Aicina politiķus iedziļināties Stambulas konvencijas būtībā, nevis baznīcas pārstāvjos • IR.lv

Aicina politiķus iedziļināties Stambulas konvencijas būtībā, nevis baznīcas pārstāvjos

13
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Biedrība “Centrs Marta” vēstulē aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un Saeimas frakciju vadītājus iedziļināties Stambulas konvencijas patiesajā būtībā, nevis noteiktu reliģisku konfesiju pārstāvju viedoklī par atsevišķiem konvencijas pantiem.

“Centrs Marta” šo lūgumu izteicis “kā nevalstiska organizācija, kas Latvijā darbojas gandrīz 20 gadus, lai veicinātu sieviešu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī sniedz palīdzību no vardarbības cietušām sievietēm”.

Kā vēstulē norāda biedrība, no publiski pieejamās informācijas noprotams, ka lēmums tālāk nevirzīt konvencijas ratificēšanu cita starpā saistīts ar to, ka politiķus par konvencijas “it kā neatbilstību Satversmei” ir izdevies pārliecināt Latvijas Romas katoļu baznīcas pārstāvim, vēsta LETA.

Biedrība uzver, ka nevienai personai vai organizācijai, kas aktīvi iestājas pret konvencijas ratificēšanu, nav praktiskās pieredzes palīdzības sniegšanā no vardarbības cietušām personām, līdz ar to viņu kompetence vardarbības mazināšanas jomā un izpratne par to, kādas ir vardarbībā cietušās personas vajadzības, jāvērtē ļoti kritiski.

Tāpat “Centrs Marta” uzskata, ka sekulārā valstī, kāda ir Latvija, nav pieņemami juridisko argumentāciju balstīt uz baznīcas vai reliģiskiem priekšrakstiem, kā arī nav pamatots secinājums par konvencijas it kā neatbilstību Satversmei. Pēc biedrības paustā, šādu secinājumu ir izteikusi persona, kurai nav zināšanu un izpratnes par konstitucionālajām tiesībām.

“Centrs Marta” norādījis, ka konvencijas pretinieku paustie viedokļi ir izteikti, sagrozot dokumenta tekstu un tā skaidrojumu.

Biedrība aicina premjeru un frakciju vadītājus iestāties par “Latviju brīvu no vardarbības” un nekavēties atbalstīt Ministru kabinetā iesniegto likumprojektu, kas paredz Stambulas konvencijas ratificēšanu.

Vienlaikus biedrība atgādina, ka atteikšanās ratificēt konvenciju nekādā veidā nemazinās Latvijai jau patlaban esošos pienākumus veidot līdztiesīgu un nediskriminējošu sabiedrību, izglītot sabiedrību, tostarp bērnus un jauniešus, par dzimumu līdztiesību, nevardarbīgu konfliktu risināšanu, cieņpilnu attieksmi un dzimumu lomu stereotipu mazināšanu.

Savukārt, pēc “Centra Marta” paustā, atteikšanās atbalstīt likumprojektu par konvencijas ratificēšanu norādīs uz skaidru politisku lēmumu un nevēlēšanos aizsargāt vardarbības upurus, saukt pie atbildības varmākas un uzņemties visas pārējās konvencijā paredzētās normas, kas kopsakarā mazina vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē.

Pēc biedrības teiktā, Stambulas konvencija izstrādāta, balstoties uz visu Eiropas Padomes dalībvalstu ekspertu pieredzi un novērojumiem praksē par rīcībām, kas veicina vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē mazināšanu un novēršanu, secinot, ka ir nepieciešama sistēmiska pieeja, kas ir strukturēti un vispusīgi iekļauta konvencijā, dodot dalībvalstīm skaidri saprotamu rīcības plānu, lai tiktu panākti reāli rezultāti vardarbības novēršanā un mazināšanā.

Kā ziņots, pagaidām no valdošās koalīcijas frakcijām tikai “Vienotība” atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, liecina politiķu paustais.

Ministru kabineta komitejas sēdē aizvadītajā pirmdienā bija iecerēts skatīt likumprojektu, ar kuru Latvija apstiprinātu Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, tomēr jautājuma izskatīšana jau atlikta.

Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe aģentūrai LETA teica, ka jautājuma izskatīšana atlikta, ņemot vērā tā sarežģītību. “Nepieciešamas vēl papildus konsultācijas un izpēte, jo ministriju paustā informācija ir pretrunīga,” piebilda Spurķe.

Neratificēt Stambulas konvenciju Saeimā pārstāvētās partijas mudinājis Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš sola arī turpmāk parlamentā lobēt šādu baznīcas viedokli. Kā aģentūra LETA noskaidroja Katoļu baznīcā, Stankeviča ieskatā problēma Stambulas konvencijas kontekstā rodas, sākot iedziļināties, kas tiek saprasts ar vārdu “vardarbība”. “Piemēram, vai par vardarbību tiešām ir uzskatāma ārsta atteikšanās veikt abortu?” vaicāja arhibīskaps, piebilstot, ka Eiropas Parlaments pērn pieņēma rezolūciju, no kuras šāds skatījums izriet. “Bet palūkosimies uz otru sievieti – ārsti. Vai piespiest viņu pretēji savai reliģiskajai pārliecībai izdarīt abortu, tas ir, nogalināt mazu neaizsargātu dzīvību nav vēl lielāka vardarbība?” pauda Stankevičs.

Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar citām ministrijām sagatavoja likumprojektu, kas paredz, ka Latvija ratificē Stambulas konvenciju. Latvija konvenciju parakstīja 2016.gada 18.maijā. Tagad likumprojekts saskaņots ar visām ministrijām, izņemot Dzintara Rasnača (NA) vadīto Tieslietu ministriju.

LM uzsver, ka Stambulas konvencija aizstāv gan vīriešus, gan sievietes, gan bērnus. Konvencijas veidotāji īpaši uzsvēruši ne tikai vardarbību pret sievietēm, bet arī vardarbību ģimenē kopumā, jo konvencijas dalībvalstis atzīst, ka arī vīrieši un zēni nereti tiek pakļauti vardarbībai. Konvencija nekādā veidā neietekmē viendzimuma laulību legalizēšanu, dzimuma maiņas regulējumu vai citu dzimumu jaunradīšanu. Konvencijas tvērums ir stingri ierobežots un skar tikai vardarbības novēršanas aspektus. Konvencijā noteiktās definīcijas nav piemērojamas citās dzīves jomās.

Komentāri (13)

rinķī apkārt 29.01.2018. 11.12

Tāpat “Centrs Marta” uzskata, ka sekulārā valstī, kāda ir Latvija, nav pieņemami juridisko argumentāciju balstīt uz baznīcas vai reliģiskiem priekšrakstiem ++++ Ja deputāti, bez referenduma gatavotos pārrakstīt Satversmi balstoties uz “reliģiskiem priekšrakstiem”, tad Martas aicinājums būtu vietā. Šajā gadījumā raksta autori ir aizmirsuši, ka , pastāvot LR sabiedrībā valdošajiem diviem pretējiem viedokļiem, “Martai” un Baznīcai Latvijā ir līdzvērtīgs politiskais statuss. Abas šīs organizācijas pārstāv katra savu daļu LR iedzīvotāju un šādā gadījumā, ir jānoskaidro LR pilsoņu vairākuma viedoklis referendumā.

Kas attiecas uz Latvijas baznīcu nostāju šajā jautājumā, tad varu to tikai atgādināt nesagrozītā veidā:
“…Kristīgo baznīcu pārstāvji paziņojumā medijiem norāda, ka vardarbība pret sievieti ir pretrunā gan ar kristīgo ticību, gan ar cilvēcību, un pret vardarbību ir jācīnās visos līmeņos. Pret to vēršas arī Stambulas konvencija, kuru ratificējošās valstis apņemas izskaust vardarbību pret sievietēm dažādās formās, un šāda apņemšanās ir vērtējama pozitīvi.

“Šaubas un bažas izraisa tas, kā konvencijas autori analizē vardarbības cēloņus. Par tādiem tiek nosaukti nevis cilvēku netikumi, kļūdas un vājības, bet tradīcijas, kultūra, reliģija un ģimenes institūts. Konvencija nevēršas pret vardarbības popularizēšanu medijos un pret pornogrāfiju (..),” vēstulē norāda kristīgo konfesiju pārstāvji.”

http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/latvijas-baznicu-lideri-konvencija-pret-vardarbibu-pasreizeja-forma-nav-pienemama.a180961/

+3
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 29.01.2018. 11.01

Manuprāt, milzīga kļūda ir tā, ka par šo Stambulas konvenciju nav plašākas, dziļākas, nopietnākas sarunas sabiedriskajā telpā. Sabiedriskajos medijos par to būtu bijis jābūt diskusijām – tās nav bijušas un cik saprotu – nebūs.

Saeimas deputātu garīgo, morālo, profesionālo impotenci perfekti noraksturoja sudrabas mīlas dancis ar oligarhiem saeimas izmeklēšanas komisijā.

Boķis – pārbēdzējs no vienotības – perfekti pateica – negrib politiskās intrigas, grib zzs – kur lemebrgs pasaka , ko darīt un viņam atliks vien pacelt vai nolaist rociņu un visas rūpes veltīt tam, kā izdevīgāk notērēt saeimā nopelnīto

tai pat laikā – uz zemēm – tai pat Jelgavā – par bāreņu mocīšanu bērnu nama vadītājai tikai administratīvais sods, bet par dobeles bērn nāvi reirs pateica – ka visiem klāt nevar izstavēt, kamēr pārādniekam bija pilna mute ar kučinska 2 mij un tas neko neteica

un , protams, katru dienu vardarbībā iet bojā sievietes un tas ir nieks salīdzinājumā ar to , ka homoseksuāļi gribētu tiesisku sabiedrību , kurā dzīvot

nu tā kārtējā liekulības augstā dziesma

+2
-1
Atbildēt

1

    Vahamurka > Dusma 29.01.2018. 11.15

    Atmiņa tev pieklibo,vajag vairāk dzert..kā viņu tur…kalcedonu,bija tak tik skaista saruna vienam pret vienu Rēderam ar Rasnaču,kur Rēders nolīdzināja Rasnaču līdz ar zemi un vēl sadeva ar rabarberiem,tur,starp citu,bija arī nedaudz minēta Stambulas konvencija,par kuru Rasnačs slikti izteicās.Un,ja Rasnačs,kuru sieva ar rabarberiem sit,kaut ko sliktu saka par konvenciju,tātad viss ir pilnīgi otrādi un jāklausa Rēderam ar Martu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Vahamurka 29.01.2018. 09.52

Mēs esam brīva sabiedrība un juridisko argumentāciju varam balstīt uz ko vien gribam;ne tikai uz reliģiskiem priekšrakstiem,bet pat uz ” Centrs Marta” priekšrakstiem .

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu