Saeima tomēr konceptuāli atbalsta likumprojektu par brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos • IR.lv

Saeima tomēr konceptuāli atbalsta likumprojektu par brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos

21
Pareizticīgo Ziemassvētkiem veltīts dievkalpojums Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Ar nelielu balsu pārsvaru Saeima pirmajā lasījumā tomēr atbalstīja likumprojektu, kas paredz pareizticīgo Ziemassvētkus noteikšanu par brīvdienu, ziņo LETA.

Šo likumprojektu atbalstīja 35 deputāti, kuri pārsvarā pārstāv opozīcijas frakcijas, bet arī daži koalīcijas deputāti – Aija Barča (ZZS), Gundars Daudze (ZZS), Aldis Adamovičs (V), Askolds Kļaviņš (ZZS), Līga Kozlovska (ZZS) un Inese Lībiņa-Egnere (V). Pret balsoja 21 parlamentārietis pārsvarā no koalīcijas partijām, bet vēl septiņi deputāti – seši koalīcijas pārstāvji un Edvards Smiltēns – balsojumā atturējās. Savukārt 14 deputāti no dažādām frakcijām balsojumā nepiedalījās.

Deputāti vienojās, ka priekšlikumus šim likumprojektam uz otro lasījumu var iesniegt līdz 5.oktobrim, tātad termiņš noteikts dienu pirms Saeimas vēlēšanām. Šis parlamenta sasaukums gan strādās vēl aptuveni mēnesi pēc Saeimas vēlēšanām, kas sāksies pilnvaru termiņš jaunievēlētiem deputātiem.

Iepriekš atbildīgā Saeimas komisija šo likumprojektu noraidīja. Debatēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā tās priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) norādīja, ka viņa kā katoliete ciena arī pareizticīgos un vecticībniekus. Savukārt šāds ierosinājums radot jautājumu, vai sabiedrībā netiek radīta sašķeltība, likumā paredzot vienu svētku svinēšanu divreiz. Tāpēc politiķe sliecas neatbalstīt šādas izmaiņas.

Deputāts Boriss Cilevičs (S) iepriekš komisijas sēdē norādīja, ka šādu svētku ieviešana būtu samērīga, ņemot vērā, ka pareizticīgie un vecticībnieki ir apmēram 400 000. Viņš skaidroja, ka pašlaik pareizticīgie un vecticībnieki atrodas nevienlīdzīgā situācijā, kas ir jāmaina.

Parlamentārietis, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis februārī notikušajā komisijas sēdē aizsāka diskusiju par to, kādas ir iespējas 7.janvāri noteikt nevis kā brīvdienu, bet kā atzīmējamu dienu. Konkrēta izšķiršanās par šo ideju iepriekš komisijas sēdē gan neiezīmējās.

Darba devēju pārstāvji iepriekš norādījuši, ka jaunas brīvdienas ieviešana par 0,4% samazinātu Latvijas iekšzemes kopproduktu. Tāpēc šo jautājumu vajadzētu risināt, darbiniekam un darba devējam vienojoties par brīvdienas piešķiršanu attiecīgajā datumā.

Attiecīgais likumprojekts bija trīs gadus “iesprūdis” parlamentā. Jautājums atgriezās darba kārtībā pēc partijas “Saskaņa” Saeimas frakcijas komisijā pārstāvēto deputātu Cileviča, Igora Zujeva un Vladimira Nikonova rosinājuma.

Likumprojekts par brīvdienu 7.janvārī tika nodots izskatīšanai Saeimas komisijā 2014.gada decembrī. Iepriekš parlaments jau vairākkārt noraidīja līdzīgas ieceres.

Komentāri (21)

lno 08.03.2018. 19.00

Varbūt tomēr Maskavijas patriarhijas Ziemassvētkos?:)

+8
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > lno 08.03.2018. 19.10

    nu gan jau naciķi sadosies rokās ar saskaņiesiem un zzs un izkārtos un gan jau ka ne par velti ….

    +3
    -4
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 08.03.2018. 20.36

    “Naciķi”tevi, darba nespējīgā senākās profesijas veterāne, zārkā kopā ar SC un krievu sātanistu sektantu redzēja!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

J.Biotops 08.03.2018. 17.52

7jūdžu soļiem atpakaļ maķuškas klēpī.
Krievija sen izskaidrojusi, ka pravoslāvu kalendārs iezīmē “russkij mir”, jo reliģiska pamatojuma tam nav. Imperiālistisks -ir.
Mūsu vietējā baķuškas komiskais arguments par to, ka Dievs dzīvo pēc pravoslāvu kalendāra jo “balgodatnij ogoņ’ iedegas pēc tā, jau 19.gadismta vidū pašu pravoslāvu augstu garīdznieku atmaskots kā “splošnoje naduvāčestvo”.

+7
0
Atbildēt

0

vvilums 09.03.2018. 03.56

Nu jau Kremļa padauzu idejas sāk realizēties Saeimā. Civilizētā pasaulē pareizticīgie Ziemassvētkus svin kopā 24. decembrī, bet šeit jau tiek darīts pretēji tam kā jābūt civilizētā pasaulē.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu