Iedzīvotāji par zālēm pārmaksā vismaz 50 miljonus eiro gadā • IR.lv

Iedzīvotāji par zālēm pārmaksā vismaz 50 miljonus eiro gadā

4
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Renārs Putniņš

Produktīvi izmantojot E-veselības pakalpojumus, kā arī nedaudz mainot mediķu un pacientu ieradumus, par zālēm varētu ietaupīt pat vairāk nekā 50 miljonus eiro.

Aplēsts, ka pacienti Latvijā par zālēm gadā pārmaksā ap 50 miljoniem eiro vai pat lielāku summu. No kurienes šādi skaitļi? Kopējais pārdoto zāļu apjoms naudas izteiksmē 2016. gadā sasniedza aptuveni 370 miljonus eiro, savukārt 2017. gadā, tas noteikti ir audzis vēl, pietuvojoties vai pat sasniedzot, 400 miljonu eiro atzīmi.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) dati par 2017. gada pirmo pusgadu parāda, ka 25% no Latvijā pārdoto zāļu iepakojumiem bija oriģinālās zāles. Naudas izteiksmē to daļa ir vēl lielāka, jo vidēji tās ir vismaz divreiz dārgākas. Sanāk, ka oriģinālo zāļu, kuras lielā daļā gadījumu varēja aizvietot ar analogiem, tirgus vien veidoja vairāk nekā 100 miljonus eiro, un cilvēki par tām maksāja divreiz vairāk, nekā būtu izdevuši par ģenēriskajiem medikamentiem. Jāuzsver, ka krietni atšķiras arī dažādu ražotāju ģenērisko medikamentu cenas. Arī tur iespējams ietaupīt.

Kā to izdarīt?

Pašlaik E-veselības sistēma klibo, bremzējas un vairāk traucē nekā palīdz, tomēr tai ir arī kāds būtisks pluss. Izrakstot receptes, ārsts redzot visus Latvijas aptiekās pieejamos konkrētā medikamenta analogus, var izvēlēties lētāko. Vēl viens variants ir norādīt receptē tikai aktīvo vielu un zāļu izvēli atstāt pacienta ziņā. Galvenais būtu atmest aizspriedumus un rūpīgāk piedomāt pie zāļu izrakstīšanas un iegādes ekonomiskā aspekta.

Jāsāk būtu ar vienkāršāko. Plašāku daudz lētāko ģenērisko jeb, citiem vārdiem sakot, identisko preparātu lietošanu. Neraugoties uz epizodiskām kampaņām, kurās gan mediķi, gan pacienti tiek aicināti no iedarbības ziņā līdzvērtīgiem medikamentiem izvēlēties budžetam atbilstošākos, gan vieniem, gan otriem saglabājas aizspriedumi, inerce un nezināšana.

Ja medikamentu ārstnieciskās sastāvdaļas ķīmiskā uzbūve ir identiska, turklāt pētījumos ir apstiprināta līdzvērtīga to iedarbība uz cilvēka organismu (bioekvivalence), un atšķiras vien tādi elementi kā tabletes izgatavošanā izmantotās saistvielas, krāsvielas, iepakojums un nosaukums, tad neredzu iemeslu kāpēc gan neizvēlēties lētāku produktu. Cilvēki par zālēm pārmaksā un vainojama pie tā ir gan mediķu, gan tirgotāju, gan arī daļēji pašu pacientu neinformētība.

Kāpēc tā? Mediķi nereti, izrakstot recepti, ieraksta sev ierastāko medikamentu nosaukumu, pacients nepainteresējas vai nav pieejami lētāki šī paša medikamenta analogi, savukārt farmaceits aptiekā izsniedz to, ko no viņa prasa. Netrūkst situāciju, kad pacientam paraksta vienas plaši ražotas zāles situācijā, kad ir pieejami lētāki analogi.

Nosaukšu tikai vienu piemēru. Ibuprofen, Ibumetin, Ibugesic, Ibustar… Sarakstu būtu iespējams turpināt vēl ilgi. Visas šīs Latvijas aptiekās nopērkamās populārās bezrecepšu zāles ir viena pirmo reizi pagājušajā gadsimta 60. gados sintezēta medikamenta (Brufens) ģenēriskie analogi, kuru ārstnieciskā sastāvdaļa ir ibuprofēns. Respektīvi, šo zāļu terapeitiskā iedarbība būtībā ir identiska. Atšķiras tikai ražotājs un cena, turklāt nereti visai būtiski – pat vairākas reizes.

Iedzīvotāji, pērkot dārgāko no medikamentiem, nereti pat neaizdomājas, ka turpat blakus stāv identiskas, taču daudz lētākas zāles ar citu nosaukumu. Situāciju ir iespējams mainīt, un līdzēt varētu arī daudz kritizētā E-veselība.

 

Autors ir neiroķirurgs un Saeimas deputāts, Vienotība

Komentāri (4)

kolpants 05.02.2018. 10.58

Хм, Единство наехало на Е-веселибу, им намекнули, что не надо так делать и появилась такая уже защищающая систему статья?)))

Да уж… Izrakstot receptes, ārsts redzot visus Latvijas aptiekās pieejamos konkrētā medikamenta analogus, var izvēlēties lētāko.

А типа они и сейчас не знают))) Просто не редкость, когда врачи или аптеки получают бонусы от продавцов. В последнее время, конечно, уже не так явно, было несколько скандалов. Но все равно, практика такая есть. Или просто продавец делает, например, семинар по новым продуктам..На юге Франции.. С утра с 10 до 12 семинар, а потом..типа свободное время..Ну вы поняли…

Если уж государство так заботит кошелек жителя, почему бы не сделать на том же сайте агентства лекарств простейшую таблицу-название лекарства и доступные аналоги с диапазоном цен (раз цены все равно видны в системе).
А потом запустить по ТВ соц.рекламу с простейшим текстом “зайти на сайт такой-то и узнай, какие есть аналоги и по каким ценам”.

+1
0
Atbildēt

0

J.šveiks 05.02.2018. 08.19

esmu invalīds , man sāp ceļgali , es pie ārsta neeju , ieziežu tos ar pašgatavotu opodeldoku,tas iznāk lētāk, bet kad valstij uzbruks ienaidnieks un tai klāsies plāni , tad katram kroplim jābūt savā vietā , pieteikšos vezumniekos

+1
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > J.šveiks 05.02.2018. 22.25

    šveik, nezinu, cik tu nopietni, bet man sāpēja labais ceļgals. DR – kaut kāds traumatologs pateica, ka šitādiem plāno kauliņu cilvēkiem tā esot un ka vienīgais risinājums ir daudz kustēties un neļaut augt svaram un es to daru un sāpes uznāk tikai ilgstoši sēdot – lidmašīnā, vao piemēram, ja pēc darba ir teātris, bet pēc teātra atkal jāsēž – tad sēdēsana ir kā mocibas un sāp – bet tikai labais ceļgals

    Tu kusties daudz? Kā ar alu? Ceru, ka nedzeri. Un kāa smēķēšanu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.šveiks 05.02.2018. 14.45

    Fitoterapeits Artūrs Tereško piebilst, ka locītavas ir jāeļļo, jāpabaro. Vislabāk to darīt iekšķīgi, pievienojot uzturam eļļu, kas bagātīgi satur omega-3 taukskābes. Dakteris uzskata, ka nav vērts iegādāties aptiekā dārgas kapsulas ar zivju vai krila eļļu, gana laba ir mūsu pašu kaņepju eļļa, kas satur pietiekami daudz vērtīgo taukskābju. Kaņepju eļļu lieto pa tējkarotei trīs reizes dienā. Gardi un veselīgi.
    Ja locītavu veselībai vēlas izmantot ārīgi uzklājamu ziedi, labāk izvēlēties tādu, kas satur ēteriskās eļļas. Atšķirībā no citas eļļas ēteriskā eļļa tiek cauri ādas barjerai, nedaudz paplašina asinsvadus, tādējādi uzlabojot asins apgādi. Tiek izmainīta sāpju receptoru uztvere – cilvēkam šķiet, ka sāp mazāk. Ne velti daudzi izmanto tā dēvēto zirgu ziedi, jo labi palīdzot. Šī ziede satur mentola un kampara ēterisko eļļu. Līdzīga iedarbība ir arī ziedei Zelta zvaigzne jeb tā dēvētajai zvaigznītei.Ja locītavas jau sāp, noder dabas līdzekļi, kas mazina sāpes un iekaisuma procesus. Pretsāpju iedarbība ir apses mizai, pumpuriem un lapām, arī vītola mizai. Kolagēna sintēzei, kas nodrošina saistaudu elastību un izturību, svarīga ir askorbīnskābe, līdz ar to arī uzturā un zāļu tējās noderīgi ir ar šo vitamīnu bagāti produkti: rožu, upeņu, smiltsērkšķu augļi, gaiļbiksīšu un nātru lapas.

    “Savukārt lazdas miza un lapas uzlabo sīko asinsvadu darbību, tātad arī noderīga tēja,” iesaka Artūrs Tereško. Viņš uzteic augus, kas satur salicilātus, tādu kā dabisko aspirīnu: avene, vīgrieze, kārkla miza. http://www.stilaparks.lv/jaunumi/3/6413/

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu