Skarbie zēni • IR.lv

Skarbie zēni

Amizants brīdis filmēšanas laukumā — aktieri sevi iemūžina neikdienišķi asiņainos pašģīmjos. Foto — Lauris Vīksne
Kristīne Simsone

Jaunajā latviešu krimināldrāmā Kriminālās ekselences fonds satiekas bravūra, entuziasms un melnais humors

Virtuoza spēja izlīst caur adatas aci — tā var raksturot Latvijas kinoļaužu spēju no liesa budžeta izveidot rūpīgi nostrādātu filmas vidi. Ar šo atklāsmi sastapos, skatoties arī jaunāko latviešu izklaides kino — melno komēdiju Kriminālās ekselences fonds, ironisku stāstu par diviem censoņiem, kas lolo ilūzijas par karjeru 90. gadu noziedzīgajās aprindās. Viens no viņiem raksta scenārijus televīzijas filmām, otrs — aktieris ar buksējošu karjeru — vada korporatīvos pasākumus. Abi ikdienā izspēlē krāpnieciskas etīdes, lai «nezaudētu asumu» rakstniecībā un aktiermākslā.

Filmas Kriminālās ekselences fonds finansējumu, atsaucoties uz tās pārstāvju teikto, veido aptuveni simt tūkstoši eiro ar «astīti», papildus — neskaitāmas stundas brīvprātīgā darba un entuziasma trīs gadu garumā. Rezultāts — daudzzāļu kinoteātru izklaides repertuāram līdzvērtīgs darbs. Šādi filmas tapšanas apstākļi nenorāda uz kino spēju izdzīvot ar pieticīgiem līdzekļiem, bet gan uz pašaizliedzīgu entuziasmu. Tas ir iespējams ļoti retos gadījumos un parasti kā vienreizēja parādība — kino veidošana ir laika un resursu ietilpīgs process.

Īsfilmas ietekme

Stila aizguvumi un pašpuicisks melnais humors raksturīgs arī Londonas Filmu skolā un Latvijas Kultūras akadēmijā studējušā režisora Oskara Rupenheita iepriekšējiem darbiem — kluba Piens rīkotā festivāla reklāmas nolūkiem tapušajām īsfilmām. Atcerieties stāstu par šerpo, cigaretes kūpinošo atlēti un amatiersportistiem filmiņā Olimpiskie zēni un trenere vai azartspēlē pazaudēto mūzikas instrumentu — Musketieri, tubists & Bumbulītis.

Līdzīga noskaņa valda arī Kriminālās ekselences fondā, taču redzams, ka pilnmetrāžas formāts režisoram ir jauna un neapgūta teritorija. Stāsts par traģikomisko draugu tandēmu turas kopā, sašūts no atsevišķām epizodēm, nevis darbojas kā vienots mehānisms.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu