Tramps paraksta rīkojumu par jauniem muitas tarifiem tērauda un alumīnija importam • IR.lv

Tramps paraksta rīkojumu par jauniem muitas tarifiem tērauda un alumīnija importam

5
ASV prezidents Donalds Tramps demonstrē parakstīto rīkojumu par jauniem ievedmuitas tarifiem dzelzij un alumīnijam. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien parakstīja rīkojumu par jaunu muitas tarifu piemērošanu tērauda un alumīnija importam, paziņoja Baltais nams.

Tramps apstiprināja 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam. Jaunie tarifi stāsies spēkā 15 dienu laikā, paziņoja Baltais nams.

Uz Kanādu un Meksiku jaunie tarifi pagaidām neattieksies, paziņoja kāda Baltā nama amatpersona, piebilstot, ka valstis varēs sarunu ceļā vienoties par iespējām izvairīties no šiem tarifiem.

ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens jau publiski nosodīja Trampa lēmumu par jaunu muitas tarifu piemērošanu. “Es nepiekrītu šai rīcībai un baidos par tās negribētajām sekām,” paziņoja Raiens, gan apsveicot to, ka šie tarifi pagaidām neattieksies uz Kanādu un Meksiku. “Mēs turpināsim aicināt [Trampa] administrāciju sašaurināt šo politiku, lai tā tiktu fokusēta tikai uz tām valstīm un praksēm, kas pārkāpj tirdzniecības likumus,” piebilda Raiens.

Pārstāvju palātas paustajam nosodījumam ātri pievienojās arī citi augsta ranga republikāņu kongresmeņi, kuri bažījas, ka šie tarifi var izraisīt tirdzniecības karu un kaitēt ASV ekonomikai.

Trampa lēmums ir “nodevīgs uzbrukums” globālajai tirdzniecības sistēmai, piektdien paziņoja Ķīnas Tirdzniecības ministrija. Tarifi ir “protekcionisms nacionālās drošības vārdā”, pavēstīja ministrijas pārstāvis, norādot, ka lielākā daļa ASV importētā alumīnija ir civilie produkti. “”Nacionālās drošības izņēmuma” punkta ļaunprātīga izmantošana ir nodevīgs uzbrukums globālajai tirdzniecības sistēmai, kuru pārstāv PTO (Pasaules Tirdzniecības organizācija), un tam noteikti būs smaga ietekme uz normālo starptautiskās tirdzniecības kārtību,” paziņoja ministrijas pārstāvis.

Jaunu muitas tarifu ieviešanu ierosināja ASV Tirdzniecības ministrija. Pēc ilgstošas situācijas izpētes iestāde paziņoja, ka esošā situācija ir “drauds” ASV nacionālajai drošībai. Kā zināms, dzelzi un alumīniju izmanto militārajā rūpniecībā. Vašingtona arī balstās uz to, ka Trampa lēmums var stāties spēkā bez ASV Kongresa apstiprinājuma.

Tramps arī kritizēja Eiropas Savienību, kuru vaino jaunu tirdzniecības ierobežojumu ar ASV iespējamā ieviešanā, kas esot daudz sliktāki, nekā ASV jaunie muitas tarifi.

Tramps par savas kritikas objektu ES izraudzījās Vāciju. Viņaprāt, daudzus desmitus gadu dažas valstis ir ASV “nesaudzīgi ekspluatējušas”. Šajā sakarā Tramps pieminēja Vāciju, kura pārāk maz līdzekļu atvēlot militārajiem izdevumiem. Taču Tramps arī paziņoja, ka ir gatavs uz sarunām, ja Eiropa tam būs gatava un izrādīs vēlmi.

Savukārt ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma pavēstīja, ka ES jau ir sastādījusi ASV produktu sarakstu, pret kuriem tā vērstu pretpasākumus, ja ES eksportu ietekmētu Trampa tarifi. “ES ir tuva ASV sabiedrotā, un mēs turpinām uzskatīt, ka ES vajadzētu izslēgt no šiem pasākumiem,” tviterī rakstīja Malmstrēma. “Es tuvākajās dienās meklēšu lielāku skaidrību šajā jautājumā,” rakstīja komisāre, piebilstot, ka viņa sestdien sarunās Briselē tiksies ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laitaizeru.

Lielbritānijas valdība paziņoja, ka tērauda globālās pārprodukcijas problēmas dēļ visām pusēm vajadzīgs sadarboties, un uzstāja, ka šie “tarifi nav pareizais ceļš” problēmas risināšanai. “Mēs strādāsim kopā ar ES partneriem, lai izskatītu šodien ieskicēto izņēmumu vērienu, un turpināsim strādāt kopā ar visiem šajā lēmumā iesaistītajiem sektoriem, lai atbalstītu mūsu nozares,” teikts britu valdības paziņojumā.

Komentāri (5)

Sskaisle 09.03.2018. 10.34

kad es rakstu, ka ir vajadzīgi Eiropas bruņotie spēki – mani lamā par kremļa rolli – nu naciķēni – beidziet gulēt taukus noēdušies – kā turēsieties pretī ASV diktātam?

+3
0
Atbildēt

2

    QAnon > Dusma 09.03.2018. 13.38

    Putina ideja par ES bruņotiem spēkiem, ko nagi niez īstenot viņa nolādētiem pakalpiņiem: Junkeram, Dombrovskim un Tuskam, principā pareiza, tikai neīstenojama. Ātrāk tā rokaspuišus samauks uz mietiem Briseles “Vecā tirgū”. Naciķi neturēsies pretī ASV diktātam, drīzāk palīdzēs samest kara transportlidmašīnā visus Vienotības, JKP un SC neliešus, vešanai uz Guantanamo cietumu.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants > Dusma 09.03.2018. 12.05

    Хм, при чет тут “нацики”? Главные противники такой инициативы – верные друзья США Единство. Даже более верные по отношению к США, чем к ЕС.
    Но как это достигают США – для меня загадка! Мы и в ЕС, и денег намного больше с ЕС получаем, и торговый партнер ЕС САМЫЙ важный -а по всем более менее важным международным решениям, где есть разный подход у ЕС и США, Латвия в большинстве случаев принимает сторону США!
    Из яркого последнего – голосование по Иерусалиму. Где Латвия воздержалась, то есть фактически поддержала сторону США. После абсолютно прозрачных намеков США “если кто будет против, мы это учтем”. И в итоге самая “плохая позиция” – мы воздержались..Эта попытка усидеть на 2 стульях однажды вылезет боком. И ЕС, распределяя в очередной раз ЕС деньги, тоже учтет, кто верный член семьи ЕС, а кто больше на 52 штат похож.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 09.03.2018. 12.38

    es saprotu tā, ka 1940.gadā, kad PSRS okupēja Latviju – visa Eiropa – Čērčils kā galvenais – Latviju atdeva Staļinam – kā saka – lai pašiem britiem nav lieki jāķēpājas, bet ASV vienigie mūs 1918.gada Latviju nenodeva – neatzina Latvijas okupāciju un visos starptaustiskajos saietos ieturēja šo pozīciju – Latvija ir PSRS okupēta teritorija – nu tur vēstrunieki speciālisti to varētu izskaidrot konkrētāk.

    Bet jā -Eiropa mūs nodeva Staļinam – nu esam šo 50 okupācijas gadu laikā tā pārkrievoti – arī dvēselēs, ka … labi tas jau cits stāsts …

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 09.03.2018. 16.00

    О да, США это теперь так подчеркивают! Они молодчаги, реально ведь понимают, кого на какой крючок зацепить!
    И, главное, фактически бесплатно! ЕС и рынок, и финансирование и т.д.. и т.п.-а Латвия все равно смотрит в рот США, считай, агент влияния США в ЕС. И все только из-за того, что вроде бы США вот не признали. Хотя..а какой смысл, если все равно общались с СССР? Вот если бы разорвали бы дип.отношения, или бы перестали бы встречаться…или еще как..А тут просто “мы типа не признали, но работаем как обычно”-и Латвия в экстазе, бери меня голыми руками, я твоя..
    Ну молодцы, ничего не скажешь, умеют!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu