ASV izvirza apsūdzības Krievijas pilsoņiem un juridiskajām personām par iejaukšanos vēlēšanās • IR.lv

ASV izvirza apsūdzības Krievijas pilsoņiem un juridiskajām personām par iejaukšanos vēlēšanās

3
Roberts Millers. Foto: Reuters/LETA

ASV piektdien izvirzījušas apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām par iejaukšanos ASV vēlēšanās, paziņojis īpašā prokurora Roberta Millera birojs, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Visi apsūdzētie ir Sanktpēterburgā bāzētās Krievijas interneta troļļu un propagandistu “Interneta pētījumu aģentūras” darbinieki. Viens no viņiem ir “Interneta pētījumu aģentūras” vadītājs un Krievijas prezidenta Vladimira Putina personīgais pavārs Jevgēņijs Prigožins.

Kā teikts apsūdzības rakstā, visi apsūdzētie no 2014.gada līdz šim brīdim iesaistījušies sazvērestībā, lai iejauktos “ASV politiskajā un vēlēšanu procesā, ieskaitot prezidenta vēlēšanas 2016.gadā”, vēsta LETA/AFP.

Trim no viņiem vēl izvirzītas apsūdzības sazvērestībā pastrādāt krāpšanos ar elektroniskiem līdzekļiem un finansiālā krāpniecībā, bet pieci apsūdzēti par identitātes zagšanu.

Kā teikts apsūdzības rakstā, daži no apsūdzētajiem izmantojuši datorsistēmas ASV, lai slēptu, ka darbojas no Krievijas. “Apsūdzētie, izliekoties par ASV personām un izveidojot viltus ASV personas, darbojās sociālo mediju lapās un grupās, kas paredzētas tam, lai piesaistītu ASV auditoriju,” teikts apsūdzības rakstā. Viņi arī rīkojuši politiskus mītiņus un komunicējuši ar “neko nezinošām personām”, kas saistītas ar Trampa kampaņu.

“Interneta pētījumu aģentūra” un apsūdzētie sāka strādāt 2014.gadā, lai iejauktos ASV vēlēšanās. Viņu mērķis bija nomelnot Hilariju Klintoni un palīdzēt ievēlēt Donaldu Trampu, teikts apsūdzības rakstā.

Kā paziņoja Millera birojs, neviens no apsūdzētajiem neatrodas apcietinājumā.

ASV izlūkdienestu vadītāji šonedēļ paziņoja, ka Krievijas centieni iejaukties ASV politikā nemazinās un rada draudus novembrī gaidāmajām Kongresa starpposma vēlēšanām.

Maskavas centieni iejaukties ASV politikā ir tikpat spēcīgi kā 2016.gadā, uzskata Centrālās izlūkošanas pārvaldes, Federālā Izmeklēšanas biroja, Nacionālās drošības pārvaldes un trīs citu izlūkošanas aģentūru vadītāji.

Komentāri (3)

Aivars B. 17.02.2018. 07.43

ASV nopietni ķērušās klāt Putina režīmam. Gan šīs apsūdzības par jaukšanos vēlēšanās, gan tos algotņus Sīrijā apšāva, gan par kiberuzbrukumiem apsūdzības, gan sankcijas pret krievu bagātniekiem un firmām. Un sankcijas var būt arī daudz stiprākas, pašreiz ir tikai ziediņi.
Nožēlos Kremļa čekisti, ka sadomāja tēlot pasaules lielvaru, nožēlos.

+4
0
Atbildēt

0

vvilums 16.02.2018. 23.09

Laba ziņa, vai ne Dusma? Tavs priekšnieks pavārs un jūsu troļļu fabrika būs zem lupas.

+3
-1
Atbildēt

0

J.šveiks 17.02.2018. 13.46

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu