Tramps piemēros muitas tarifus tērauda un alumīnija importam • IR.lv

Tramps piemēros muitas tarifus tērauda un alumīnija importam

1
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, tiekoties Baltajā namā ar metālrūpniecības uzņēmumu vadītājiem, pavēstīja, ka gatavojas nākamnedēļ parakstīt rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam, un par desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam, ziņo LETA/DPA.

Pamatojoties uz reti pielietoto 1962. gada likumu, kas dod prezidentam tiesības ierobežot importu, kas apdraud ASV nacionālo drošību, muitas tarifi tiks piemēroti visu valstu importam.

“Pirmo reizi ilgā laikā jūs tiksiet aizsargāti,” sanāksmē norādīja Tramps, piebilstot, ka aizsargpasākumi tiek ieviesti uz nenoteiktu laiku.

Tramps pašreizējo situāciju nozarē uzskata par “pazemojošu”, jo ASV uzņēmumi gadu desmitiem cieš no ārvalstu konkurences. Nodevu ieviešana radīs jaunas darba vietas un atveseļos ASV ekonomiku, uzskata Tramps.

Uz šo Trampa paziņojumu jau reaģēja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers, kurš teica – Eiropas Savienība gatavojas spert atbildes soļus, lai aizsargātu savas intereses. EK jau drīzumā par tiem paziņos.

Savukārt Vācijas Metālrūpniecības ražotāju ekonomiskās apvienības priekšsēdis Hans Jirgens Kerkhofs ES pieprasīja sākt nekavējoties rīkoties. Pēc viņa domām, Tramps pārkāpj Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumus, un ir jāizmanto tie instrumenti, kurus rūpniekiem savai aizsardzībai dod PTO.

Pagaidām gan nav skaidrs, vai Trampa solītās nodevas alumīnija un dzelzs rūdas importam attieksies uz visām valstīm, vai arī būs kādi izņēmumi. To valstu sarakstā, kas ASV piegādā dzelzs rūdu, Vācija atrodas astotajā vietā.

Februārī ASV Tirdzniecības ministrija konstatēja, ka tērauda un alumīnija importa “apmēri un apstākļi draud mazināt nacionālo drošību”. Tāpēc ierosināja alumīnijam un dzelzs rūdai, kuras ASV ieved no 14 valstīm, ieviest nodevas. ASV tirdzniecības ministrs Vilbūrs Ross aicināja prezidentu Trampu līdz 11. aprīlim pieņemt lēmumu par dzelzs rūdas importu, bet līdz 19. aprīlim – par alumīnija importu.

Komentāri (1)

QAnon 02.03.2018. 12.29

Tas bija sagaidāms, jo dzelzs ASV pašai ir pietiekami, bet mazinoties energoresursu cenām, arī alumīniju uz vietas būs izdevīgāk ražot. Jau bija histērija no Junkera un citu promaskavisko eirokomjauniešu puses par Trampa veiktām reformām, kas repatriē Obamas izdzīto biznesu. Eirobiokrātija atgādina sportista, kurš regulāri piedzerās, smēķē, iešņauc un rij pēdējos sūdus, pārmetumus čempionam. Lai ES atkal kļūtu konkurētspējīga, primāri ir jāiztīra EP, kura ievērojama daļa neliešu dara visu, lai savienība tiktu sagrauta. Vācijai nevis jāaizliedz dīzeļmotori un AES, bet jāpievēršas slānekļa gāzes, kas tur ir vairumā, iegūšanai un jāatsakās no centieniem pabarot un izguldīt miljardu melnādaiņu.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu