Mācītājs: Rubeņa aiziešana no baznīcas ir liels zaudējums, neko labu par sabiedrību neliecina • IR.lv

Mācītājs: Rubeņa aiziešana no baznīcas ir liels zaudējums, neko labu par sabiedrību neliecina

7
Rīgas Lutera draudzes mācītājs Kaspars Simanovičs. Foto: Zane Bitere, LETA

Mācītāja Jura Rubeņa pieņemtais lēmums pārtraukt kalpošanu Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB) ir liels zaudējums ne tikai baznīcai, bet arī sabiedrībai kopumā. Turklāt šādi notikumi neko labu par mūsu sabiedrību neliecina. Tā uzskata Rubeņa kolēģis, Rīgas Lutera draudzes mācītājs Kaspars Simanovičs, trešdien vēstīja raidījums „LNT Ziņas”.

“Juris Rubenis ir mazliet vairāk nekā ierindas mācītājs, viņš ir arī sava laika garīgās atmodas simbols. Ja šādi procesi mūsu sabiedrībā notiek, tad tas neko labu neliecina par mūsu sabiedrību kopumā,” saka Simanovičs. Zinot, cik svarīgs Rubenim bijis mācītāja amats, jo baznīcā aizvadīta lielākā daļa viņa dzīves – 36 gadi, lēmums par aiziešanu, visticamāk, nav bijis viegls, pārliecināti viņa kolēģi Torņakalna baznīcā. “Viņš to, uzdrošinos sacīt, nebūtu darījis, ja nebūtu bijis šī spiediena,” neslēpj mācītājs.

Acīmredzot, Rubenis nav vēlējies mēģināt citus pārliecināt par savu viedokli un nav vēlējies radīt precedentu. “Vēlme bija, ka viņš lūk skaidrotu savu nostāju un vēlamajā gadījumā atsauktu savas domas. Pasacītu, ka ir kļūdījies, ka viņa viedoklis bijis aplams un nesavienojams ar izpratni par svētiem rakstiem kādu mācītāju ieskatā. Tā dēļ tika aicināti arī bīskapi sasaukt mācītāju konferenci, kurā Rubeņa viedokli un uzskati tiktu vērtēti. Lai šo visu procesu aiztaupītu, acīmredzot, Juris spēris pirmo soli pats,” atklāj Simanovičs.

Turklāt tā vietā, lai baznīcas vadošās amatpersonas būtu mēģinājušas nesaskaņas nogludināt vai konfliktu atrisināt, tieši otrādi – tas eskalējās. “Baznīcai pamazām jāattīrās vai tā jāattīra no atšķirīgiem viedokļiem, – tāds uzskats kļūst par dominējošo un tas, manuprāt, ir satraucoši,” saka mācītājs.

Kā ziņots, pēc 36 gadu kalpošanas baznīcai mācītāja amatu nolēmis atstāt sabiedrībā iecienītais Rubenis. Viņš paziņojumā medijiem norāda, ka pagājušajā nedēļā LELB arhibīskapam Jānim Vanagam lūdzis atbrīvot viņu no mācītāja amata. Šis lūgums ir pieņemts un apstiprināts, un šobrīd viņš ir Rīgas Lutera draudzes ierindas loceklis. Tikmēr arhibīskaps Vanags Rubeņa aiziešanu skaidro ar personīgiem iemesliem, kurus viņam nav uzticēts iztirzāt publiski.

Rubeņa virzienā kritika viņa amata brāļu puses raidīta jau ilgstoši. Pērn pavasarī izskanēja aicinājums Rubeni izslēgt no baznīcas par viņa „maldu mācībām un praksēm”. Vislielākā vēršanās pret mācītāju notika pēc Rubeņa izdotās grāmatas „Viņa un Viņš”.

Komentāri (7)

QAnon 15.02.2018. 13.41

Rubeņa aiziešana ir čekas melnsvārču – pedofīlu uzvara.

+1
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 15.02.2018. 12.41

Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode LELB pielīdzina nacistu midzenim, Jānis Vanags saka, ka Rubeņa rīcības iemesli ir ir tik personīgi, ka pats Rubenis nevēlas tos nodot publiskai apspriešanai , vēl kāds saka kaut ko citu… Domāju, ka J. Rubenim, ja viņš vēlas izdarīt labu darbu, būtu jāmaina sava nostāja un pašam ir jāizskaidro sabiedrībai savas rīcības iemesli. Pretējā gadījumā šo, nu jau bijušā mācītāja soli sāk traktēt visi, kam nav slinkums to darīt, vai arī ir izdevīgi to darīt.

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 15.02.2018. 11.56

strīdīga lieta. Lasīju, ko saka Vanags – arhibīskaps – nu ja Vanaga apgalvojums ir pretrunā ar paša Rubeņa patiesajiem motīviem – -tad problēma jādala uz pusēm – puse Rubenis – puse mēs – ieskaitot vanagu un lelb

Mūsu nespēja runāt tieši un konkrēti. Rubenim vispār ir tāda mode visur un vienmēr rakstīt tādā kā atstāstījuma formā, nevis cietā – es domāju, es uzskatu, es esmu pārliecināts. Nē – es to nenosodu, tikai mani tas nepārliecina.

Vai Rubenis bija Atmodas simbols? Man grūti teikt – neatvērtie čekas maisi un nenotikušās sarunas , nenotikusī sarunāšanās publiski par to – tā ir īstā problēma, lai saprastu – kas bija Atmoda un kas bija – ir tās simboli.

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > Dusma 16.02.2018. 11.06

    Vai Rubenis bija Atmodas simbols?
    ———————–
    Vanags un Rubenis noteikti ir vieni no Atmodas simboliem. Tāpat kā Pilsoņu Kongresa organizatori.

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 16.02.2018. 14.42

    Vanags kopā ar Pujātu, Baštiku, Šmitu, Leģjajevu, Ludvigu un Brūveru? Neaizmirsti, ka viņš apgānīja Doma baznīcu, uzaicinot tajā čekistus, komunistus, sodomītus, sātanistus, staļinistus, rusistus un krievu armijniekus.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu