VIDEO: Tiesnesis Buls darba laikā apgūst mediķa arodu un uzbrūk "Ir" žurnālistei • IR.lv

VIDEO: Tiesnesis Buls darba laikā apgūst mediķa arodu un uzbrūk “Ir” žurnālistei

32
Raimonds Buls prakses vietā slimnīcā. Foto no video
Indra Sprance

Rīgas rajona tiesnesis Raimonds Buls, kurš Ir pētījumā par maksātnespējas shēmām izvirzījās līderos kā visbiežāk prettiesiskus lēmumus pieņēmušais soģis, pašlaik apgūst jaunu profesiju — māszinības. Turklāt dara to darba laikā, taču tiesas vadība sakās neko nezinām par tiesneša paralēlo dzīvi.

Tērpies baltā mediķa formā, tiesnesis Buls stumj pacienta gultu pa slimnīcas gaiteni darbdienas vidū — šādu šķietami neticamu ainu Ir novēroja ceturtdien, 1. februārī, plkst. 11.45 Jūrmalas slimnīcā.

Vai tiesnesis nolēmis mainīt profesiju un kāpēc darba laikā atrodas slimnīcā? Uz šiem jautājumiem atbildes pēc būtības nesaņēmām. «Par piederīgo rūpējos. Par savu tuvāko rūpējos. Kāda jums daļa!» uz jautājumiem atcirta tiesnesis Buls. Viņš izturējās agresīvi, vairākkārt nesekmīgi cenšoties uzbrukt Ir žurnālistei, lai pārtrauktu sarunas filmēšanu.

Žurnālam Ir kļuvis zināms, ka tiesnesis Buls studē Paula Stradiņa medicīnas koledžas programmas Māszinības 1. kursā — regulāri apmeklējis gan lekcijas, gan praksi. Lielākā daļa no mācībām notiek laikā, kas valsts iestādēs skaitās oficiālais darba laiks. Koledžas mājaslapā teikts, ka šo studiju ilgums ir trīs gadi un profesiju var apgūt par valsts budžeta līdzekļiem.

Šonedēļ šī kursa studentiem bija prakse Jūrmalas slimnīcā. Prakses laiks ir no plkst. 9 līdz 15. Kā Ir skaidroja slimnīcas virsmāsa Rita Rozentāle, Buls ir praksē slimnīcā ar oficiālu nosūtījumu no Stradiņa medicīnas koledžas un nevienu prakses dienu nav nokavējis. «Viņš ļoti labi veic savus pienākumus. Es vienkārši priecājos par šo praktikantu.» To, ka viņš ir tiesnesis, virsmāsa neesot zinājusi.

Tomēr vakar plkst. 15 tiesnesim Bulam bija jābūt arī savā pamatdarbā, jo bija ieplānota tiesas sēde. Kā novēroja Ir, tiesnesis ceturtdien Jūrmalas tiesu namā ieradās neilgi pēc plkst. 14.

Tiesas kalendārā redzams, ka visās februāra darbdienās, izņemot piektdienas un 21. februāri, tiesnesim sēdes noliktas pēcpusdienās, sākot no plkst. 15. Līdzīgu ainu Ir  novēroja arī pērn novembrī, mēģinot sastapt tiesnesi Bulu, lai uzdotu jautājumus par viņa tiesvedībā nonākušajām aizdomīgajām maksātnespējas lietām. Arī toreiz Bula tiesas sēdes notika tikai pēcpusdienās. Savukārt Māszinību pirmā kursa lekciju plāns nākošajai nedēļai liecina, ka nodarbības sākas no rīta ap deviņiem un ilgst līdz vieniem vai trijiem.

Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča žurnālam Ir sacīja, ka viņai neesot nekas zināms par Bula gaitām, darba laikā apgūsot mediķa profesiju. Lai arī Siliņeviča ir priekšsēdētāja arī Jūrmalas tiesu namā strādājošajiem tiesnešiem, praktiski viņas darba vieta atrodas Rīgā. «Godīgi sakot, no jums to dzirdu pirmo reizi. Es neesmu to akceptējusi un šobrīd pat nevaru pateikt, cik tas ir likumīgi pieļaujami,» sacīja Siliņeviča.

Viņa norādīja, ka tiesneša darba laiks tiesā netiekot strikti uzskaitīts. «Mums ir nenormēts darba laiks. Tiesnesim ir jāpilda savi darba pienākumi, jāskata lietas, jāraksta spriedumi. Kurā laikā mēs rakstām spriedumus — tā ir tiesneša paša darba organizācija,» pauda Siliņeviča.

Viņa atzīmēja, ka Bula darbam pērn veikts novērtējums un tas bijis pozitīvs. Turklāt izskatīto lietu skaita ziņā, «tiesnesis Buls ir pirmajā pieciniekā, līdz ar to man līdz šai baltai dienai nav bijis nekāds pamats skatīties, vai viņš nestrādā vai strādā mazāk kā citi.»

Pats Buls uz Ir jautājumiem neatbildēja arī pēc ierašanās tiesas namā — priekšsēdētāja palīdze ar tiesnesi sazinājās un paskaidroja, ka Buls nevēlas sniegt interviju.

Jau vēstīts, ka Ir pētījumā par aizdomīgām maksātnespējas lietām tiesnesis Raimonds Buls izrādās līderis — pie viņa visbiežāk nonākušas firmas, kas pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesa mainījušas juridisko adresi. No 2008. līdz 2015. gadam pie Bula bija atceļojušas 28 šādas firmas ar kopumā 246 miljonu eiro saistībām. Turklāt par Bula lēmumiem maksātnespējas lietās iesniegti 12 protesti un Augstākā tiesa tos visus apmierinājusi saistībā ar būtiskiem pārkāpumiem.

Uz Ir jautājumiem par šīm lietām tiesnesis Buls atbildes nav sniedzis. Ir mēģinājumi valsts amatpersonu sastapt darba vietā un laikā pērn izvērtās gluži kā detektīvs.

 

Komentāri (32)

J.Biotops 02.02.2018. 11.17

Var jau izrādīties, ka skaidrojums par slimu tuvinieku ir ticams un “students” mācās kopt slimnieku profesionāli tieši tādēl. Ja tā darītu kāds pašnodarbinātais, gleznotājs vai grozu pinējs, nu jebkurš, kurš pārtiek no paša nopelnītā, nevis algas, es to uzskatītu par ļoti cienījamu rīcību.
Turpretī tiesas sēdes pat visgodīgākajam tiesnesim notiek darba laikā. Pat grafika pielabošana atbilstoši tiesneša privātajām vajadzībām varētu būt pieļaujama tikai atsevišķos gadījumos, bet nekādā gadījumā ne sistemātiski.
Pē, tiesneša kungs!

+15
-2
Atbildēt

4

    andrejs > J.Biotops 03.02.2018. 22.38

    notiek darba laikā.
    ————————-
    lielākās algas saņēmējs Latvijā Gauss (valsts amatpersona, starp citu) arī pārāk ar darbu neaizraujas… :
    Darbā pavadītas tikai 3-4 pilnas darba dienas nedēļā, bet atalgojumā – vairāk nekā miljons eiro gadā, tāds ir secinājums Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” vairāku mēnešu garumā ilgušajam pētījumam par Latvijas vislabāk atalgoto valsts amatpersonu, nacionālās aviosabiedrības “Airbaltic” valdes priekšsēdētāja Martina Gausa darba nedēļu.
    ——————–
    Bet nu viņi jau drīkst…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > J.Biotops 02.02.2018. 11.24

    Ja ties-neša kungam ir pie pakaļas gods un taisnīgums, tad mūsu PĒ! viņam ir vismaz tur pat…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.Biotops 02.02.2018. 13.00

    http://www.la.lv/no-1-februara-var-pieteikties-radoso-personu-atbalstam-

    gleznotāji un visi citi radošie nu ir ar pīpi uz jumta – katrs var dabūt naudiņu – nevajag tik slinkot , bet aiziet uz vkkf – nu bet ja ir nopleniem bagāts – ja pat ir čekas ziņotāja bagāža – gan jau , ka nekur nav jāiet – piezvana un visu tādiem nokārto – savējiem

    skaisti un apskaužami – kādus mēnēšus hūtes mājās pakaifo, tā – par mūsu visu naudu , ne jau par savu , kādus mēnešus tāpat padzīvo – no pabalsta un kādus mēnešus – no honorāriem – °°skaisti dzīvot neaizliegsi –

    jāpagaida, kas uzvarēs vēlēšanās un tad jāatdodas pegazam – jāsacer kāda perša partijai un vadonim un tad … tad jau tik jāraksta iesniegumi un pietiekumi –

    saldā dzīve … labi, pārdomāju – palikšu tepat Latvijā – nekur citur tā par pārdošanos kājas nepaplešot tik un tā nemaksās …

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    no malas > J.Biotops 02.02.2018. 15.20

    Acīmredzamais, bet neticamais?!
    No Tiesnešu ētikas kodeksa 2.kanona :

    * tiesnesis izvairās no necienīgas rīcības, kā arī no šķietamas šādas rīcības izraisīšanas:
    * tiesnesis apzinīgi un nosvērti pilda savus darba pienākumus;
    * tiesnesim ir jābūt gatavam vienmēr atrasties sabiedrības uzmanības centrā;
    * tiesnesim jāpieņem tādi uzvedības ierobežojumi, kas parastam pilsonim var šķist apgrūtinoši, turklāt tas jādara pēc brīvas gribas;
    * aizliegums neatbilstoši uzvesties, kā arī izraisīt neatbilstošu uzvedību attiecas gan uz tiesneša profesionālo darbību, gan arī uz personisko dzīvi;

    +8
    -1
    Atbildēt

    2

    Es > Ilma Čepāne 02.02.2018. 15.26

    Ja ētikas kanons var izšaut pa tiesnesi, kurš to pārkāpis, ir labi. Domājams, pie mums šim dižgabalam (canone) ir jau sen pulveris slapjš, ja ne vienkārši notirgots.

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    no malas > Es 02.02.2018. 16.28

    Dzīvosim, redzēsim…
    ” Šaut” var ar Tiesnešu disciplināratbildības likumu: 1. pants. Pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības
    (1) Tiesnesi var saukt pie disciplinārās atbildības par:
    2) darba pienākumu nepildīšanu vai lietas izskatīšanā pieļautu rupju nolaidību;
    3) necienīgu rīcību vai tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu;

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Ilma Čepāne 02.02.2018. 15.59

    Paldies, kodeksam jau nav ne vainas, pieņemu, ka vairums tiesnešu arī to zina. Cita lieta – vai mūsu varonis vienīgais, kurš to kodeksu… hmmm… tikai zina. Tikai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Es 02.02.2018. 10.33

Tas jau sāk atgādināt kaut kādu mistiku :) Tiesnesis tēlo dakteri… Varbūt ļaunais dvīņubrālis?

+10
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > Es 02.02.2018. 13.06

    vēl viens no Mēness nokritis – vajag lasīt medijus – ja tos lasa katru dienu, tad visa mūsu dzīve valstī Latvijā ir mistika

    nosvinēja valsts bēres – nosauca gan par gaismas rakstiem – nav mistika?

    kāda vēl !
    ai labi – nav vērts to apraksīt – īstenību tāpat nepārspēt ….

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Es > Dusma 02.02.2018. 13.26

    Vai man tikai liekas, ka esam pazīstami? ;) Vai agrāk pirms segvārda bija bilde ar daiļu mazapģērbtu dāmu? ;)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Antons 02.02.2018. 15.22

Muļķuzemes ikdiena un norma.
Politiķi tēlo, ka viņi strādā vēlētāju labā.
KNAB tēlo, ka cīnās ar korupciju,
Tiesas tēlo, ka strādā pēc likuma burta un pat gara.
Prokurori tēlo, ka cīnās ar noziedzību.
Vairākums MM un daudzi žurnalisti tēlo, ka viņi ir neatkarīgi un nav pērkami ( uz IR tas neattiecas).
Vēlētājs tēlo, ka viņš kaut cik sajēdz, par kuru partiju balso, un kādas tam būs sekas.
Kas attiecas uz konkrēto tiesnesi – ja reiz cilvēkam ir kādi humāni mērķi, kas tad liedz viņam to visu mierīgi izstāstīt presei?

+7
-1
Atbildēt

2

    Vahamurka > Antons 02.02.2018. 15.25

    Arī tev nemaz slikti nesanāk,tēlojot gudru Latvijas patriotu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > Antons 02.02.2018. 20.24

    Cik daudz utaino piekrīt, ka Latvija ir muļķu zeme… :(((

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Antons > andrejs 02.02.2018. 21.39

    Spriežot pēc ZZS un NA vēlētāju daudzuma, Latviju tiešām var nosaukt par muļķuzemi.
    Un apskaidro,. intelektuāli, kas ir tie “utainie”?Tie, kas nedomā kā tyu basta( lai kā viņu tur tagad nesauktu), un pārējie, kam tās utis ir galvā?

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Antons 02.02.2018. 22.09

    Spriežot pēc ZZS un NA vēlētāju daudzuma, Latvija drīz būs brīva no tādiem nolādētiem prokremliskiem izdzimteņiem, kas Latviju sauc par “muļķuzemi”, kam Latvija ir “mazā fašistu valstele” un kam latviešu grūtnieču dedzinātājs, Kononovs, ir upuris.
    Utainais esi tu, slampas un NKVDešņika atvase.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Antons 02.02.2018. 22.44

    kas ir tie “utainie”
    ——————
    Latviešu tautas dziesmu, kas tik ļoti nepatika sociķim Pabrikam, par utainajiem okupantiem taču ir dzirdējis pat lauku vatņiks.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu