Tiesu vara rīkojas • IR.lv

Tiesu vara rīkojas

Žurnāla Ir pētījums par tiesnešu lomu aizdomīgās maksātnespējas lietās iekustinājis tieslietu sistēmu
Indra Sprance

Tieslietu padome vienprātīgi atbalstījusi neatkarīgu analīzi par atceltajiem tiesnešu lēmumiem šaubīgajos maksātnespējas procesos. Skaidrībai jābūt divu mēnešu laikā

Noslēdzot ieilgušās diskusijas par pērnā gada nogalē Ir pētījumā izgaismotajiem tiesnešu lēmumiem maksātnespējas lietās, Tieslietu padome pirmdien pieņēma bezprecedenta lēmumu. Tiesu sistēmas amatpersonas vienbalsīgi vienojās par diviem darbiem. Viens ir izanalizēt žurnāla pētījumā aplūkotā perioda (2008.— 2014. gads) maksātnespējas lietas, kurās pēc protestiem atcelti pirmās instances tiesnešu lēmumi.

Darbs notiks uz Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas bāzes, taču piesaistot tieslietu jomas ekspertus. «Tikt skaidrībā, kur bija kļūdas un kāpēc šādi nolēmumi,» mērķi pēc sēdes skaidroja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Otru pārbaudi veiks par nejaušo lietu sadali tiesās — šis uzdevums uzticēts Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Tiesu administrāciju, kuras pārziņā darbojas elektroniskā sistēma. «Kāpēc konkrētas lietas nonāk pie konkrētiem tiesnešiem jeb kā tas viss darbojas,» skaidroja Bičkovičs. Pārbaužu rezultātus Tieslietu padome gaida divu mēnešu laikā.

Papildus tam padome konstatēja, ka jau kopš 2014. gada veiktas būtiskas pozitīvas pārmaiņas maksātnespējas tiesiskajā regulējumā un tiesvedību jomā, taču sistēmas tālākai pilnveidei izvirzīta virkne uzdevumu. Tie paredz stiprināt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas darbu, tajā skaitā atbalsta grozījumus likumā, lai būtu iespējama tiesneša ārpuskārtas novērtēšana. Dots uzdevums uzlabot jauno tiesnešu atlasi, kā arī izteikti vairāki aicinājumi tiesnešiem. Nosakot tiesnešu specializāciju, tiesu priekšsēdētājiem jānodrošina lietu nejaušas sadales princips. Tiesneši aicināti «ievērot ētikas normas, stiprinot sabiedrības uzticēšanos tiesām un tiesiskumu valstī». Zemāku instanču nolēmumos konstatējot disciplinārā parkāpuma pazīmes, tiesneši aicināti informēt par to tiesas priekšsēdētāju.

Šī lēmuma pieņemšanas process nebija viegls un vienkāršs. Pēc Ir pētījuma un tēmas atspoguļojuma LTV un TV3 decembrī četrpadsmit Augstākās tiesas tiesneši aicināja vētīt konkrētos maksātnespējas procesus, taču visi Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesneši parakstīja citu vēstuli, kurā šādai rīcībai nebija atbalsta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu