Kāda būs dzīve pēc Rimšēviča? • IR.lv

Kāda būs dzīve pēc Rimšēviča?

28
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē informēs par pēdējo dienu notikumiem, kas saistīti ar viņa aizturēšanu. Foto: Edijs Pālens, LETA
Rosita Zvirgzdiņa

“ABLV Bank” jautājums patlaban ir karsts kartupelis dažāda līmeņa sarunās – ASV finanšu institūcijas Latvijas trešo lielāko banku apsūdzējušas par naudas atmazgāšanu un korupciju, turklāt tas viss tiek skatīts kontekstā ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu aizdomās par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu. Liela mediju uzmanība, arī no ārvalstīm, un liels vietējās sabiedrības sašutums, ka varētu atkārtoties visiem labi zināmais “Parex” bankas stāsts.

Taču panikai nav pamata – “ABLV Bank” nav otrs “Parex”, baumas par bankas maksātnespēju nav apstiprinājušās, un līdz šim pieņemtie mēri ir tikai situācijas stabilizēšanai. Tas, ka Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu “ABLV Bank” 97,5 miljonu eiro apmērā, nenozīmē, ka šie līdzekļi nāks no nodokļu maksātāju kabatām.

Banku neglābs par nodokļu maksātāju naudu

Pirmkārt, mums visiem ir jāsaprot, ka “ABLV Bank” krietni atšķiras no “Parex” bankas un “Latvijas krājbankas” – abu pārējo banku gadījumos uzreiz bija šaubas par to likviditāti, šoreiz lielākais satraukums ir par bankas prestižu. “ABLV Bank” nav masveida banka, tā ir ļoti prestiža, tāpēc bankas tēls arī ir sāpīgākais punkts.

Bankas klienti lielākoties ir nerezidenti, tajā tikpat kā nav mūsu noguldītāju naudas, turklāt valdības vadītājs jau ir norādījis, ka valsts neieguldīs naudu «ABLV Bank» bez nodrošinājuma, bet gan tiks skatīts jautājums par likvīdu vērtspapīru ieķīlāšanu par labu Latvijas Bankai.

Tas, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nolēma uz laiku noteikt “ABLV Bank” maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā, ir normāla prakse, kas īstenota, lai stabilizētu situāciju. Turklāt jāatceras, ka šī banka piedāvā ļoti plaša profila pakalpojumus – tai skaitā virkni dokumentāro operāciju un fiduciāros darījumus.

Manuprāt, valdība rīkojas ļoti pareizi, atgādinot, ka Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukumam un skaidrojot, ka citu banku klientus tas neietekmēs. “ABLV Bank” uzliktie darbības ierobežojumi paredzēti tikai tāpēc, lai mazinātu riskus, turklāt bankai ir dots laiks savas ilgtermiņa darbības pierādīšanai. Nešaubos, ka banka to arī spēs pierādīt un pamatot.

Kāda būs dzīve pēc Rimšēviča?

Kas attiecas uz apsūdzībām, kas vērstas uz Latvijas Bankas vadību, jāuzsver – lai gan publiskajā telpā šie jautājumi jau ir saplūduši, tos tomēr jāskata atsevišķi. Jau ziņots, ka Ilmāram Rimšēvičam tiks noteikts aizliegums ieņemt amatu, un viņa lieta noteikti ieies Latvijas vēsturē, iespējams, arī kā viena no lietām, kura tiks skatīta ļoti ilgi. Tāpēc nav vērts cerēt uz drīzu atbildi, vai apsūdzības ir pamatotas un tiks pierādītas.

Ņemot vērā valdības un Saeimas pārstāvju izteikumus, nav grūti secināt, ka, visticamāk, tiks atrasts instruments Latvijas Bankas prezidenta atstādināšanai no amata pavisam, pirms vispār lieta tiks atrisināta.

Tāpēc situācijas karstumā aicinu mūsu politisko eliti rūpīgi pārdomāt, kas būs Rimšēviča pēctecis. Situācija, kurā nāksies pārņemt bankas un lielā mērā arī visas valsts finanšu sfēras vadību, ir smaga. Nepieredzējis un nekompetents cilvēks var novest valsti uz riskantas finanšu krīzes sliekšņa.

Domājot par Latvijas Bankas vadības nomaiņu, jāraugās pēc tādas personības un profesionāļa, kurš spēs stabilizēt situāciju, pieņemt drosmīgus lēmumus un atgūt Latvijas finanšu sistēmas reputāciju starptautiskajā arēnā.

 

Autore ir Biznesa augstskolas Turība profesore, Komercdarbības katedras vadītāja Dr.oec

Komentāri (28)

Sskaisle 20.02.2018. 16.33

NŪ – stipri vāji no profesores

Varbūt tomēr aicināt politisko eliti nevis domāt , ko liks Rimševica vietā – bet aicināt atkāpties no amatiem visus tos politiķus, kuri piekrita TUA tirgošanai un kremļa reālās varas nostiprināšanai Latvijā.

Būtībā – jeb metaforās runājot iznāk , ka mēs – nodokļu maksātāji savas dzīves uzticam noziedzniekiem – tiem, kuri salaida aitu pulkā vilkus – plēsīgus un tagad aicina izrēķināties ar vilku tramdītājiem , nevis ar tiem, kuri tos vilkus te salaida

es saku ka jāatkāpajas ir valdības vadītajam finministrei , jautājums paliek atklāts par saeimu

mēs gribam skaidrību par KNAB

šis viedoklis ir daudz par daudz tendenciozs

+6
0
Atbildēt

2

    tonijs > Dusma 20.02.2018. 17.16

    Dusma, par TUA tirgošanu Tu pūt “nacionālpatriotu” stabulē. Tā nav un nebija laba lieta, bet tai nav tieša sakara ne ar patreizējo skandālu, ne arī ar Kremļa varas nostiprināšanos Latvijā. Krievijas naudu var atmazgāt Latvijas bankās arī bez TUA, caur vietējām bankām un ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 20.02.2018. 18.49

    Ar uzturēšanās atļaujām valdošās kremļa padauzas un sodomīti Latvijā ievazā lielu skaitu krievu bandītu un čekistu un tie ierodas ne jau lai Gaujas malā klausītos lakstīgalas, bet lai pastrādātu noziegumus. Jebko, kas vērsts uz drošību vai labklājību, var nosaukt par “pūšanu nacionālpatriotu stabulē”. Katrs Šlesera – Zatlera – Dombrovska Latvijā iedabūtais krievs ir drauds ne tikai Latvijai, bet visai ES.

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 20.02.2018. 23.08

    Ja tu saki, ka ar TUA ir ievazāts liels skaits krievu bandītu un čekistu, tad jau tev nebūs grūti nosaukt kādus 2-3 konkrētus uzvārdus, lai nebūtu tukša muldēšana.

    0
    -4
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 10.31

    Lūdzu te būs pārītis tavu, Vienotības un JKP sugasbrāļu:
    http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=8934

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 21.02.2018. 13.30

    Un kādus noziegumus šis pārītis Latvijā ir pastrādājis, kādu postu nodarījis?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 23.42

    Man nav jāatstāj mazi bērni kopā ar pederastiem tikai tāpēc, ka es nezinu, vai viņi jau kādu ir izvarojuši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 10.49

    Praktiski visi, kurus neapmierināja alkatīgā, paranoidālā, atriebīgā kodolterorista, sadista un pederasta – pedofīla, Putina, režīms, pameta Krieviju vēl pirms Gruzijas kara. Man Maskavā un Pīterā bija daudz paziņu, pie kuriem es vienmēr varēju pārnakšņot, ar kuriem varēju iedzer un slēgt “dīlus”. Vairs sen nav neviena un viņu bērni ASV, Kanādā, Vācijā, Izraēlā, Polijā un citur jau vairs nav krievi. Tagad, ar retiem izņēmumiem, emigrē Krievijas eksportētais krimināls, vai čekisti diversiju gatavošanai un mūsu politiķu un ierēdņu pirkšanai un kompromitēšanai, turklāt jāņem vērā, ka IeM, DP un SAB neliek nekādus šķēršļus ABLV un Rietumu banku klientiem, UA pircējiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    maris637maris > tonijs 20.02.2018. 17.52

    Neesmu banku speciālists, tādēļ nezīlēšu ziepju burbuļos par banku likteni.
    Man ir tomēr pārliecība, ka šīs ārzemnieku bankas ir noziedzīgas un nedara godu
    Latvijai.
    Pēc profesores dr.oec. Rositas Zvirgzdiņas vārdiem, nav vērts Ilmāram Rimšēvicam cerēt uz drīzu atbildi, vai esi noziedznieks vai nē, vai apsūdzības ir pamatotas un vai vispār tiks pierādītas , tik un tā ieiesi Latvijas vēsturē !
    I.Rimšēvica kungs, kāds gods tiek Jums izrādīts no Biznesa augstskolas Turība
    profesores !
    Bet man ir tik viens jautājums – ko gan viņa ir spējīga mācīt Latvijas studeniem
    un pie kam vēl Latvijas 100 gades Jubilejas gadā ???

    +7
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > maris637maris 20.02.2018. 18.35

    maris637maris teica: Man ir tomēr pārliecība, ka šīs ārzemnieku bankas ir noziedzīgas un nedara godu Latvijai.
    ……………
    AB.LV (bijusī Aizkraukles banka) nav ārzemju banka, tās īpašnieki ir vietējie, Latvijas pilsoņi. Norvik banka Latvijā darbojas jau no 1992.gada, valdes priekšsēdētājs ir anglis Olivers Bramvels, padomē ir bijušais NATO Ģenerālsekretārs- Anderss Fogs Rasmusens.

    Ir jau ļoti ērti un patīkami domāt, ka mums te viss bija labi, bet tad atnāca svešie (piemēram, ārzemju bankas) un visu sačakarēja. Bet kā rāda līdzšinējā pieredze, tad lielākās ziepes- gan politikā, gan ekonomikā- parasti tiek vārītas ar pašmāju bāleliņu rokām.

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > tonijs 20.02.2018. 20.30

    Ja runa ir tieši par bankām, tad visi mēsli, kādi pāri Latvijai nākuši, tie ir nākuši no Krievijas. Tā uz sitiena ,no galvas, piemēri – Rīgas banka, BB, Parex, Latvijas Krājbanka un tagad “ABLV Bank” un netieši, bet sāpīgi Latvijas Banka.

    +5
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > rinķī apkārt 20.02.2018. 20.47

    Krievijā ir nauda, un mūsu bankas grib nopelnīt, dažkārt piemiedzot acis uz naudas izcelsmi. Atceries, Pareksam kādreiz bija sauklis- Mēs esam tuvāk nekā Šveice. No tevis nosauktajām bankām tikai Latvijas Krājbankai beigās bija īpašnieks-krievs, blēdis Antonovs. Pārējās- Latvijā dibinātas bankas.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > tonijs 20.02.2018. 21.09

    Bet kā rāda līdzšinējā pieredze, tad lielākās ziepes- gan politikā, gan ekonomikā- parasti tiek vārītas ar pašmāju bāleliņu rokām. +++ šī teikuma ierosināts rakstīju par Krieviju un bankām :)

    Diez vai par “mūsu pašu bāleliņiem” var saukt “banķierus” Laventu , Valēriju Karginu, Viktoru Krasovicki, vai “politiķus” Ušakovu, Ždanoku utt

    Ir jau arī starp “mūsu pašu bāleliņiem” nelieši, uzvārdus zinām, taču viņi nav tas vairākums, kurš vāra ziepes Latvijai.

    +6
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > rinķī apkārt 20.02.2018. 22.58

    Man kritērijs ir pilsonība, nevis tautība vai politiskie uzskati.

    0
    -5
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 09.49

    Pilsonība vēl nevienu par cilvēku nav padarījusi, homo russicus jau nu noteikti, nē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 21.02.2018. 10.25

    Pilsonības par “īpašiem nopelniem” Vienotības priekšteči, LC, ir piešķīruši Krievijas organizētās noziedzības pārstāvim, Haimam Koganam, komjaunietim, kurš izputināja RKB, Vladimiram Kuļikam, Parex īpašniekiem: Karginam, kurš apzināti bija iesniedzis par sevi nepatiesas ziņas un Krasovickim. Cik tūkstošu pilsonību ir iztirgojusi prokrieviskā maita, Aldermane un noziedznieks, Jēkabsons, cik zemāko primātu to ir saņēmuši pateicoties nopirktām valodas apliecībām? Par nevēlēšanos dalīt pilsonības civilizācijas pabiru pašām padibenēm, krievu oficieriem, Afganistānas kara noziedznieks Dainis Trulais, izrēķinājās ar krietno PID vadītāju Māri Pļavnieku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > tonijs 20.02.2018. 23.53

    Vienas valsts pilsoņi, bet dzīvo divās,savstarpēji karojošās info telpās ar visām no tā izrietošām sekām. Dīvaini tie tavi bāleliņi

    +5
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > rinķī apkārt 21.02.2018. 00.04

    Man kaimiņos dzīvo latvieši, krievi un ukraiņi. Nekādu problēmu, nekādas karošanas vai naida. Laukos cilvēki ir vienkāršāki nekā pilsētās un nemeklē kašķi, kur bez tā var iztikt. Dīvains esi tu.

    0
    -5
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > tonijs 21.02.2018. 06.26

    Iepriekš Tu rakstīji, Tev noteicošais ir pati pilsonība, bet ne pilsoņu politiskie uzskati. Sen nēsmu kaut ko tik dīvainu lasījis, sevišķi LR kontekstā. LR ir valsts, kuras drošība par visiem 100% ir atkarīga no tā, kādu sabiedrotos sev izvēlēsies LR pilsoņu vairākums, kāda būs LR ārpolitika pēc vēlēšanām , vai Ādažu poligonā trenēsies ASV, vai Krievijas kareivji utt ☺
    Tāpēc, lai cik arī draudzīgi nedzīvotu ļaudis Tavā lauku sētā, jautājums par to, kāda ir šīs sētas vairākuma politiska pārliecība, vienmēr būs aktuāls. Pat neticas, ka par tik elementārām lietām ir šeit jāraksta☺

    +5
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > rinķī apkārt 21.02.2018. 11.44

    Tu sajauci (apzināti?) divas lietas. Es teicu, ka man pilsonība (nevis tautība vai politiskie uzskati) ir kritērijs, lai nosauktu cilvēku par “pašmāju bāleliņu”. Būtu dīvaini uzsvērt, ka banku nolaida uz grunti kādas konkrētas tautības cilvēki, ja viņi bija Latvijas pilsoņi. Politiskie uzskati man ir svarīgi, kad jāvēlē Saeima. Mani kaimiņi var vēlēt, par ko grib. Dzīvojam brīvā valstī un es savu pārliecību nevienam neuzspiežu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Dusma 22.02.2018. 11.04

    aicināt atkāpties no amatiem visus tos politiķus, kuri piekrita TUA tirgošanai un kremļa reālās varas nostiprināšanai Latvijā.
    ——————–
    Žans Klods Junkers vēl paliks bez “vietnieka”. Kas tad mūs vadīs?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Atis Dimants 20.02.2018. 18.19

šīs profesorenes viedoklis nav nekas cits kā blēšana pakaļ baram un manipulēšana ar sabiedrisko domu. Ceru, ka publika filtrē, ko lasa, un arī patiesības frontē būs vairāki vismaz tikpat skaļi raksti.

Un par prestižu nosaukt šo banku ir vispār farss.

+7
-1
Atbildēt

1

    janis_laiks > Atis Dimants 20.02.2018. 21.11

    “nav vērts cerēt uz drīzu atbildi, vai apsūdzības ir pamatotas un tiks pierādītas.”
    Es teiktu, ka šāda mēroga figūru bīdīšanā, tas ir extrēmi svarīgi, – vai apsūdzības ir pamatotas un kā tās pēc iespējas ātrāk pierādīt. Tā vismaz darītu attīstītās demokrātijas ar patiesa tiesiskuma un spēcīgu tiesībsargājošo iestāžu iezīmēm.
    Tas, ka Latvijai līdz tiesiskumam kā līdz Mēnesim, ir skaidrs, – atliek vienam krievu oligarham pamāt ar roku vai kādam apsūdzētam MNA sniegt nepatiesu liecību, vai atmazgātājiem – ziedotājiem uzmest lūpu, lai zināmas iestādes skrietu izpildīt komandas.

    Par bankas prestižu. Kā acīs tā ir prestiža? To, kuri acis bolīdami tolerē jebkādu lielu naudu, lai cik tā smirdīga būtu? ABLV, šķiet, veiksmīgi pārņēmusi smagos noziegumos apsūdzētā praksi, kas Latvijā lieliski funkcionē, – zodz un dalies, atmazgā un sponsorē, tad iemantosi neaizskaramību un varu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 20.02.2018. 20.15

Tāpēc situācijas karstumā aicinu mūsu politisko eliti rūpīgi pārdomāt, kas būs Rimšēviča pēctecis +++ Kurš šodien apgalvos, ka iesēdināt Rimšēvica vietā kādu “gudrāku” bankas prezidentu” nav šīs specoperācijas mērķis?:)
Ja notiekošais vispār ir “specoperācija”. Ir, vai nav notiekošais krievu uzbrauciens Latvijai? Ir, vai nav Rimšēvics vainīgs – neticu, ka mūsu visa veida sargājošās iestādes ir spējīgas šādu rēbusu atrisināt. “Rīdzenes sāga” un rezultāts – manu šaubu iemesla svaigs piemērs. Tāpēc šobrīd nav jādomā par to, kurš būs Rimšēvica pēctecis, bet ir jādomā par to, kā pārliecināt FIB, lai viņi pēc iespējas ātrāk dotos mums palīgā atrisināt šo problēmu.

Neatceros, kad vēl tik strauji par notiekošo man būtu mainījies priekštats. Vakar vēl gandrīz biju pārliecināts, ka Rimšēvics ir grēkā kritusi avs :)), šodien vairs tā neliekas. Redzēs kā būs rīt? :)

+7
-2
Atbildēt

1

    J.Biotops > rinķī apkārt 20.02.2018. 21.40

    Nu es esmu maldījies vēl dziļāk. Jezgas sākumā – kratīšana, pratināšana, aizturēšana- nopriecājos, ka knābja jaunā galva pļauj lauciņu, ko iepriekšējo knābātāju kompānija izlikusies neredzam. Laika kopība ar amerikāņu uzbraucienu ABLB biznesam rosināja domas par labu sadarbību.
    Turpinājumā knābja nespēja uzrādīt apsūdzību un pasakām stipri līdzīgie stāsti, ZZS Kučinska straujie spriedumi, Norvik Gusļika nepierādītie un nepārbaudāmie stāsti izgaisināja jebkuras ilūzijas par spēju kaut ko saprast. Tātad nezinu ne vella.
    Nupat dzirdu, ka drošības naudu esot iemaksājis Kreislers. Šoreiz vismaz manās acīs tas drīzāk liecina par labu Rimšēvičam.

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > J.Biotops 21.02.2018. 12.00

    Protams Kreislers, vai kāds cits uzņēmējs par 5000 bez kāda riska to izdarītu. Uzņēmumam, kurš agrāk ar to nav sasmērējies, ar kriminālo banķieru starpniecību, atmazgāt 100 000, kā divus pirkstu apmīzt. Nedomā taču, ka labi izskatītos, ja Esterkins, Suharenko, Fiļs, Bernis, Kuļiks vai Ameriks to naudu iemaksātu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu