībā – ciniskajiem politbiznesmeņiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 15.03.2018. 09.08

Kā skaidroja ministre, valdība gatava gan likuma grozījumiem čaulas kompāniju izskaušanai +++ kāpēc šāds likums netika radīts līdz ar Nacionālās bankas radīšanu? Nezināja, kas tas ir – “čaulas kompānija”, jeb noticēja pasakai par “otro Šveici, kura savienos Austrumus ar Rietumiem” ? :)

Un, atbildi uz atbildi meklējot, nevajadzētu aizmirst to, ka atjaunotajā LR likumus apstiprina Saeims ar balsu vairākumu, tā kā tradicionālais kašķis starp Vienotības un NA atbalstītājiem un citiem faniem šeit nebūtu vietā :)

+2
-1
Atbildēt

2

    Sskaisle > rinķī apkārt 15.03.2018. 10.19

    paga – kādus likumus apstiprinājušas līdzšinējās saeimas?

    Kāda ir šo saeimu likumu pārvaldītā Latvija? Kas te labi dzīvo, kam te skaista dzīve?
    Tikko lasu pat sportisti bēg prom no valsts, kā olimpiskās spēles tā mūsu varas elite nahaļavu brauc un bauda dzīvi , par kādiem nopelniem – maukas tādi – būtu to naudu atdevuši sportistiem, kuri pelna medaļas valstij nevis notriekuši un to notriekšanu nosaucot par valsts prezentāciju

    Dziesmu svētkos koristi pelna naudu lai atkal varas elite varētu sēdēt par velti visos koncertos – ar visām sulaiņu svītām – tā nav nožēlojama padaliku sistēma , kuru visu laiku baro sūda patrioti naciķi? Kur NA ministre ir novedusi Latvijas kultūrpoliku? Visi pārdoties gatavie maukas par velti pa pasauli piecus līkumus izskrējuši

    Jā es lamājos kā zirgu puisis jo esmu nenormāli nikna – un negrasos nevienam atvainoties

    Nekaitini mani to mauku māju te pieminot ….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > rinķī apkārt 15.03.2018. 10.22

    zem tā slēpjas partiju īpašnieki mīlīt, tas taču nav noslēpums , kas sastāda valdību un nosaka bandītisku likumu pieņemšanu ar savu partiju rokām par tiem balsojot

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Antons > J.šveiks 15.03.2018. 11.24

    R.A. – nu gan tu tēlo naivo.
    It kā kāds nezinātu, kādā veidā un kā intersēs Latvijā tiek pieņemti likumi, un ka mūsu politiķi ir absolūti pērkamas būtnes, tāpat, kā prokurori, tiesneši, arī vairākums ž\urnalistu, utt., utt..
    īstenībā, šo valsti sen pārvalda mafija, manuprāt, tas katram, kam ir smadzenes, sen skaidrs.
    Riebjas šeit dzīvot, un uz visu to noskatīties, būtu jaunāks, sen būtu projām, labi vēl, ka mazbērni sen ārzemēs un pat nedomā šeit atgriezties.

    +3
    -2
    Atbildēt

    2

    andrejs > Antons 15.03.2018. 13.09

    labi vēl, ka mazbērni sen ārzemēs
    ——————–
    labprātīgi veica deokupāciju un devās uz tēvzemi? Pozitīva ziņa. Vairums kolonistu gan nekur nebrauc

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 15.03.2018. 13.17

    Nedomā, ka tā suga repatriējās! Piedirš vienā, brauc izkārnīties citur, kur tīrāks.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 15.03.2018. 13.31

    Žēl gan, ka tu nepiederi pie tās sugas un visu laiku tik krāmē vienā un tajā pašā vietā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 15.03.2018. 13.47

    Gribēji, lai pie definētiem 140 miljoniem asinskāru, tumsonīgu, slimu un sātana apsēstu organismu, būtu vēl viens?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > tonijs 15.03.2018. 14.56

    visu laiku tik krāmē vienā un tajā pašā vietā.
    ————————
    Tā dara visi normāli cilvēki. Dabiskajām vajadzībām ir speciāli paredzētas vietas. Tonijs to nezina?

    +2
    -2
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > andrejs 15.03.2018. 15.37

    Tonijs iet ārā,dārzā,mēslot dobes.

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    Antons > Bārdainais Signe 15.03.2018. 16.28

    Ombross – ģenerālis utt., andrejs un ēriks( Signe ar bārdu) – trīs NA un ZZS lielākie fani.
    Tipisks ZZS un NA vēlētājs.
    Kādas partijas, tāds vēlētājs.

    +4
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Antons 15.03.2018. 17.16

    Tādi nu koprofobi latvisko partiju: ZZS un NA, atbalstītāji, esam, kuriem jau tikai domas par Rinkēviču, higiēnas prasības izsauc vemšanas refleksu, bet viņš jau tur tāds nav viens. Citi pagaidām sēž skapī un nesteidzas ar “coming out”.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Antons 16.03.2018. 14.19

    Tu ar sevi laikam dikti lepojies,ka sevi pozicionē kā Vienotības vēlētāju? :D Es varētu teikt to pašu-kāda Vienotība,tāds vēlētājs,bet tam noteikti nebūs pozitīva nozīme.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > andrejs 15.03.2018. 15.36

    Es to zinu, bet altinyildiz gan to nezina un visu laiku nokārtojas viesistabā, kur cilvēki grib parunāties.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 15.03.2018. 15.48

    Cilvēkiem: Toņkai, dzērim49 un Sandrai “gudri” izkārnīties uz nacionālpatriotiem, bet kolaborantam, rinķī apkārt, klusuciešot piekrist.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    QAnon > Antons 15.03.2018. 12.40

    Ja Meļņiks ar kāju varēja spērt vaļā Rīgas pils vārtus, ja čekisti var izsaukt pie sevis uz ložu atskaitīties premjeru, ja alkatīgais, paranoidālais, atriebīgais, sadists, masu slepkava, kodol un ķīmiskais terorists, pederasts – pedofīls Putins var iecelt valsts prezidentu, ja IeM vadība apkalpo Solncevas brigādes, ja SAB un DP tā vietā, lai atmaskotu nodevējus un ķertu krievu spiegus, izrēķinās ar patriotiem, ja katrs krievu bandīts un čekists Latvijā bez kādiem šķēršļiem var saņemt UA, ja čekas maisu saturs tiek sargāts kā jaundzimušais gripas epidēmijas laikā, utt.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu