Latīņamerikas zelta stunda • IR.lv

Latīņamerikas zelta stunda

Galvenā loma pie Danielas Vegas (arī dzīvē transdzimuma sieviete) nonāca gluži vai nejauši — viņa sākotnēji konsultēja režisoru scenārija jautājumos. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filma Fantastiskā sieviete — vai mūsdienu pasaulē dzimums ir problēma?

Šī ir pirmā čīliešu filma, kas saņēmusi Oskaru, turklāt sūras konkurences apstākļos — atcerieties, labākās ārzemju filmas kategorijā bija nominētas arī divas izcilas 2017. gada Eiropas filmas: Rūbena Estlunda asprātīgā satīra Kvadrāts un Andreja Zvjaginceva skarbais attiecību stāsts Nemīlestība.

Lai arī Fantastiskā sieviete nav spožākais darbs no Oskaram nominētās kompānijas, tās uzvara ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā tikai pierāda Latīņamerikas kino pēdējā desmitgadē piedzīvoto renesansi. Meksikāņu kinorežisori, par «trim draugiem» dēvētie autori Alehandro Gonzaless Injaritu, Alfonso Kuarons un Giljermo del Toro, strādā Holivudā un nu jau ir oskaroti, savukārt Argentīnas, Čīles, Gvatemalas un Paragvajas filmas ir biežas viešņas pasaules kinofestivālu vidē. Kāpēc? Jo Latīņamerikas autori spēj virtuozi savietot cilvēcisku un reālisma caurvītu, proti, mūsdienu skatītājam aktuālu stāstniecību ar atjautīgu un meistarīgu kinematogrāfiju.

No ziņkāres līdz agresijai

Lai arī režisora Sebastiana Lelio Fantastiskās sievietes panākumus būtu ērti izskaidrot kā nodevu pašlaik aktuālajam diskursam par dzimumu līdztiesību, filma rezonē daudz plašāk.

Stāsts par to, cik nežēlīgi mainās jaunas sievietes dzīve pēc pēkšņas dzīvesbiedra aiziešanas, — lai arī zīmē drūmu neiecietīgas sabiedrības portretu — tomēr apelē pie plašākām cilvēciskajām vērtībām. Filmas galvenā varone Marina (Daniela Vega) ir transdzimuma sieviete, taču Lelio šo faktu sākotnēji izvēlas neminēt — kamēr viņas partneris Orlando (Fransisko Rejess) ir dzīvs, tam nav nozīmes: uz ekrāna redzamas normālas, veselīgas un sirsnīgas divu cilvēku attiecības. Viņi ir tāds pats pāris, kādu Santjago ir tūkstošiem. Taču pēc Orlando nāves Marina mazpamazām kļūst gan par neveselīgas ziņkāres objektu, gan par ieganstu, lai viņu turētu aizdomās par prostitūciju un pat slepkavību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu