Žurnālisti dodas uz skolām, lai veicinātu jauniešu medijpratību • IR.lv

Žurnālisti dodas uz skolām, lai veicinātu jauniešu medijpratību

1
LTV žurnāliste Olga Dragiļeva viesojas pie Daugavpils skolēniem. Foto: Nauris Brūniņš

Ar Latvijas Televīzijas žurnālistes Olgas Dragiļevas viesošanos Daugavpils Krievu vidusskolā licejā sākušās medijpratības projekta Pilna doma nodarbības, kurā deviņi atzīti mediju nozares profesionāļi uzrunās ap 330 jauniešu un viņu pedagogus no 46 Latvijas vidusskolām. Projekta Pilna doma mērķis ir palīdzēt jauniešiem uzzināt, kā plašajā informācijas klāstā atpazīt melu ziņas, propagandu un slēpto reklāmu, kā izvērtēt, kuriem medijiem var uzticēties, un mudināt pašus kļūt par gudriem satura veidotājiem.

Pie vidusskolēniem Daugavpilī, Liepājā, Dobelē, Tukumā, Cēsīs un Rīgā dosies gan sabiedrisko, gan komercmediju žurnālisti – LTV redaktors, raidījumu Aizliegtais paņēmiens un Tieša runa autors Guntis Bojārs, mediju pētniece un pasniedzēja Solvita Denisa-Liepniece, LTV Ziņu dienesta žurnāliste Olga Dragiļeva, TV3 Ziņu dienesta žurnāliste Monta Jakovela, portāla Delfi žurnālists Filips Lastovskis, žurnāla Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele, portāla Irir.lv redaktore Māra Miķelsone, portāla LSM.lv ziņu redaktore Jara Sizova un Latvijas Radio Ziņu dienesta producente Rudīte Spakovska. Lai tiktos ar mediju profesionāļiem, skolēniem bija jāiesūta sava žurnālistikas darba ideja, kuru viņi būtu gatavi realizēt konkursa ietvaros. Pārliecinošāko ideju autoriem projektā iesaistītie žurnālisti  mentori atbalstu sniegs visā darbu izstrādes procesā.

Projektu Pilna doma īsteno Baltijas Mediju izcilības centrs. Tā izpilddirektore Rita Ruduša teic, ka, piedaloties mediju pratības konkursā un strādājot ar mentoriem, jaunieši iegūst vērtīgas un paliekošas iemaņas. “Pirmkārt, jaunieši trenē kritiskās domāšanas “muskuļus”, proti, spēju atšķirt kvalitatīvu informāciju no nekvalitatīvas vai manipulatīvas. Otrkārt, viņi uzspicē savas stāstnieka spējas, kas dzīvē būs noderīgas,” saka Ruduša.

Mediju pratības konkurss Pilna doma saņēma 70 komandu pieteikumus no 46 vidējās izglītības iestādēm. Jauniešu iesūtītās idejas atklāj, ka vidusskolēni vēlas pētīt visplašāko tēmu loku, sākot ar negodīgu praksi skolēnu ēdināšanā un mācību e-grāmatu neesamību, beidzot ar bezpajumtniekiem, metro atjaunošanu un attieksmi pret oligarhu sarunām.

LTV Ziņu dienesta žurnāliste Olga Dragiļeva pēc pirmās tikšanās ar jauniešiem Daugavpilī atzina, ka viņu iedvesmojusi skolēnu degsme izzināt gan savas pilsētas, gan dažādus dzīves aspektus. “Man patika, ka, neskatoties uz manu kritiku par to, kā varētu uzlabot konkursa darbus, viņi nepadevās un drosmīgi aizstāvēja savu viedokli. Jaunieši, ar kuriem strādāju, ļoti labi prata identificēt reklāmu un slēptos ziņojumus, un atšķirt kvalitatīvu mediju saturu no nekvalitatīva. Viņiem pilnīgi noteikti piemīt kritiskā domāšana.”

Mediju pratības konkursa Pilna doma darbus vērtēs žūrija, kurā strādās Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Anda Rožukalne, mediju eksperte Olga Proskurova, laikraksta Neatkarīgās Tukuma Ziņas galvenā redaktore Ivonna Plaude, Latvijas Radio 4 direktore Ilona Madesova, portāla LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava, biedrības Avantis radošā direktore Ilona Bičevska, British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča un ASV vēstniecības Latvijā Preses un kultūras nodaļas vadītājs Čads Tvitijs. Uz noslēguma pasākumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 2018. gada 13. aprīlī tiks aicinātas 20 komandas, un uzvarētāju darbi tiks publicēti sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Projekta mājas lapā www.pilnadoma.lv atrodams plašs mediju pratības un kritiskās domāšanas mācību materiālu klāstu, ko var izmantot gan jaunieši, gan pedagogi mācību procesā skolās.

Komentāri (1)

QAnon 05.02.2018. 15.39

Krievijā skolēniem smadzenes “sakārtos” popi, pie mums pareizi orientētie žurnaļjugas. Tā drīz vien sagaidīsim, kad pašmāju “sarkanie hmeri” izdzīs uz laukiem tos, kuru viedokļi nesakrīt ar partijas līniju.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu