Kas tu biji iepriekšējā dzīvē jeb Kāpēc ir bīstami "nevainīgie" soctīklu testi • IR.lv

Kas tu biji iepriekšējā dzīvē jeb Kāpēc ir bīstami “nevainīgie” soctīklu testi

Ilustratīvs attēls.

Ja jums liekas amizanti daudzie sociālajos tīklos, it īpaši Facebook, piedāvātie un jūsu paziņu un draugu izmantotie testi kā, piemēram, “Kā jūs izskatīsities 2023. gadā?” vai “Kāds dzīvnieks jūs būtu?”, vai “Kurai suņu šķirnei tu esi vislīdzīgākais?”, šī it kā nevainīgā nodarbe nemaz tāda nav. Daudzo bezmaksas testu mērķis sociālajos tīklos ir viens – savākt iespējami vairāk informācijas no lietotājiem.

Lai arī dabūt šādu izklaidējošu testu rezultātu lietotājam ir salīdzinoši vienkārši – jānospiež tikai atļauja piekļuvei jūsu Facebook lapai, kā zināms, bez maksas ir tikai siers peļu slazdā, atgādina eksperti, kurus aptaujājuši Krievijas neatkarīgās TV “Doždj” žurnālisti.

Kādas ir bīstamības?

Izpildot testu Facebook, kura no Disneja princesēm tu būtu vai kurai no slavenībām esi līdzīga, datora algoritms ne tikai sniedz jums diezgan apšaubāmus rezultātus, bet arī savāc jūsu privāto informāciju, ja tāda ir jūsu Facebook lapā. Pielikums savāc ziņas par jūsu vecumu, dzimumu, draugu sarakstu, e-pasta adresi, atrašanās vietu, arī fotogrāfijas ar jums un jūsu publicēto postu vēsturi. Turklāt tas viss “savācējiem” tiek dots par velti un uz visiem laikiem, ar iespēju šo informāciju glabāt, kur vien vēlas un nodot kam vien tīk.

Daudzi sociālo tīklu lietotāji ir nesaprašanā – es taču nekādus noslēpumus Facebook neglabāju. Kāpēc man tas ir bīstami?

Jūsu dati var tikt nodoti, piemēram, reklāmas izvietotājiem, lai kaut ko reklamētu un jūs turpmāk saņemsiet, iespējams, sev nevēlamu un uzbāzīgu reklāmu.

Jūsu datus var nodot arī iestādēm vai bankām, kas vāc informāciju, lai izvērtētu jūsu maksātspēju vai nespēju.

Jūsu fotogrāfijas pēc šādu testu aizpildīšanas vēlāk jūs var pārsteigt ar savu atrašanās vietu, un tas var būt arī jums nepatīkami. Kā skaidro eksperti, jūsu iebildumi pret fotogrāfiju izmantošanu var būt arī nesekmīgi, jo servisa nodrošinātājs var atsaukties uz jūsu pašu viņam dotajām tiesībām izmantot foto, kur viņš vēlas, tai skaitā arī šā servisa reklāmā.

Tomēr tās nav vienīgās nepatikšanas, kas jūs var sagaidīt.

Jūsu personīgie dati var tikt izmantoti arī fišingam – bezgoži jūsu vārdā var izsūtīt vēstules gan jūsu draugiem, gan radiniekiem un darba kolēģiem.

Iepriekš negodīgi cilvēki internetā iztērēja diezgan daudz laika, lai savāktu nepieciešamo privāto informāciju, bet tagad mēs to paši iedodam viņiem rokās. Ja patiešām jūs vēlaties uzzināt, kā izskatīsieties 70 gadu vecumā, speciālisti iesaka izveidot otru lapu, kurā ievietojat tikai minimāli nepieciešamo informāciju par sevi, un tad iesaistieties testēšanā.

Ja ar testa rezultātiem vēlaties dalīties, pēc tam izveidojiet datorattēlu un publicējiet to savā Facebook lentē.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu