Pagātnes nasta • IR.lv

Pagātnes nasta

4
Pēters Putniņš. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Pauls Raudseps

ASV ir tiesības aizsargāt savu valūtu, un bankām nav ko apvainoties, saka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas  priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Kāda ir banku uzrauga atbildība par ABLV krahu?

Kopš 13. februāra, kad Amerikas finanšu uzraugs FinCEN paziņoja, ka Latvijas trešā lielākā banka ABLV ir sistemātiska naudas atmazgātāja, par vienu no vietējās politikas karstākajiem ir kļuvis jautājums — kur skatījās pašmāju banku sektora regulatori? Tos tikai pastiprināja tās pašas nedēļas beigās notikusī Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana un no vairākiem avotiem izskanējušie apvainojumi, ka viņš izspiedis kukuļus, izmantojot savu ietekmi banku regulatoros.

Jautājumu sakrājies daudz. Savā pirmā plašākajā intervijā kādam Latvijas medijam kopš visu šo skandālu sākuma uz Ir jautājumiem atbild par banku uzraudzību atbildīgās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

ABLV sabrukums ir izraisījis lielas diskusijas Latvijā par banku uzraudzību. Cik lielā mērā FKTK ir atbildīga par notikušo?
Grūti pateikt. Ir vēl jāpaiet laikam, lai mēs saprastu, kas ir noticis, kāpēc tas ir noticis, kāpēc tieši tagad. Mēs vērtējam, kas mums ir bijis zināms un kas mums ir jaunums FinCEN dokumentā. Zināma ir lielākā daļa, lielu jaunumu nav.

Kas tieši jums nebija zināms?
Ir lietas, kas jāpārbauda, it īpaši, kas attiecas uz 2017. gada nogali. [Esot] notikuši sankciju pārkāpumi līdz pagājušā gada beigām. Tas ir būtiskākais.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu