Nevajag pārspīlēt šīs lietas nozīmību • IR.lv

Nevajag pārspīlēt šīs lietas nozīmību

1
Māris Leja: «Prokurors nevar uzburt pierādījumus, kurus vajadzēja savākt operatīvās darbības pasākumu laikā.» Foto — LETA
Indra Sprance

Oligarhu lietu uzraugošais prokurors Māris Leja skaidro, kāpēc neatbalsta Rīdzenes sarunu publiskošanu un nosacījumu maiņu krimināllietu virzīšanai uz tiesu

Parlamentārās izmeklēšanas komisija oligarhu lietā noslēgusi darbu ar gala ziņojumu un deputātu atsevišķām domām par priekšlikumiem likumu izmaiņām. Vai tiesībsargu darbu tas uzlabotu? Izvaicājam prokuroru Māri Leju, kurš uzraudzīja oligarhu krimināllietas izmeklēšanu un sešus mēnešus piedalījās arī parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbā.

Kā vērtējat komisijas paveikto?
Acīmredzot tas atkarīgs no tā, ko katrs gaida. Mans uzdevums bija nevis kaut ko gaidīt, bet atbilstoši komisijas likuma 9. pantam — «pārbaudīt, vai parlamentārās izmeklēšanas komisijas rīcībā esošā informācija neietver norādījumu uz izdarītu vai gatavotu noziedzīgu nodarījumu». Strādāt, nevis gaidīt.

Jāskatās, kādi bija izvirzītie mērķi, kas ir lēmumā par komisijas izveidošanu, pieci punkti. Es centīšos neiziet ārpus otrā jautājuma — par faktoriem, kas ietekmēja kriminālprocesa izbeigšanu, jo esmu uz to koncentrējies. Skatāmies gala ziņojumā — šie faktori ir norādīti. Pirmkārt, operatīvo pasākumu veikšana pret noteiktām personām kļuva zināma īsi pēc operatīvo pasākumu uzsākšanas. [Otrkārt], nepietiekama KNAB sadarbība ar citām iestādēm. Tātad ir dota atbilde. Tas, ka kāds gaida ko citu vai vairāk… Skaidrs ir viens, ka nevienu pie atbildības komisija saukt nevar, lai gan brīžiem izskatījās, ka šeit ir tā kā kriminālprocesa atkārtošana.

Vai jūs komisijas darbā uzzinājāt ko būtiski jaunu, kas noder darbā?
Ja domājat tādu informāciju, kas varētu ļaut lemt jautājumu par kriminālprocesa [izbeigšanas] atcelšanu, tad es uzreiz atbildu — nē. Jo personas, kas bija uzaicinātas un runāja par savām sajūtām… Ja runā par sajūtām, nevis konkrētiem faktiem, tiesā tāda rakstura jautājumus jau [uzreiz] noraidītu, nemaz nerunājot, ka šādus apstākļus nopietni vērtētu kā pierādījumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu