Žurnāls: Likumsargi uzzina tikai par 1% Latvijā atmazgātās naudas • IR.lv

Žurnāls: Likumsargi uzzina tikai par 1% Latvijā atmazgātās naudas

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Likumsargu uzmanības lokā Latvijā nonāk tikai 1% no Latvijas bankās atmazgātās naudas, ceturtdien raksta žurnāls Ir. Taču Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jeb kontroles dienesta vadītājs,  kurš šajā amatā ir kopš 1998. gada, Viesturs Burkāns savas iestādes darbu vērtē kā apmierinošu.

Dienests esot paveicis, cik spējis, tā intervijā Ir saka Burkāns. Pēc būšanas amatā 20 gadus viņam bija negaidīts premjerministra Māra Kučinska (ZZS) paziņojums, ka dienestam jāmeklē jauns vadītājs. Burkāna pilnvaru termiņš beidzas šogad 31. maijā.

Kāpēc dienests Latvijā no noziedzīgi iegūtas naudas varētu būt izkontrolējis tikai 1%, Burkāns skaidro ar to, ka bankās katru dienu notiek vidēji miljons darījumu, kamēr kontroles dienestam gadā kopā tiek paziņots tikai par 17 – 18 tūkstošiem neparastu vai aizdomīgu darījumu. No tiem policijā vēlāk nonāk daži simti.  “Pārējais man nav zināms. Tā ir likuma subjektu [banku] atbildība un pienākums atbildēt par to daļu, ka tā ir tīra,” saka Burkāns. Viņam gan nav arī aplēšu par potenciāli aizdomīgo darījumu kopsummām.

Pērn cauri bankām Latvijā kopā pārskaitīti 248 miljardi eiro, no tiem iekšzemes maksājumos kādi 54%, savukārt FKTK žurnālam nevarēja nosaukt, kādu daļu veido tieši nerezidentu klientu ģenerētā naudas plūsma.

Burkāns arī teic, ka par lielākajiem naudas atmazgāšanas skandāliem cauri Latvijas bankām – Moldovā nozagtajiem 900 miljoniem dolāru un Krievijā nogalinātā advokāta Sergeja Magņitska lietā apzinātajiem caur Latvijas bankām aizskaitītajiem 170 miljoniem dolāru – informāciju nevarot sniegt. Taču žurnāls no viņa stāstītā secina, ka arī šajos gadījumos nauda Latvijā nebija iesaldēta, jo dienests informāciju par tiem saņēma jau pēc tam, kad tā pārskaitīta tālāk ārpus Latvijas.

Burkāns žurnālam lielījās ar tā dēvēto Laundromāta lietu, kurā no 2010. līdz 2014. gadam caur Latviju un Moldovu no Krievijas tika pārskaitīti un atmazgāti vairāk nekā 20 miljardi dolāru. Burkāns apgalvoja, ka, tieši pateicoties Latvijas kontroles dienestam, lieta esot atklāta. Tomēr Latvijā šī nauda arī netika arestēta, bet pētnieciskās žurnālistikas projektu OCCRP vadītājs Pauls Radu, kuram bija nozīmīga loma šī “laundromāta” izpētē, Ir apliecināja, ka neko nezina par Latvijas kontroles dienesta īpašo lomu šīs lietas atklāšanā.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu