FKTK rīko papildizmeklēšanu; "ABLV Bank" aptur darbību asociācijā • IR.lv

FKTK rīko papildizmeklēšanu; “ABLV Bank” aptur darbību asociācijā

Foto: Ieva Čīka, LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) dažu nedēļu laikā rīkos papildizmeklēšanu “ABLV Bank” un atkarībā no tās rezultātiem pieņems lēmumus, piektdien žurnālistiem sacīja komisijas vadītājs Pēters Putniņš. Kā vēsta aģentūra LETA, amatpersona informēja, ka FKTK “ABLV Bank” nav noteikusi darbības ierobežojumus.

“Vispirms ir jānoskaidro visi apstākļi, jo liela daļa no ASV iestādes ziņojumā minētajiem gadījumiem jau ir izmeklēti pagātnē. Atsevišķus gadījumus vēl izmeklējam un atkarībā no šīs izmeklēšanas rezultātiem tiks pieņemti lēmumi. Tas ir dažu nedēļu jautājums,” teica Putniņš. Viņš gan patlaban neatklāja, kas tieši ir neskaidrie jautājumi, kurus FKTK papildus izmeklē.

FKTK vadītājs norādīja, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) uzrauga “ABLV Bank” visās jomās, izņemot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, kas ir FKTK prerogatīva – visi jautājumi par naudas atmazgāšanas novēršanu un iespējamās sankcijas ir Latvijas iestāžu kompetencē.

“Patlaban FKTK noskaidro visus apstākļus, kā arī notiek ikdienas darbība situācijas stabilizēšanai un noguldītāju interešu aizsardzībai. Jāstrādā pie tā, lai būtu pēc iespējas mazāks efekts uz Latvijas banku tirgu. Tādēļ arī publiski aicinu banku regulāri sniegt informāciju par to, kāda ir tās rīcība pārkāpumu novēršanā un situācijas stabilizēšanā,” uzsvēra Putniņš.

‘’ABLV Bank’’ paziņojusi, ka uz laiku aptur darbību Latvijas Komercbanku asociācijā.

Putniņš preses konferencē norādīja, ka nav pierādījumu un risku par to, ka “ABLV Bank” būtu mēģinājusi piedāvāt kukuļus kādam no FKTK darbiniekiem. Pēdējo divu gadu laikā FKTK ieguldījusi lielu darbu, lai “ABLV Bank” nozīmīgi koriģētu savu darbību, tāpēc, visticamāk, ASV ziņojums par “ABLV Bank” esot tālākas pagātnes notikumu atbalss.

Patlaban FKTK neesot bažu par to, ka līdzīgā situācijā varētu nonākt vēl kāda Latvijas banka. Putniņš norādīja, ka FKTK kontrolē, kā ‘’ABLV Bank’’ ievēro finanšu prasības, lai gadījumā, ja kāda daļa klientu izlemtu pārvietot līdzekļus, tas neradītu satricinājumus.

Putniņš piebilda, ka FKTK sadarbojas arī ar citām Latvijas institūcijām, taču neatklāja, kādos jautājumos sadarbība notiek. Viņš arī nevēlējās atklāt, vai “FinCEN” pirms 13.februāra paziņojuma publicēšanas par to informējusi FKTK.

Jau vēstīts, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (“FinCEN”) plāno noteikt sankcijas “ABLV Bank” par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. “FinCEN” publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka “ABLV Bank” vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

“ABLV Bank” pārstāvji iepriekš norādīja, ka ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka izskata iespējas, lai “FinCEN” pārskatītu savus priekšlikumus. “Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus,” uzsvēra bankā. Bankas pārstāvji apgalvoja, ka “ABLV Bank” un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ “FinCEN” paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams.

Pēc aktīvu apmēra “ABLV Bank” 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem – Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei – uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. “ABLV Bank” obligācijas kotē biržas “Nasdaq Riga” parāda vērtspapīru sarakstā. “ABLV Bank” atrodas tiešā ECB uzraudzībā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu