Mediji: ASV gaisa triecienā Sīrijā nogalināti simt Krievijas algotņu • IR.lv

Mediji: ASV gaisa triecienā Sīrijā nogalināti simt Krievijas algotņu

12
Civilās apsardzes vīri gaisa uzbrukuma laikā Doumā. Foto: Reuters/LETA
ASV gaisa triecienā 7. februārī Sīrijā Deir ez Zoras provincē gāja bojā vairāk nekā 100 Krievijas algotņu, vēsta Delfi.lt.
Atsaucoties uz aģentūru Bloomberg, kurai šīs ziņas apstiprinājuši divi avoti, žurnālistu informators Vašingtonā pastāstīja, ka sākotnēji gaisa triecienā nogalināti aptuveni 100 algotņu, bet no 200 līdz 300 cilvēku tika ievainoti. Aģentūra atzīmē, ka Deir ez Zoras provincē notikušais ir pati asiņainākā ASV un Krievijas militāristu sadursme pēc aukstā kara beigām. “Tas ir ļoti liels skandāls un iemesls dziļai starptautiskai krīzei. Tomēr Krievija izliekas, ka nekas nav noticis,” aģentūrai teica politikas analītiķis Vladimirs Frolovs.

Cīņai pret džihādistu grupējumu Islāma valsts izveidotā ASV vadītā koalīcija pagājušās nedēļas vidū veica uzlidojumus Sīrijas režīmu atbalstošiem spēkiem, paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība. Sīrijas valdība uzlidojumu nodēvēja par agresiju. Uzlidojumi notika trešdien Deir ez Zoras provincē, lai aizsargātu ASV atbalstīto arābu un kurdu aliansi Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD), kurai uzbrukuši režīmu atbalstošie spēki, ziņoja ASV pavēlniecība.

7. februārī ASV īstenotajā uzbrukumā prezidenta Bašara al Asada karaspēkam bojāgājušo vidū bijuši arī Krievijas pilsoņi. Lai arī Krievijas Aizsardzības ministrija to noliedz, bojāgājušo tuvinieki apstiprina “piecu cilvēku ar Krievijas pasēm” nāvi, otrdien ziņoja Krievijas portāls “Meduza“. Tiesa, pēc portāla ziņām, šie cilvēki nebija armijas karavīri, pēc organizācijas Conflict Intelligence Team ziņām, viņi darbojās privātā militārā kompānijā Vagner.

Pēc portālā publiskotām ziņām, visiem pieciem Sīrijā kritušajiem ir bijusi saikne ar karošanu Austrumukrainā Krieviju atbalstošo separātistu pusē.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlim nav informācijas par Krievijas militārpersonu klātbūtni Sīrijā, tikai oficiālā informācija. “Padomājiet, daudzās pasaules valstīs atrodas noteikts skaits mūsu tautiešu,” teica Peskovs. Krievijas varas iestādes vadoties tikai pēc oficiāliem Aizsardzības ministrijas datiem.

Tikmēr bijušais separātiskās pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas vadonis un ASV notiesātais terorists Igors Strelkovs (Girkins), atsaucoties uz saviem “drošiem avotiem”, paziņoja, ka visi ASV gaisa spēku uzlidojumā kritušie (ap 100 cilvēku) bijuši  krievi, nevis Sīrijas karavīri, kā to apgalvo Krievijas Aizsardzības ministrija. “Oficiāli Krievijas karavīru ASV triecienu zonā nav un varbūt vairs nav. Tomēr, maskējoties par sīriešiem, kuru zaudējumi šajā uzbrukumā tiek lēsti ap 100 cilvēku, ASV aviācijas trieciens skāra Vagner divas taktiskās vienības,” teica Strelkovs.
ASV paziņoja, ka uzlidojumi bija pašaizsardzība, kad režīmu atbalstošie spēki sāka ar artilēriju un tankiem apšaudīt QSD štābu. Atbildes uzlidojumos nogalināti aptuveni 100 kaujinieki.

Sīrijas valsts mediji ceturtdien apstiprināja, ka vairāki karotāji zaudējuši dzīvību ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā. Kritušie gan neesot Sīrijas armijas karavīri. “Īstenojot jaunu agresiju un atbalstot terorismu, koalīcijas spēki [Deir ez Zoras provincē] uzbruka tautas bruņotajiem spēkiem,” pavēstīja valsts televīzija, pēc visa spriežot, ar to domājot paramilitāros formējumus, kas ir saistīti ar režīmu. Karotāji, kas cietuši ASV koalīcijas uzlidojumos, “karo pret “Islāma valsts” teroristiem un QSD grupējumiem”, vēsta Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

ASV uzlidojumi režīma spēkiem Sīrijā ir retums. ASV vadītā koalīcija ar QSD palīdzību cenšas likvidēt Islāma valsts atliekas Eifratas upes austrumu krastā. Tā vienojusies ar Krieviju, ka Sīrijas režīmu atbalstošie kaujinieki paliek Eifratas rietumu krastā, ziņo LETA.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (12)

lno 13.02.2018. 20.58

Pie šīs kaut izkastrētās ziņas neredzu Dusmas komentāru:)
Šeit precīzāk http://newsader.com/43037-bloomberg-podtverdil-gibel-bolee-200-rossiyski/

+1
0
Atbildēt

4

    QAnon > lno 13.02.2018. 21.51

    Kurmis Bordāns, bargās krievenes vīrelis, Jurašs un krievu militārista meita, “štirļic” Potapova, arī nebūs sajūsmā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > lno 14.02.2018. 13.15

    nu ko maziņie – nav kas jums muguriņas pakasa , nav kas ar kājiņu pa kājiņu iesper- ak nabadziņi jūs tādi

    labi – lieniet laukā no cisām – tad pakulstīšu jūs pēc pilnas programmas

    par Sīriju man ir skaidrs – tur ASV un Krievija cīnās par varu naftas laukos un kontroli par naftas maģistrālēm no SA uz Vidusjūru. Manā sapratnē , ka tur mērķis ir tāds pats kā bija Irākā – iznīcināt valsti – nāciju –

    tāpēc pat nelasu , kas ko šāva un kas kur nokrita – manu sapratni par lietas būtību tas nemaina

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 14.02.2018. 16.55

    No tā, ka nelasi, tavējiem fašistu izdzimteņiem, vieglāk nepaliks. Visi jūs tiksies izēsti no cilvēku planētas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > lno 13.02.2018. 21.42

    Dusma vēl nav saņēmusi kremļa instruktāžas, nezin ko drukāt. Vienīgi bots altinyildiz kaut ko nesakarīgu un galīgi ne pa tēmu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 13.02.2018. 22.23

    Kārtējie “labie” krievi. Kaut tādu būtu vairāk!

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 14.02.2018. 01.51

    Kāpēc LABIE ielikti pēdiņās?

    0
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 13.02.2018. 21.36

Krievu melnais pūlis lien ,kur var ko nolaupīt vai kur kādu paverdzināt. Šoreiz arī bija vēlme iegūt naftas laukus, bet dabūja pa mizu( līdz 600 līķi), nu cerams uz ilgu laiku būs pielecis, ka ne ES , NATO ne šo organizāciju sabiedroto ( Ukraina, Kurdistāna) teritorijās nevar laupīt un izrīkoties.
Pa Sīrijas Asada kontrolēto teritoriju gan var saimniekot, tur tagad, līdzīgi kā Čečenijā, ir ko izbūvēt un ko barot ,bet ja ne, Sīrijā būs izveidojusies parašija.

+1
0
Atbildēt

1

    QAnon > vvilums 13.02.2018. 21.48

    “Krievu melnais pūlis” varētu nepatikt krievmīļiem; Zatleram, Rinkēvičam, Kozlovskim un Ķirsim.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

J.šveiks 13.02.2018. 20.29

krievi ir mau… pardon , lopi , lien visur kur vajag komonizmu uzraut , vispār pelnīti nošauti

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu