Par spiegošanu aizturētais vāca Krievijai informāciju par NBS objektiem • IR.lv

Par spiegošanu aizturētais vāca Krievijai informāciju par NBS objektiem

1
Krievijas robežstabiņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Drošības policijas (DP) nesen aizturētais Latvijas pilsonis, kas tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, Krievijas specdienesta uzdevumā vācis informāciju par Nacionālo bruņoto spēku militārajiem objektiem un situāciju Latvijas – Krievijas pierobežā, aģentūru LETA informēja DP.

Informācija iegūta, DP turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību vai par citu ziņu nelikumīgu vākšanu vai nodošanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā tieši vai ar citas personas starpniecību.

Neraugoties uz plašajiem operatīvi tehniskajiem resursiem, kas ir pieejami Krievijas specdienestiem, tie joprojām ir ieinteresēti iegūt izlūkošanas informāciju, ko var sniegt tikai cilvēks, kurš atrodas Krievijas specdienestus interesējošo objektu tuvumā un var veikt periodisku Krievijas specdienestus interesējošo objektu vizuālo novērošanu, skaidroja DP.

Vienlaikus šī un iepriekš veiktā pirmstiesas izmeklēšana, kā arī kaimiņvalstīs notikušās Krievijas specdienestu aģentu aizturēšanas apliecina, ka Krievijas specdienesti turpina izvērst aktīvu un agresīvu izlūkošanas kampaņu pret savām kaimiņvalstīm.

Krievijas specdienesti turpina vervēt Latvijas iedzīvotājus Krievijas teritorijā, izmantojot dažādas metodes, piesegus un palīdzības lūgumus, kā rezultātā vervējamā persona sākotnēji pat var nenojaust vervētāja saistību ar Krievijas specdienestiem. DP uzdevums nav vērsties pret Latvijas iedzīvotājiem, bet gan sniegt viņiem atbalstu, tajā skaitā palīdzēt pārvarēt situācijas, kurās iedzīvotāji nonākuši piespiedu, maldu vai nezināšanas ceļā.

DP aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri, uzturoties ārvalstīs, ir tikuši pakļauti ārvalstu specdienestu vervēšanas mēģinājumam jeb savdabīgas palīdzības lūgumam no mazpazīstamu personu puses ārvalstīs, nejaušas iepazīšanās, kuras pāraug dažādu materiālu nodošanai, un tamlīdzīgi, kā arī ir informēti par šādām aktivitātēm, ziņot par to DP.

Izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros turpinās, tāpēc DP no sīkākiem komentāriem par tās gaitu atturas. DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka DP ir aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu Latvijas pilsoni, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu. Kriminālprocess sākts pagājušā gada 19.decembrī.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) norādīja, ka Latvijā ārvalstu specdienestu radītie izlūkošanas riski nekad nav bijuši zemi, taču pēdējos pāris gados tie ir pieauguši, ņemot vērā kopējo drošības situāciju Baltijā. Viņš norādīja, ka palielinātais NATO kontingents Latvijā izraisa ārvalstu specdienestu interesi uzzināt detaļas par alianses bruņotajiem spēkiem. Arī publiski izskanējusī informācija, ka Lietuvā kopš decembra aizturēti trīs cilvēki par iespējamo spiegošanu Krievijas labā, liecina par ārpus Eiropas Savienības un NATO esošu valstu specdienestu interesi militārajā jomā Baltijā.

Tikmēr Lietuvas varas iestādes paziņojušas, ka Lietuvā kopš decembra aizturēti trīs cilvēki, kas tiek turēti aizdomās, ka par atlīdzību spiegojuši Krievijas labā.

Aizturētie ir Lietuvas pilsoņi. Domājams, ka viņi pēc Krievijas izlūkdienestu pasūtījuma snieguši informāciju par Lietuvas militārajiem un stratēģiski svarīgajiem objektiem.

Komentāri (1)

QAnon 07.02.2018. 13.06

Ja DP ASV vai Lielbritānijas spiediena ietekmē, sakostiem zobiem, bija spiesta spiegu aizturēt, gan jau atradīsies tiesnesis, no tiem, kuri palaida brīvsolī Milušu, Lasmani, Stabiņu, Miķelsonu, Vaškēviču vai Magoni, palaidīs to vaļā. Īpaša vajadzība krieviem spiegot Latvijā nav, jo Meļņika, Zaharjina, Savicka, Korena, Rāvja un citu Krievijas organizētās noziedzības un FSB ietekmes aģentu aizbilstamie visu vajadzīgo tiem pienesīs zobos uz šķīvīša ar apzeltītu maliņu. Iedabūt Latvijas NBS vadībā Krievijas kara skolas absolventu, Ļoņku Kalniņu, par šo čekistu veiksmi runās vēl pēc 100 gadiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu