Matiss: ES kolektīvā aizsardzība ir tikai NATO uzdevums • IR.lv

Matiss: ES kolektīvā aizsardzība ir tikai NATO uzdevums

3
ASV aizsardzības ministrs Džeims Matiss NATO preses konferencē Briselē. Foto: AFP/LETA

NATO un Eiropas Savienība (ES) ir vienisprātis, ka kopīgā aizsardzība ir tikai NATO uzdevums, ceturtdien Briselē paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss.

“Valda nepārprotama izpratne, ka rakstiskos ES dokumentos jāiekļauj tas, ka kopīgā aizsardzība ir NATO uzdevums un tikai NATO uzdevums,” viņš paziņoja preses konferencē pēc sarunām, kurās tika apspriesta ES izveidotais Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvars drošībā un aizsardzībā.

NATO ministri trešdien tikās ar ES augsto ārlietu pārstāvi Federiku Mogerīni, lai runātu par bažām saistībā ar pienākumu dublēšanu, kas radušās pēc tam, kad Brisele decembrī vienojās par jaunu militāro iekārtu izstrādāšanu, kā arī sadarbības un lēmumu pieņemšanas uzlabošanu.

Matiss sacīja, ka diskusijas starp NATO un Mogerīni bijušas “ļoti vaļsirdīgas”. “Mums ir pietiekama precizitāte attiecībā uz politisko sadali, politiskām diskusijām, lai paturētu ES centienus, piemēram, militārās mobilitātes jomā,” sacīja Matiss. ES var “stiprināt NATO kopējās aizsardzības jaudas un neņem no tām nost”.

Vēl svētdien augsta ranga amatpersona, kas strādā ar Matisu, sacīja, ka Vašingtonai ir bažas, ka dažas ierosinātās iniciatīvas varētu “atņemt NATO resursus un jaudas”. Trešdien atklājot NATO aizsardzības ministru sarunas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka iespējams panākt pareizu līdzsvaru. “Īstenojot pareizā veidā, šie centieni var dot ieguldījumu taisnīgākai slodzes sadalei starp Ziemeļameriku un Eiropu,” Stoltenbergs sacīja žurnālistiem.

Stoltenbergs arī brīdināja, ka ES “nekādā gadījumā” nevar aizstāt transatlantisko aliansi ar Eiropas drošības garantijām. “Tam nebūs pilnīgi nekādas jēgas, ja NATO un ES sāks konkurēt,” Stoltenbergs sacīja žurnālistiem.

Komentāri (3)

QAnon 15.02.2018. 17.06

Lai vājinātu NATO un Austrumeiropa atkal varētu nonākt Krievijas pārziņā, Putina rokaspuisis, alkašs Junkers, rosināja veidot alternatīvu ES aizsardzības sistēmu.

+1
-1
Atbildēt

1

    tonijs > altinyildiz 15.02.2018. 22.19

    NATO visvairāk vājina plānprātiņš-ASV prezidents. Ir tikai loģiski, ka Eiropa nolemj paļauties uz saviem spēkiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 15.02.2018. 23.37

    Plānprātiņi ir pidarasi. Tu, un citi koprofāgi un krievu pasaule, pat nespējiet iedomāties, cik ļoti jūsu dzīvi padarīs neiespējamu krietno amerikāņu ievēlētais Rīcības prezidents.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu