Solījums vectēvam • IR.lv

Solījums vectēvam

Elīna Malkiela, SIA Sanare-KRC Jaunķemeri vadītāja. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Puķe

Maza meitene Elīna Malkiela vectēvam Mihailam zvērēja: reiz vadīs viņa izveidoto sanatoriju. Tas ir noticis, Jaunķemeri gada laikā palīdz 12 tūkstošiem pacientu

Ienākot kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri galvenajā ēkā, deguns vispirms uzķer sērūdeņraža jeb, tautas valodā, puvušu olu smaku. Bingo! Te pacientu ārstēšanai tiek izmantoti trīs veidu minerālūdeņi: dzerams — ar nātrija hlorīdu, ārīgi lietojams — ar bromu un jodu, bet sērūdeņradis — abām vajadzībām. Tāpat kā slavenajās Kislovodskas un Karlovi Varu sanatorijās nopērkamas krūzītes ar salmiņveida osu, no kuras tos var baudīt maziem malkiem, lai mikroelementi nebojā zobu emalju.

Arī Jaunķemeri ir vēsturisks minerālūdeņu kūrorts, tas pagājušogad svinēja 50 gadu jubileju. Taču vēl vairāk pazīstamas ir šejienes ārstnieciskās dūņas, ko jau 19. gadsimta beigās sāka izmantot procedūrās dziednīcas «vecākajā brālī», Ķemeru kūrortā. Kamēr tas pēc vairākkārtējām īpašnieku maiņām nespēj atdzimt, Jaunķemeri bez lielas publicitātes veiksmīgi turpina darbu. Te jo-projām saimnieko iestādes izveidotāja ģimene.

«Dekrēts» mūža garumā

«Tur ir Ķemeru Nacionālais parks, tur — Slokas ezers, tur — dūņu ieguve,» pa ēkas devītā stāva logu rāda vadītāja Elīna Malkiela. «Pastaigu takas gan uz ezeru, gan Kauguriem, gan uz jūru.» Vecā Ķemeru sanatorija paslēpusies aiz kokiem. Tieši tur par kūrortoloģijas ārstu — Latvijā šādas specializācijas vairs nav — sāka strādāt Elīnas vecaistēvs Mihails Malkiels.

«Malkieļ» ir rets Spānijas ebreju uzvārds, kas latviskots, bet oriģinālā nozīmē «Dievs mans kungs», stāsta Elīna. Vectēvs, bijušais ķirurgs, atbraucis no Baltkrievijas, ilgstoši nevarēja dabūt darbu, tad pieņemts Ķemeru sanatorijā uz dekrēta laiku aizvietot kādu kolēģi. «Viņa darbā neatgriezās, galvenais ārsts bija smagi slims, tā vecaistēvs nāca viņa vietā. Viņš smejas, ka mūžs Ķemeru kūrortā izvērtās kā viens jauks dekrēts. Viņam pašam ir divas meitas, un šis ir trešais viņa izlolotais bērns.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu