Pēc balsojuma pret Sudrabas atsaukšanu "Vienotības" frakciju pamet Boķis un Valainis • IR.lv

Pēc balsojuma pret Sudrabas atsaukšanu “Vienotības” frakciju pamet Boķis un Valainis

35
Saeimas deputāts Inesis Boķis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Partijas Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri piektdien ir pieņēmis iesniegumu no deputāta Ineša Boķa par viņa aiziešanu no frakcijas. Par to Abu Meri informēja sociālajā tīklā Twitter. Vakarā kļuva zināms, ka arī deputāts Viktors Valainis izstāsies no Vienotības Saeimas frakcijas.

“Pēc sarunas ar Boķi, esmu pieņēmis viņa iesniegumu par aiziešanu no Vienotības frakcijas. Aicinu arī Valaini izdarīt izvēli – sēdēšanu uz diviem krēsliem un laipošanu nepieļaušu!” sociālajā tīklā raksta Abu Meri, kurš pavisam nesen kļuva par Vienotības frakcijas vadītāju deputātes mandātu nolikušās Solvita Āboltiņas vietā.

Abu Meri deputātu Viktoru Valaini uzrunāja: “Vai nu Sudrabas&Co atbalsts, vai kopīgs darbs, lai izskaustu Rīdzenes  “štelmaņu” iedibinātos principus.” Valainis aģentūrai LETA apstiprināja, ka izstāsies no frakcijas un turpmāk parlamentā darbosies kā pie frakcijām nepiederošais deputāts.

Šādu Abu Meri aicinājumu partijas biedram izšķirties, kurā pusē nostāties, radīja ceturtdien Saeimā notikušais balsojums par oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas Ingunas Sudrabas atsaukšanu no komisijas pirms galaziņojuma iesniegšanas. Par viņas atsaukšanu balsoja 43 deputāti – pārstāvji no Nacionālās apvienības, Vienotības, Latvijas Reģionu apvienības un pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši. Pret balsoja 42 deputāti, kuri galvenokārt pārstāv ZZS, Saskaņu un bijušo frakciju No sirds Latvijai. Savukārt Inesis Boķis (V), Valdis Skujiņš (ZZS), pati Sudraba un Viktors Valainis (V) atturējās.

Ar to pietika, lai arī otrreizējā balsošana Saeimā par Sudrabas atsaukšanu neko nedotu un viņa paliktu komisijā.

Skaidrojot savu lēmumu atturēties balsojumā par Sudrabas atsaukšanu no parlamentārās izmeklēšanas komisijas, Valainis norādīja, ka negrib “piedalīties politiskajās intrigās”. “Sudrabas vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija ir beigusi pastāvēt, un es neredzu jēgu balsot par Sudrabas atcelšanu no komisijas priekšsēdētājas amata, ja komisija vairs neturpina darbu,” teica deputāts.

Tiesa, ķibeles tajā balsojumā piemeklēja arī pašu Abu Meri – balsojuma apkopojumā tika norādīts, ka viņš tajā nepiedalījās. Tomēr Saeimas sēdē viņš teica, ka nav nostrādājusi balsošanas pults, kad balsojis par Sudrabas atsaukšanu.

Boķis aģentūrai LETA apliecināja, ka rakstīs iesniegumu par izstāšanos no Vienotības Saeimas frakcijas. Boķis teica, ka pēc tam, kad oficiāli būs izstājies no Vienotības frakcijas, viņš turpmāk Saeimā būs gatavs sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienības frakciju. Saskaņā ar parlamenta Kārtības rulli, politiķis oficiāli būs pie frakcijām nepiederošs deputāts.

Boķis pieļauj iespēju izstāties no partijas Valmierai un Vidzemei un iestāties vienā no Zaļo un zemnieku savienības partijām – Latvijas Zemnieku savienībā (LZS).

Savukārt Valainis pateicas Vienotībai par sadarbību un atbalstu Latvijas reģionu attīstībai. Vienlaikus politiķis norāda, ka jau ilgstoši ar kolēģiem Vienotībā ir atšķīrušās domas par Latvijas tālāko attīstību. “Vairums Vienotības deputātu redz Rīgu kā Latvijas attīstības centru. Es savukārt Latviju redzu kā sabalansētu valsti starp laukiem, reģionu centriem un pilsētām, ar līdzsvarotu skolu tīklu, veselības aprūpes sistēmu un sakārtotu infrastruktūru,” teica Valainis.

Vienotības frakcijā kopā ar no partijas aizgājušajiem kustības Par biedriem patlaban ir 22 deputāti.

Abi šie deputāti ir Vienotības sadarbības partiju pārstāvji. Boķis pārstāv partiju Valmierai un Vidzemei, bet Valainis ir Jēkabpils reģionālās partijas pārstāvis.

Komentāri (35)

J.šveiks 27.01.2018. 04.58

krievi (kremļa)jau izmēģina iespējas iejaucoties balsotāju pultīs … bet labi ka utis pamet kažoku

+8
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 27.01.2018. 13.40

    beidz vienreiz – visur krievi – bļedj bet kuri ir tie, kuri mūs tiem kremļistiem pārdod ?
    krievi?

    kuri organizē tādu valsts kultūrpolitiku, kura iznīcina latviešu kultūru?

    kurai pietika nelietības un kauna valsts bēres par 150 000 eur nosaukt par gaismas rakstiem –

    neesi taču gļēvulis – beiz vienreiz slēpties aiz vienmērb=vainīgajiem krieviem

    skaidri un gaiši pasaki – mūsu vaina

    un neizlocies, bļedj, vienmēr !

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

andrejs 27.01.2018. 00.28

Boķim eiropeiskās vērtības vairs naw swarīgas.. Skumji… 😕

+8
-4
Atbildēt

0

vilburs 27.01.2018. 12.57

Ja nu ZZS līdz vēlēšanām sāks šķobīties, ko tad? Varbūt nedaudz vēl vajadzēja pagaidīt, un tad iejāt nākamajā SAEMĀ uz jaunā/vecā zirga.

+4
-1
Atbildēt

1

    Vahamurka > vilburs 27.01.2018. 13.03

    Vai ir jau kādas pazīmes par grīļošanos?Beidzot tautas lielākā daļa izlasījusi žurnālu “”Ir””?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu