Meja: Krievija, "ļoti iespējams", ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu (papild.) • IR.lv

Meja: Krievija, “ļoti iespējams”, ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu (papild.)

5
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzstājas parlamentā. Foto: AFP/LETA

Ir “ļoti iespējams”, ka Krievija ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, pirmdien parlamentā paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Pēc viņas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu. Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu, ziņo LETA.

Meja pavēstīja, ka Krievijas vēstnieks Londonā izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi “Krievijas valsts tieša rīcība”, vai arī rezultāts “kontroles zaudēšanai” pār nervus paralītisko vielu krājumiem. Tie ir vienīgie iespējamie divi iemesli, kāpēc Lielbritānijā konstatēta šī viela, sacīja Meja.

Pēc Mejas teiktā, uzbrukumā izmantotā ķimikālija identificēta kā nervus paralizējošo vielu grupā “Novičok” ietilpstoša viela, kas izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās. Viņa pavēstīja, ka ārlietu ministrs Boriss Džonsons informējis vēstnieku, ka Maskavai “nekavējoties jāsniedz pilnīga un ticama atbilde” Aizliegto ķīmisko ieroču organizācijai par “Novičok” programmu.

Meja sacīja, ka Lielbritānija izskatīs viņa atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, “taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti”.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien pauda bažas par Lielbritānijā notikušo uzbrukumu Skripaļam un sazinājies ar britu varasiestādēm šajā jautājumā. “Lielbritānija ir augsti vērtēts sabiedrotais, un šis incidents radījis lielas bažas NATO,” norādīja Stoltenbergs.

“Jebkādas nervus paralizējošas vielas izmantošana ir drausmīga un pilnīgi nepieņemama,” viņš piebilda.

NATO ģenerālsekretārs ar šo paziņojumu nāca klajā pāris stundas pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu “ļoti iespējams” ir atbildīga Krievija.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Mejas paziņojumus nodēvējusi par “cirka šovu” un “pasakām”. “Tas ir cirka šovs Lielbritānijas parlamentā,” paziņoja Zaharova. “Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informācijas politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokāciju.”

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

(papildināta ar Stoltenberga viedokli)

Komentāri (5)

J.šveiks 13.03.2018. 10.27

krievu klasiķu citāti par krievu pasauli:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=Nlb22aMSXrI

0
0
Atbildēt

0

tonijs 12.03.2018. 22.56

Ja tik augsta ranga amatpersona nāk klajā ar tik skaļu paziņojumu, nosaucot vārdā vainīgo valsti, tad tas ir nopietni- tātad tam ir pierādījumi un pamats. Krievija atkal uzprasās uz nepatikšanām un tās arī dabūs. P.S. Solsberija nevis Solsberi.

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > tonijs 13.03.2018. 16.03

    А почему независимые и объективные журналисты IRIR не добавили мнение другой стороны? Например, Лавров заявил, что согласно международному соглашению, Британия в данном случае должна также предоставить и образцы констатированного вещества, чтобы страна ответчик могла провести собственный анализ-однако Британия отказалась это сделать.
    И насколько объективен срок – 2 дня? Обычно такие короткие сроки уже изначально запрашиваются, чтобы ответчик даже при желании не успел ничего подготовить, чтобы потом заявить-ну вот, раз не подали, значит, виноваты!

    Высокое должностное лицо заявило, что “очень возможно”, что Россия виновата. Ну а уже дело все остальных радостно “очень возможно” постараться не заметить.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lno > kolpants 14.03.2018. 12.02

    Kā gribas aizstāvēt “gņiluju matušku”:) Meija nosauca 2 variantus; 1. terorakts veikts ar RU akceptu; 2. Putins nekontrolē situāciju un Novičoks nonācis teroristu rokās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 12.03.2018. 22.43

Ir pēdējais laiks pārstāt spēlēt paslēpes un pasludināt, ka krievu fašistiskie izdzimteņi ir vainojami dzīvojamo māju spridzināšanā Volgodonskā, Buinakskā un Maskavā un neīstenotā terora aktā Rjazaņā, 9/11 terora aktos ASV un Polijas Prezidenta un elites nogalināšanā 10.04.10. un izdarīt visu, lai tie zemākie primāti, civilizācijas pabiras, nekad vairs nevarētu mums cilvēkiem kaitēt.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu