Kučinskis nevar iedomāties, kā pēc tādām apsūdzībām Rimšēvičs varētu turpināt strādāt LB • IR.lv

Kučinskis nevar iedomāties, kā pēc tādām apsūdzībām Rimšēvičs varētu turpināt strādāt LB

58
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) nevar iedomāties, ka Latvijas Bankas (LB) vadītājs Ilmārs Rimšēvičs pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās aizturēšanas varētu vienkārši no rīta ierasties darbā un turpināt strādāt.

Kučinskis LTV “Rīta Panorāmā” apsūdzības Rimšēvičam novērtēja kā ļoti nopietnas. Politiķis pieļāva, ka Rimšēvičam varētu tikt piemērots drošības līdzeklis, kas varētu neļaut turpināt vadīt LB.

Ministru prezidents atzina, ka ir zināma krīze ar LB vadību, tomēr centrālā banka arī bez prezidenta esot kompetenta un spējīga strādāt.

Taujāts, vai viņam vēl pirms aizturēšanas bija sniegta kāda informācija par gaidāmo, Kučinskis sacīja, ka KNAB šādos gadījumos, protams, pirms tam dod kādu ziņu, bet valdības vadītājs nevar iejaukties. Viņš esot ticis informēts, jo premjers tomēr veicot zināmu KNAB pārraudzību un “nav tā, ka par biroja darbībām nebūtu zināms nevienam šajā valstī”. KNAB darbojas savas kompetences ietvaros un politiķiem nav pamata iejaukties, ap Rimšēviču notiekošo komentēja Kučinskis.

KNAB kriminālprocesa ietvaros ir piemērojis aizturētā statusu Latvijas Bankas prezidentam Rimšēvičam. Sestdienas vakarā Rimšēvičs ieradās KNAB. Naktī uz svētdienu ap plkst. 1.30 Rimšēvičs tika aizvests no KNAB telpām uz Valsts policijas izolatoru Čiekurkalnā, kur atrodas joprojām.

Rimšēvičs izmeklēšanas iestādes teritoriju atstāja KNAB mikroautobusā kopā ar advokātu Saulvedi Vārpiņu un vairākiem KNAB darbiniekiem. Tādējādi Latvijas Bankas prezidents KNAB telpās bija pavadījis vairāk nekā septiņas stundas.

KNAB 16.februārī Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veica kratīšanu.

Latvijas Bankā aģentūrai LETA komentārus nesniedza, norādot, ka par KNAB izmeklējošām darbībām atbildes var sniegt pats birojs.

KNAB ne apstiprināja, ne noliedza izskanējušo informāciju saistībā ar pēdējā laikā veiktajām izmeklēšanas darbībām. “KNAB sniegs papildus ziņas un skaidrojumu tiklīdz tas būs iespējams, neapdraudot izmeklēšanu,” teica KNAB pārstāve Laura Dūša.

Rimšēvičs savu aizturēšanu uzskata par klaji nelikumīgu, taču aizdomās turēta statuss viņam nav šobrīd noteikts, pastāstīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Piektdienas vakarā aizturēts tika arī uzņēmējs Māris Martinsons, kurš pašlaik jau ir atbrīvots.

Pēdējā mēneša laikā divreiz publisku izskanējusi informācija par iespējamu kukuļošanu Latvijas finanšu sektorā.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis pārbaudi par masu medijos izskanējušo informāciju, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augsta amatpersona finanšu sektorā no “Norvik bankas” lielākā akcionāra izspieduši kukuļus. “Norvik bankas” lielākais akcionārs, Lielbritānijā dzīvojošais krievu izcelsmes uzņēmējs Grigorijs Guseļņikovs kopā ar citiem bankas akcionāriem pieteikumā starptautiskai šķīrējtiesai apgalvojis, ka Sprūds un augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieduši kukuļus, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neizdarītu spiedienu pret banku.

Savukārt šonedēļ ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (“FinCEN”) paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas “ABLV Bank” par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

“FinCEN” publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka “ABLV Bank” vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. KNAB sācis pārbaudi arī par šo lietu.

Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs tika iecelts 2001.gada 20.decembrī, bet 2007.gadā un 2013.gadā Saeima viņu atkārtoti ievēlēja Latvijas Bankas prezidenta amatā uz sešiem gadiem. Viņam 2019.gada nogalē beigsies trešais pilnvaru termiņš. Rimšēvičs iepriekš izteicies, ka neplāno kandidēt uz nākamo pilnvaru termiņu šajā amatā.

Komentāri (58)

J.Biotops 19.02.2018. 11.17

“…Māris Kučinskis (ZZS) nevar iedomāties, ka Latvijas Bankas (LB) vadītājs Ilmārs Rimšēvičs pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās aizturēšanas varētu vienkārši no rīta ierasties darbā…” Sliecos piekrist, tomēr – apsūdzības vēl jāpierāda un notiesājuša sprieduma nav ne tuvu.
Ja ZZS politiķis tā saka par Rimševiču, tad viņam to pašu jāattiecina arī uz kādu mazu vīreli, kurš neskatoties uz veselu apsūdzību kaudzi, netraucēti ierodas ne tik vien savā darba vietā, bet reizēm arī koalīcijas padomē un vēl šur tur. Pie tam ne tikai ierodas, bet, ļauni ļaudis melš, ka tiekot pat uzmanīgi uzklausīts un klausīts. Kučinska kungs, uzvārdu taču nevajag priekšā pateikt?

+12
-1
Atbildēt

4

    Vahamurka > J.Biotops 19.02.2018. 11.28

    Vai tad zināmā persona nav no tautas ievēlēta?Nepastarpināti.Pie tam daudzkārtīgi?

    0
    -5
    Atbildēt

    2

    J.Biotops > Vahamurka 19.02.2018. 11.39

    Paldies, nekad nešaubījos par to, kādas idejas un kuri uzvārdi garantēti saņems īsteno patriotu atbalstu. Latvieti, nepadodies!

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.Biotops 19.02.2018. 11.45

    Īsteno patriotu?Starp citu es nedzīvoju Ventspilī un par viņu nebalsoju,prasi ventspilniekiem,kāpēc tāds atbalsts.

    +2
    -5
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > Vahamurka 19.02.2018. 12.12

    Ventspili drusku zinu, pietiekoši, lai redzētu, ka ventspilnieki par savējo gādnieku un aizstāvi balso tāpat, kā pārējās valsts vēlētāji par NA un ZZS. Tas arī te komentāros labi redzams. Sevišķi – pateicoties Jums un maskētajam deģenerālim. Šodienas teksti tam labs pierādījums.

    +6
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.Biotops 19.02.2018. 12.19

    OOO!Kāds augsts novērtējums,pateicos.Vienīgi,tad nu jādomā,kur tas suns aprakts,kā saka Zanders…vai NA un ZZS atbalstītājiem ir,mākslinieciski izsakoties,lielāka vilkme,kapacitāte…vai atkal vienkārši vairāk taisnības…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    tonijs > Vahamurka 19.02.2018. 11.35

    Vai tautai ir pilna informācija par apsūdzībām Lembergam? Par viņa nelikumīgi iegūto bagātību? Par daudzo liecinieku pēkšņo nāvi?
    ……………..
    Politiķu reakcija uz Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu, rada aizdomas par varas pārdali, teikts partijas «Progresīvie» izplatītajā paziņojumā.

    Aizdomas rada valdošās koalīcijas politiķu paustās prasības Rimšēvičam atkāpties no amata. Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) prasība Rimšēvičam atkāpties no amata sakrīt ar Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) un Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) izteikumiem. Šāda prasība pausta, vēl pirms tiesībaizsardzības institūcijas sniegušas informāciju par notiekošo.

    +6
    0
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 19.02.2018. 13.19

    Palasi par mirstību Zatlera un ZRP saimnieka, Meļņika, apkaimē!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 19.02.2018. 11.43

    Ko nozīmē -pilna informācija?Ja kas,Lembergs bieži taisa visādas preses konferences un atbild uz iedzīvotāju jautājumiem,jūtubs ir pilns,tur viņš apgaismo publiku par visiem jautājumiem no sava redzes leņķa,gan jau tur ir arī par lieciniekiem un bagātību,vari pameklēt..https://www.youtube.com/results?search_query=Lembergs+par

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 19.02.2018. 11.48

    Pilna informācija pirmkārt nozīmē patiesu informāciju, tāpēc Lembergu kā informācijas avotu izslēdzam. Pats taču pēc Rīdzenes sarunām atzinās, ka blefo, tas ir- melo.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > tonijs 19.02.2018. 12.00

    Tā ir tā informācija,kas pieejama vēlētājiem.Ja ir cita informācija,tad viņa līdz vēlētājiem nav aizgājusi.Kurš tajā ir vainīgs?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 19.02.2018. 11.39

    nedomāju gan , ka varas pārdale – nu ja tik ilgi viņu cieta, tad jau līdz šīgada rudenim arī būtu piecietuši nevis šmuci pa visu pasauli taisījuši

    kučinskis un mūrniece vispār tukšas pļāpas pļāpā – ne vairāk un ne mazāk – tik atklāti demonstrē savu nespēju pastāvīgi , neatkarīgi domāt un runāt – – lūk, šādus politiķus nevajadzētu laist pie varas

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    QAnon > J.Biotops 19.02.2018. 13.16

    Ja izsakies par kādu “mazu vīreli”, attiecini to pašu arī uz tādiem mūdžiem, kā Dombrovskis, Kampars, Zaķis, Pabriks, Rinkēvičs, Kozlovskis utt, kuri pagaidām vēl bauda brīvību tikai pateicoties ASV specdienestu pārāk lielai aizņemtībai.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.Biotops 19.02.2018. 11.37

    mīļi naivi:)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Kamielis > J.Biotops 19.02.2018. 11.51

    Atradis par ko brīnīties, mūsu politiķiem nepastāv politiskā/morālā atbildība. Acis nemirkšķinot otrā rītā pēc šmuces atkal ir pie virpas un drāž tālāk, nobubina tikai, ka tie esot politisko pretinieku izdomājumi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 19.02.2018. 13.25

Man arī grūti iedomāties, kā, piemēram, Zemkopības ministrs pēc oligarhu sarunu publiskošanas varēja braši turpināt strādāt. Saistībā ar viņu KNAB arī veica resorisko pārbaudi attiecībā uz zemesgabalu “zem vienas firmiņas un svešām famīlijām”. Pārbaude beidzās ar lēmumu nesākt kriminālprocesu, tomēr tas nav vienīgais kritērijs, vērtējot valstsvīra reputāciju.

+9
-1
Atbildēt

3

    QAnon > LoveLove 19.02.2018. 13.35

    Vai iepazinies ar oligarhu sarunām, jeb noriji visu, ko tev trauciņā iemeta? Pirms neesmu noklausījies visu sarunu autentisku audioierakstus, man nav sava priekšstata, vienīgais, ko varu izsecināt, ka radusies “noplūde” ar mērķi puslīdz sakarīgos ministrus: Auguli un Dūklavu, nomainīt ar rinkēvičiem un kozlovskiem.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > LoveLove 19.02.2018. 14.02

    bet mani gan tas nepārsteidza – nu pilnīgi un galīgi nemaz
    nu neatdos varas elite bez cīņas savas pozīcijas, nu neatdos

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    janis_laiks > LoveLove 19.02.2018. 16.46

    Es arī nestādos priekšā, kā lembis drīkst ierasties darbā un vēl būt premjera kandidāts, nesaprotu, kāpēc nav atkāpies duklavs saistībā ar aizdomām par mahinācijām, kāpēc koļegova vēl sēž savā krēslā, ja jau ir uzsākta krimināllieta! Ko, zzs, savējo baļķus izliekamies neredzam, bet tur, kur mums ērti, kliedzam par atkāpšanos uz karstām pēdām?

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > janis_laiks 20.02.2018. 02.24

    Es atkal nesaprotu, kā pilnībā izgāzies politiķis, uzņēmējs, cilvēks un vīrietis, Dombrovskis, pēc tam, kad atklājās, ka tas sava stulbuma un alkatības radītās sekas, proti milzu parādu, uzkrāvis uz sabiedrības pleciem, neiebāza mutē divus stobrus un neizšķaidīja sev smadzenes, bet mierīgi šiverē pa ES finansēm? Dūklavu atcerējās, motherfucker!!!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 19.02.2018. 11.21

Ministru prezidents atzina, ka ir zināma krīze ar LB vadību, tomēr centrālā banka arī bez prezidenta esot kompetenta un spējīga strādāt.
…………….
Tad priekš kam tur vispār vajag prezidentu? Sen jau vajadzēja atlaist, būtu ietaupījuši kaudzi nodokļu maksātāju naudas.
“Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam 2016.gadā alga augusi par 10%, kas ir straujākais kāpums starp eirozonas valstu centrālo banku vadītājiem.
“Bloomberg” datu apkopojumā redzams, ka Rimšēviča alga pieaugusi līdz 151 tūkstotim eiro gadā pirms nodokļu nomaksas.”
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/rimsevicam-starp-eirozonas-centralo-banku-vaditajiem-visstraujak-aug-alga.a254952/

+3
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 19.02.2018. 11.40

    te ir tā lieta, ka sabiedrībai tā arī nav skaidrs joprojām ar ko vispār LB nodarbojās –

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    andrejs > Dusma 19.02.2018. 21.57

    ar ko vispār LB nodarbojās
    ——————-
    pasaulē dārgākā numismātu biedrība.
    pluss – par valsts naudu izplata liberastu demagoģiju

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 19.02.2018. 11.44

    Nu jubilejas monētas viņi smukas izlaiž- kas ir, tas ir.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu