Populisma triumfs • IR.lv

Populisma triumfs

Podgoržes pašvaldības vadītājs un Likums un taisnīgums partijas biedrs Mareks Adams Komorovskis soļo gar Polijas vadītāja (1918—1922) Jozefa Pilsudska krūšutēlu. Foto — The New York Times
Marks Santora un Stīvens Erlangers, © The New York Times News Service

Lai gan Polija pēdējā laikā pārsteigusi ar daudziem pretrunīgiem lēmumiem, tās valdošā partija pašu poļu vidū bauda vēl nepieredzēti augstu popularitāti. Kā radies tāds nacionālisma un patriotisma uzbangojums? Pajautājiet kādai vietējai bibliotekārei!

Bibliotekāre Vieslava Klosinska šomēnes palīdzēja noorganizēt pompoza pieminekļa atklāšanu visādi citādi necilajā Podgoržes ciemā Polijas ziemeļaustrumos. Aprūsējušā tērauda kolonna ar valsts ģerboņa un krusta mežģīnēm ir veltījums tā dēvētajiem sybiracy — tūkstošiem poļu, kurus pēc 1939. gadā notikušās padomju invāzijas jaunie pārvaldnieki atzina par draudu un izsūtīja uz Sibīriju. Vilcienu vagonos tika sadzīti un bieži vien uz neatgriešanos aizvesti arī vairāk nekā 100 cilvēku no Podgoržes, lielākoties zemju īpašnieki un mazie lauksaimnieki.

Komunisma gados šī Polijas vēstures traģiskā lappuse tika noklusēta. Pēc padomju impērijas sabrukuma Klosinska vairākus gadus centās izpētīt sibīriešu likteņus, taču visu laiku sastapās ar atbalsta un finansējuma trūkumu. Līdz 2015. gadā pie varas nāca partija Likums un taisnīgums. Drīz bibliotekāre saņēma prasīto finansējumu. Nauda tika piešķirta pat patriotisku dzejoļu konkursam bērniem un citiem ar vēsturi saistītiem projektiem. «Protams, es saku lielu paldies valdībai par to, ka tagad mums ir iespējam saglabāt šīs atmiņas,» saka sieviete.

Vairāk nekā divus gadus ilgās valdīšanas laikā Likums un taisnīgums un partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis izcēlies ar tieslietu sistēmas reorganizēšanu, kura, pēc kritiķu domām, patiesībā apdraud taisnīguma principu. Valdība ir pārņēmusi savā kontrolē plašsaziņas līdzekļus, atbrīvojoties no oponentiem. Tā ir ieviesusi jaunus pulcēšanās ierobežojumus un pieņēmusi pretrunīgi vērtēto likumu, kas kā nelikumīgus klasificē jebkurus apgalvojumus par poļu līdzatbildību holokaustā.

Kritiķi uztraucas, ka valdošā partija izmanto demokrātiskus rīkus pašas demokrātijas vājināšanai. Taču, par spīti nosodījumam — gan iekšējam, gan starptautiskam —, partija joprojām bauda popularitāti vēlētāju vidū.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu