Ir jākļūst gudrākiem • IR.lv

Ir jākļūst gudrākiem

Jānis Maizītis. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Aivars Ozoliņš

Jānis Maizītis uzskata, ka Latvijas drošībai jābūt ne tikai SAB, bet arī visu vēlētāju rūpei — izvēloties, kurām ziņām uzticēties un par ko balsot

Saeima 8. martā lielā vienprātībā atkārtoti apstiprināja amatā Satversmes aizsardzības biroja direktoru Jāni Maizīti — par balsoja 85, pret 2, atturējušos nebija. Pēc balsojuma sarunājāmies ar SAB vadītāju Ir redakcijā gan par šā negaidīti lielā atbalsta iemesliem, gan par citām drošības aktualitātēm — banku lietām un Rimšēviča makšķerēšanu Kamčatkā, pielaidēm valsts noslēpumam un čekas maisiem, Krievijas ietekmes aģentiem Latvijā un iespējamiem kiberuzbrukumiem nolūkā ietekmēt Saeimas vēlēšanas.

Balsojums Saeimā bija pārsteidzoši vienprātīgs. Vēl gada sākumā bija iespaids, ka pats neesat pārliecināts par savām izredzēm. Kāda būtu jūsu analīze — kas šajos mēnešos ir mainījies?
Ko es varu analizēt. (Smejas.) Es vēl vakar nebiju pārliecināts. Biju nedaudz arī uztraucies — ne profesionāli, bet cilvēciski. Galu galā, piekto reizi gāju šo procedūru un ar dažādiem rezultātiem. Jāsaka — tā ir šā brīža politika.

Politiķi noteikti skatījās viens uz otru, runāja, ko darīt, bet tas man nav zināms. Baumu bija ļoti daudz.

Kad jūs 2010. gadā neapstiprināja ģenerālprokurora amatā, «Aivars nodemonstrēja spēku un iedeva pa rīkli ģenerālprokuroram», kā lasām oligarhu sarunās Rīdzenē. Vai jums bija ziņas, ka Lembergs būtu gribējis to atkārtot arī šoreiz?
Es nezinu līdz galam, nezinu. Arī 2010. gadā man neviens neteica par kaut kādām sarunām, tieši otrādi — tad es gāju diezgan pārliecināts uz šo balsojumu. Varbūt tāpēc tagad tā piesardzība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu