Eksperte: Rimšēviča lieta Latvijas reputācijai būtiski nekaitēs, bet vajadzēs laiku • IR.lv

Eksperte: Rimšēviča lieta Latvijas reputācijai būtiski nekaitēs, bet vajadzēs laiku

14
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča turēšana aizdomās par kukuļņemšanu Latvijas reputācijai kopumā vai pozīcijām Eiropas Savienībā (ES) būtisku kaitējumu nenodarīs, bet būs nepieciešams laiks un papildu pūles, lai tiktu pāri šim gadījumam, intervijā aģentūrai LETA atzina sabiedrisko attiecību aģentūras “Golin” izpilddirektore Eiropā Hortensija Nastase.

“Šis gadījums nav skāris vienkārši kādu baņķieri un kādu banku, bet gan centrālās bankas vadītāju, kura uzdevums ir būt vārtu sargam. Tomēr uz šādiem gadījumiem var raudzīties gan kā uz sliktu, gan labu lietu. Galu galā, ja augsta līmeņa korupcijas lieta nonāk līdz taisnīgai tiesai, tas var kalpot kā pierādījums, ka valstī valda likuma vara,” sacīja Nastase.

Vienlaikus viņa atzina, ka šis gadījums ir piesaistījis plašu starptautisku uzmanību. Piemēram, Rumānijā, kurā dzīvo pati Nastase, divu dienu laikā pēc Rimšēviča aizturēšanas par to ir bijuši aptuveni 35 raksti vai sižeti gan drukātajos medijos, gan interneta vietnēs, gan televīzijās. “Tas ir interesanti, jo parasti vietējā mēroga notikumi Baltijā nesasniedz Austrumeiropas valstis, ja vien tas kaut kādā mērā nav saistīts ar tām,” norādīja aģentūras “Golin” izpilddirektore Eiropā.

Tāpat viņa atzīmēja, ka plašu sabiedrību Eiropā šādas lietas ilgstoši neinteresē. “Taču Eiropas Centrālās bankas, ES amatpersonām tas ir ļoti svarīgi, jo tas, kas notiek vienā ES dalībvalstī, vai nu biznesa, vai reputācijas jomā ietekmē arī visus pārējos. Galu galā ķēde ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms, un ES ir ķēde,” pauda sabiedrisko attiecību eksperte.

Arī Rumānijā ir bijuši vairāki nopietni korupcijas skandāli un Nastase minēja, ka ir redzamas arī tipiskas kļūdas, kuras komunikācijā ar sabiedrību tiek pieļautas.

“No to puses, kuri tiek turēti aizdomās, pirmkārt, tie ir mēģinājumi diskreditēt tiesībsargājošās iestādes. Parasti tas tiek darīts, mēģinot attīstīt dažādas sazvērestību teorijas, lai samazinātu apsūdzību svarīgumu. Otrkārt, viņi cenšas novirzīt mediju uzmanību no konkrētajiem korupcijas gadījumiem uz saviem politiskajiem pretiniekiem. Tā ir vienkārša taktika, lai novirzītu sabiedrības uzmanību no korupcijas gadījuma, lai radītu ienaidnieku tēlu. Tad vēl bieži tiek piesaukti ārējie, piemēram, Rietumu spēki, kuri cenšas ietekmēt vietējos notikumus. Savukārt tie, kuri cīnās pret korupciju, pieļauj kļūdu, bieži vien aizstāvot ne tik daudz izmeklēšanas institūcijas, cik konkrētas personas, nostādot tās līderpozīcijās. Līdz ar to mēs abās pusēs redzam tendenci novērst fokusu no lietas uz konkrētiem indivīdiem. Beigās tas noved līdz situācijai, kad ir vārds pret vārdu, un tas ir bīstams slazds,” sacīja Nastase.

Taujāta, kādai vajadzētu būt pareizai rīcībai, viņa norādīja, ka vēlētos redzēt korupcijā apsūdzēto amatpersonu atkāpšanos no amata izmeklēšanas laikā.

“Tas tik daudz nav saistīts ar komunikāciju, bet gan ar cilvēka vērtību sistēmu. Ja mēs runājam par labu reputāciju, tad to var būvēt tikai uz vērtībām. Taču, ja starp jūsu personību un vērtībām ir plaisa, tad tā galu galā kļūs redzama. Tādēļ, ja amatpersona ir pārliecināta, ka tās rīcība ir bijusi ētiska, tad tai uz izmeklēšanas laiku vajadzētu atkāpties no amata, skaidri parādot, ka tā tai uzticas, ļauj izmeklēšanai ritēt savu gaitu un nemēģinās tajā nekādā veidā iejaukties. Iemesls, kādēļ visbiežāk cilvēki šādi nerīkojas, ir saistīts ar to, ka tie nevar paziņot, ka visu ir darījuši pareizi. Tādēļ viņiem ir ļoti svarīgi turpināt radīt miglas plīvuru, lai novērstu uzmanību no svarīgiem jautājumiem,” atzina Nastase.

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta ceturtās daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par “ABLV Bank” darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un “Norvik” banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar “Trasta komercbanku”, ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Vienlaikus Rimšēvičs paziņojis, ka ir nolēmis neatkāpties no amata. “[..] Šobrīd es esmu pieņēmis lēmumu, ka es neatkāpšos, jo es neesmu vainīgs. Manu apmelotāju un nomelnotāju mērķis ir, lai es atkāptos, lai es nevarētu sevi aizstāvēt,” iepriekš preses konferencē teica Rimšēvičs.

Komentāri (14)

J.šveiks 12.03.2018. 18.16

kad iemetīs aiz restēm , tā aizmirsīs , taspats jau ar lembi , kamēr nav aiz restēm , plātās vienā gabalā , stāda valdību , norīko premjerus un prezidentus , šitie Latviju novedīs veļu pasaulē, labi ka esam kautkā iekūlušies NATO , tad Amērika paņem pie dziesmas , kad sāk zagt pabriesmīgos apmēros.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 12.03.2018. 11.57

“Galu galā, ja augsta līmeņa korupcijas lieta nonāk līdz taisnīgai tiesai, tas var kalpot kā pierādījums, ka valstī valda likuma vara,” sacīja Nastase.” – nu un šitā atkal ir mediju pīle , kuru mums grib pasniegt šodien pusdienās – par kādu taisnīgu tiesu Latvijā ir runa?
Kā es saprotu tad taisnīga tā ir tikai tiem, kuriem ir nauda , lai par to maksātu. Vismaz Latvijā….

Ja naudiņas nav nemaz – tad kā saka – vari tikai klausīties un pats lemt – kam ticēt un kam neticēt

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 12.03.2018. 11.50

ko es šai valstīõ nesaprotu –
kukuļņemšanā aizdomās turēto Rimševicu pat saeima aicina atkapties no amata , savukārt NA bijušo ģendirektoru, tagad partijas sirsnigu draugu – tāpat likuma pārkāpšanā apsūdzēto Lūsi A – NEAICINA ATKĀPTIES –

BET svētais Dzintas RAIVIS no NA MUMS SLAPJU MUTI STASTA , KA LŪK UZ AIGARU LŪSI ATTIECOTIES NEVAINĪBAS LIKUMS

TAD KĀPĒC UZ RIMŠEVICU TAS NEATTIECAS ?

RIMŠEVICS NEZIEDO PARTIJĀM? NAV ZIEDOJIS?

KĀ DZĪVOT VALSTĪ UN KAM TICĒT, JA MĀNĀS KĀ ZAGĻGI SUŅI PAŠAS AUGŠAS ?

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/11.03.2018-11.-marta-de-facto.id125781/

http://www.delfi.lv/news/national/politics/video-saeima-debate-par-neuzticibu-rimsevicam.d?id=49821211

+1
-1
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 12.03.2018. 12.08

    Labdien, Dusma, prieks Tevi redzēt, es jau gandrīz sāku uztraukties. Rimšēviču aicina atkāpties no amata uz izmeklēšanas laiku, jo viņa atrašanās tajā kaitē Latvijas reputācijai, bet par tādu Lūsi ārpus Latvijas neko daudz nezina. Laba ziņa- Lūsis kopā ar vēl 10 personām tikko ir apsūdzēts Sprūda lietā.
    http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/777225-spruda_lieta_par_kisezera_zemes_aferu_apsudz_ari_bijuso_tm_amatpersonu_lusi

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > tonijs 12.03.2018. 12.20

    starp citu – pārbaudīju – ēdu tomēr cīsiņus bērniem – tā bija mana vaina un sastāvs bija vistas un cukas gaļa un laikam jau tad tie 15 procenti bija tās ne evielas

    un uz Izvirtības hroniku biju un zini – man pati mūzika un librets visu laiku lika domāt – vai tiešām man tas viss jau škiet dzirdēts un redzēts Faustā – daudz daudz daudz talantīgākā operā? Es sēdēju un jutos kā proletariāta uguns , kas pilnīgas kļūdas dēļ deg lampā uz buržuju svētku galda –

    dziedātāji dziedāja smuki, scenogrāfija un tērpi man patikaa , bet …. nu es palieku savā pārliecībā , ka biju plaģiātiskā pasākumā – lai nu man – vienkāršai vērotājai piedod visi svētie ģēniji – bet rokas mazgāju nevainībā ….

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 12.03.2018. 12.53

    Tur jau Tava bēda (vai prieks), ka Tu neesi vienkārša vērotāja- Tu esi bijusi uz tik daudzām izrādēm, uzkrājusi tik lielu mākslas bagāžu, ka visas izrādes neviļus salīdzini savā starpā un meklē savstarpēju saikni vai asociācijas. Es, piemēram, neesmu redzējis Faustu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 12.03.2018. 12.14

    Piedod nu man – kas tad šitā par padlaiku pokazuhu?

    Gribi man iestāstīt , ka visu saeimu partijas NA ģendirektors , kurš apsūdzēts pēc krimpanta nekaitē valsts tēlam?

    Zini – ne man šito stāsti … tur meklē NA auditoriju – cietpauru patriotus

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu