Bijušo NMPD vadītāju Ploriņu apsūdz par 1,2 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu valstij • IR.lv

Bijušo NMPD vadītāju Ploriņu apsūdz par 1,2 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu valstij

5
Bijušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktors Armands Ploriņš. Foto: Rebeka Žeire, Foto

Bijušajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājam Armandam Ploriņam Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par amatpersonu noziegumiem saistībā ar neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā. Par to aģentūrai LETA pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Ploriņam uzrādīta apsūdzība pēc trīs Krimināllikuma pantiem – par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, kā arī par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Apsūdzības uzturētājs uzskata, ka valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanas rezultātā valsts budžetam nodarīts mantisks zaudējums aptuveni 1,2 miljonu eiro apmērā, bet par izvairīšanos no nodokļu nomaksas valsts budžetam nodarīti zaudējumi aptuveni 26 000 eiro apmērā.

Ploriņam patlaban drošības līdzekļi nav piemēroti. Plašāku informāciju par apsūdzību Ģenerālprokuratūra nesniedza.

Izmeklēšanu sākotnēji veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Pret uzņēmēju, AS “Rīgas Sanitārā transporta autobāze” vadītāju Adigjozalu Mamedovu izdalīts atsevišķs kriminālprocess, kurā KNAB turpina izmeklēšanu, norādīja Ģenerālprokuratūrā.

Sākotnēji KNAB turēja aizdomās arī NMPD Rīgas reģionālā centra vadītāju Semjonu Štrihu, taču pret viņu kriminālprocesu izbeidza, jo amatpersona 2015. gada nogalē nomira, norādīja Ģenerālprokuratūrā.

KNAB kriminālprocess sākts 2015. gada augustā. 2015. gada 8.septembrī KNAB veica kratīšanu NMPD Duntes ielā. KNAB bija ieradies dienestā un pieprasījis dokumentus par noslēgto līgumu ar Mamedova vadīto “Rīgas Sanitārā transporta autobāzi” par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā.

Izvērtējot Valsts kontroles veiktās revīzijas materiālus, birojs veica resorisko pārbaudi un tās rezultātā iegūtās ziņas bija pamats kriminālprocesa sākšanai.

Pēc KNAB ierašanās Duntes ielā birojs toreizējam NMPD priekšniekam Ploriņam un NMPD Rīgas reģionālā centra vadītājam Štriham aizliedza pildīt pienākumus.

TV3 raidījums “Nekā personīga” 2015. gada septembrī vēstīja, ka KNAB izmeklēšana saistīta gan ar 2010. gada 29. aprīļa vienošanās par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanu ārpakalpojumā noslēgšanas apstākļiem, gan labvēlības izrādīšanu privātfirmai līguma darbības laikā. Štrihu un Ploriņu KNAB turēja aizdomās par vairākkārtējiem šī līguma grozījumiem, ar kuriem radīts kaitējums valsts interesēm.

Tāpat noslēgtais līgums paredzēja ievērojamu atlaidi mašīnām, kas vecākas par septiņiem gadiem. Neviena no Rīgā kursējošām “Rīgas Sanitārā transporta autobāzes” mašīnām nebija tikko no rūpnīcas izripojusi, bet valsts maksāja kā par jaunām, vēstīja raidījums. Abās epizodēs pretimnākšana Mamedovam no valsts kabatas esot izmaksājusi vairāk nekā vienu miljonu eiro.

2015. gada 29. aprīlī beidzās NMPD noslēgtais līgums ar “Rīgas Sanitāro transporta autobāzi”. Uzņēmums šo pakalpojumu nodrošināja kopš 2010. gada.

Jautājums par to, kā valstij nodrošināt operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus Rīgas reģionā, bija asu diskusiju objekts. Ilgus gadus valsts šos pakalpojumus pirka ārpakalpojumā no “Rīgas Sanitārās transporta autobāzes”, taču Valsts kontrole un atsevišķi politiķi norādīja, ka valsts šādi ievērojami pārmaksā.

2014. gada nogalē Veselības ministrija pieņēma lēmumu atteikties no ārpakalpojuma Rīgas reģionā.

Komentāri (5)

J.šveiks 12.02.2018. 20.05

šito jāmet aiz restēm uz daudziem gadiem

+2
0
Atbildēt

0

traductrice 12.02.2018. 19.06

Kad redzu šo seju, vienmēr atceros, kā viņš, būdams VM valsts sekretārs, ar naiva bērna izteiksmi stāstīja, kā nejauši sava galda atvilknē ieraudzījis kādas sev pilnīgi nepazīstamas personas CV un iecēlis to Bērnu slimnīcas valdē. Vēlāk izrādījies, ka šis “vērtīgais kadrs” ir slimnīcas naudas izšivirētājs Aivars Lisenko. Tas bija tālajā 2010. gadā, bet nekas nav mainījies.
Sk. https://gogassaraksts.wordpress.com/category/par-labu-latviju/page/4/

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 12.02.2018. 18.13

ilgi gan Veselības ministrija lēma atteikties no vasts līdzekļu šķērdēšanas …
un KNAB ilgi gan izmeklē ….

0
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 12.02.2018. 18.54

    Jā,viss ir slikti,neizdevusies valsts,nav kā pie Staļina,kur tādas lietas kārtoja ātri un vienkārši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu