Sekas būtu ļoti skarbas • IR.lv

Sekas būtu ļoti skarbas

1
Pjērs Danons. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

TV3 īpašnieku pārstāvis Pjērs Danons sola nosargāt televīzijas redakcionālo neatkarību

Kas notiks ar Latvijas lielākajiem, privātajiem televīzijas kanāliem? Šis jautājums uzvirmo ik pa brīdim kopš pērnā pavasara, kad mobilo telefonu operators Bite no zviedru mediju koncerna MTG vienojās nopirkt visus viņiem Baltijas valstīs piederošos medijus, to skaitā arī telekompānijas TV3 un LNT. Aiz darījuma stāv Bites īpašnieks, lielais amerikāņu investīciju fonds Providence Equity Partners, kas pārvalda aktīvus vairāk nekā 54 miljardu ASV dolāru vērtībā visā pasaulē, fokusējas uz telekomunikāciju un mediju kompānijām un pelna naudu, pērkot un pārdodot uzņēmumus. Pēc darījuma mediju mātesuzņēmums tika pārdēvēts par All Media Baltics un par tā padomes priekšsēdētāju — stratēģijas noteicēju — tika iecelts franču uzņēmējs Pjērs Danons (Pierre Danon), kurš jau vairāk nekā desmit gadus gan Baltijas jūras reģionā, gan Ukrainā strādā dažādu uzņēmumu padomēs kā investoru pārstāvis. Lai gan kopš darījuma noslēgšanas viņš ir piedalījies preses konferencēs, Danons nav sniedzis interviju nevienam Latvijas medijam. Tomēr jautājumi par All Media Baltics stratēģiju vēl aizvien karājas gaisā, jo vairāk tāpēc, ka pērnā gada nogalē TV3 zvaigzne Baiba Sipeniece-Gavare atklāja, ka viņas kritiskie izteicieni par oligarhiem tikuši izgriezti no raidījuma Latvijas lepnums.

Tāpēc labprāt pieņemam piedāvājumu Danonu intervēt. Satieku viņu agrā rīta stundā kopā ar uzņēmuma Latvijas mediju vadītāju Baibu Zūzenu viesnīcas Bergs bibliotēkā. Tās nopietnie tumša koka paneļi nedaudz disonē ar paša francūža relaksēto uzvedību: viņa izteicienos nejūt ne formālismu, ne saspringumu, un viņš mani sagaida, ēdot brokastis — musli.

Tas vedina uzdot pirmo, nedaudz nenopietno jautājumu par Danona uzvārdu — vai viņam gadījumā nav saistības ar slaveno franču jogurta ražotāju Danone? Izrādās, nav. Gan Danone dibinātāja, gan Pjēra ģimene savulaik pārcēlušās uz Rietumeiropu no bijušās Osmaņu impērijas zemēm, bet «diemžēl tas ir vienīgais, kas mūs vieno», viņš pasmaida. Ja būtu kas vairāk, «es būtu ļoti bagāts vīrs».

Turpinot vārdu tēmu, pajautāju par uzņēmuma jauno nosaukumu. All Media Baltics — «Visi mediji Baltijā» — liecina par lielām ambīcijām. Vai viņi plāno pirkt arī citus medijus? «Kāpēc gan ne?» Viņi jau ir iesaistīti TV, radio un internetā jomā, tikko kā Igaunijā nopirkuši kādu bērniem domātu satura ražotāju. «Ja atradīsim vēl kādas iespējas, sevišķi digitālajā jomā, mēs būtu ieinteresēti.» Vai viņus nesatrauc iedzīvotāju skaita negatīvās tendences Baltijas reģionā, un kāds ir viedoklis par šo tirgu nākotnes perspektīvām? Kad Providence pirms trim gadiem ieguldīja naudu mobilajā operatorā Bite, viņi veica daudzus makroekonomiskus pētījumus, un visas prognozes ir piepildījušās. «Viņi jūtas ļoti ērti šajā tirgū.» Nav bijuši nekādi nepatīkami pārsteigumi — tautsaimniecības aug, ir daudz pozitīvu elementu. Danons ir arī Dānijas lielākā telekomunikāciju uzņēmuma TDC padomes priekšsēdētājs un ir stingri pārliecināts, ka «Skandināvija un Baltijas valstis veidos vienu veselumu ap šo vienu dīķi». Viņš ir bijis Kopenhāgenā jau astoņus gadus un redz, kā Baltijas valstīs «nostiprinās ziemeļvalstu gaisotne».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu