Aizdomas, ka Sīrija izstrādā jaunus ķīmiskos ieročus • IR.lv

Aizdomas, ka Sīrija izstrādā jaunus ķīmiskos ieročus

Civilās aizsardzības vīri pārvieto Sīrijas armijas izšauto lādiņu ar, iespējams, ķīmiskām vielām. Šādus lādiņus Asada armija izmantoja uzbrukumā Austrumgutas pilsētai Doumai, kur trīs cilvēki mira no respiratorām problēmām. Foto: AFP/LETA

Sīrijas valdošā vara ne tikai nav iznīcinājusi visus ķīmiskos ieročus, kā to prasīja starptautiskā sabiedrība, bet ir aizdomas, ka notiek jaunu ieroču izstrāde, atsaucoties uz avotiem ASV, ziņo aģentūra Reuters.

Šie avoti ASV prezidenta administrācijā ziņo, ka prezidents Donalds Tramps gatavs izmantot militāro spēku, lai novērstu šo ķīmisko ieroču izstrādi un pielietošanu, raksta Dw.de. ASV arī pieļauj iespēju, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads par spīti Krievijas un ASV vienošanās ir saglabājis daļu no ķīmisko ieroču krājumiem, lai gan tie bija jāiznīcina līdz 2014. gada vidum.

Tā  vietā Damaska turpinājusi izstrādāt jaunus ķīmiskos ieročus. Tam apliecinājums ir nesenie gadījumi ar šo ieroču izmantošanu. Kā vēsta Reuters, Sīrijas režīms mēģina radīt tādus ieročus, kuru izcelsme būtu grūtāk nosakāma.

Ja netiks izdarīts spiediens uz Sīrijas prezidentu, šie ķīmiskie ieroči var tikt izplatīti ārpus Sīrijas robežām līdz pat “amerikāņu robežām”, ziņu aģentūrai teicis viens no avotiem ASV administrācijā. “Mēs paturam tiesības izmantot militāro spēku, lai novērstu šo ķīmisko ieroču izmantošanu,” Reuters teica avots.

Sīrijas prezidenta Asada armiju tur aizdomās par ķīmisko uzbrukumu Idlibas provincē, kur gāja bojā 87 cilvēki, tai skaitā 30 bērni, bet cieta vairāk nekā 550. Šā gada janvārī ķīmiskie ieroči, iespējams, tika izmantoti Austrumgutas rajonā, kuru kontrolē Sīrijas opozīcija. Cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka atbildīgi par to ir Asada režīma pārstāvji.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu