Kā nosaukt Lembergu? • IR.lv

Kā nosaukt Lembergu?

48
Aivars Lembergs. Foto: Edmunds Brencis, Picture Agency

Šā gada sākumā žurnāls Ir saņēma Ventspils domes izpilddirektora A. Ābeles parakstītu vēstuli “Par korektu un pamatotu informācijas atspoguļošanu”. Tā bija tapusi, izlasot žurnāla 2017. gada pēdējā numurā publicēto rakstu Kā būs? Tā būs!, kurā Ir prognozēja, ko vairākos sabiedrībai svarīgos jautājumos varētu sagaidīt 2018.gadā.

Citu jautājumu vidū bija arī tāds: vai pasludinās spriedumu Lemberga lietā? Uz to atbildēja iluzionists Robijs Trankalis un savu prognozi deva žurnāla Ir komentētājs Aivars Ozoliņš. Ir prognoze bija: “Tas beidzot varētu notikt. Pats smagos noziegumos apsūdzētais Lembergs jau šā gada augustā teica: “Ja rīt būs spriedums, es nebrīnīšos.””

Visticamāk, ka par šajā prognozē izteikto redakcija saņēma Ābeles parakstīto vēstuli. Publicējam vēstules pilnu tekstu.

“Par korektu un pamatotu informācijas atspoguļošanu

2017.gada 21.decembra žurnāla “Ir” publicētajā rakstā “Kā būs? Tā būs!” (64.-68.lpp.) attiecībā pret Aivaru Lembergu nepamatoti un tendenciozi lietots apzīmējums “smagos noziegumos apsūdzētais”.

Šāda veida apzīmējums – “smagos noziegumos apsūdzēts” – nav amats. Personai bez vārda un uzvārda pamatoti ir lietot vēl kādu raksturojošu elementu, ja tas nepieciešams, lai persona tiktu labāk atpazīta vai lai norādītu uz personas saistību ar iztirzāto tēmu, piemēram, attiecībā uz Aivaru Lembergu:

  • ja publikācijas vai pārraides tēma ir par sportu, loģiski un pamatoti būtu lietot amatu Latvijas Olimpiskās komitejas Izpildkomitejas loceklis vai Basketbola kluba “Ventspils” prezidents;
  • ja publikācijas vai pārraides tēma ir par ostu darbību vai tranzītu loģiski un pamatoti būtu lietot amatu Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas prezidents vai
  • ja publikācijas vai pārraides tēma ir par pašvaldību, loģiski un pamatoti būtu lietot amatu Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs
  • ja publikācijas vai pārraides tēma ir apsūdzības, tad nepieciešams, kā arī loģiski un pamatoti lietot pilnu apzīmējumu, ietverot arī jēdzienu “attaisnotais”.

Apzīmējuma “smagos noziegumos apsūdzētais” lietojums neapšaubāmi norāda uz propagandas mērķiem. Citējot bijušā Augstākās tiesas priekšsēdētāja, Latvijas Juristu biedrības viceprezidenta, zvērināta advokāta Gvido Zemribo izteikumus: “[..] šobrīd mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kur daudzi plašsaziņas līdzekļi tiražē tādu terminu kā “smagos noziegumos apsūdzētais”. [..] Taču, lai atzītu par vainīgu, ar to ir par maz. Ir nevainīguma prezumpcija. Tā ir atzīta visā demokrātiskajā pasaulē. Tas nozīmē tikai un vienīgi to – kamēr nav sprieduma, ka šis cilvēks ir izdarījis noziegumu, jūs viņu nevarat saukt par noziedznieku! Arī ar spriedumu ir par maz. Spriedumam vēl jāstājas spēkā. Mēs nievājam visā pasaulē atzītas vērtības [..]”

Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāju vidū Aivars Lembergs nemainīgi ir viena no pirmajām asociācijām saistībā ar Ventspils pilsētu, uzskatām, ka nepamatoti izvēlēts negatīvs apzīmējums Aivaram Lembergam, vienlaikus arī nepamatoti negatīvi ietekmē Ventspils pilsētas tēlu, tādēļ aicinām nepiedalīties politiskā kampaņā pret Aivaru Lembergu un turpmāk saskaņā ar demokrātiskas sabiedrības principiem izvēlēties korektu un pamatotu apzīmējumu atkarībā no publikācijas/pārraides satura.

Ventspils pilsētas domes izpilddirektors                              A. Ābele”

Visu žurnāla Ir rakstu Kā būs? Tā būs! lasiet šeit.

 

Komentāri (48)

rinķī apkārt 18.01.2018. 11.24

… Ir nevainīguma prezumpcija. Tā ir atzīta visā demokrātiskajā pasaulē. Tas nozīmē tikai un vienīgi to – kamēr nav sprieduma, ka šis cilvēks ir izdarījis noziegumu, jūs viņu nevarat saukt par noziedznieku! …++++ ok, formāli piekrītu. Bet pamatojoties uz dzirdēto viņa krievu medijiem domātās intervijās par Latvijas valsti, NATO uc, kā arī iepazīstoties ar “Rīdzenes sarunu” materiāliem, kuru autentiskumu neviens ar veselu saprātu apveltīts cilvēks neapšaubīs, es Lembergu varu uzskatīt par LR ienaidnieku ar dziļi degradētu morāli. Ar to taču pietiek.

Kas attiecas uz gaidāmo spriedumu Lemberga krimināllietā, tad tad šajā procesā LR tiesa spriedīs tiesu pašai sev.

+13
-1
Atbildēt

1

Antons 18.01.2018. 10.53

Kā nosaukt Lembergu – par izcilāko Latvijas politiķi, iedzīvotāju spriestnespējīgākās daļas mīluli, no vienas puses.
Var nosaukt par Latvijas politikas simbolu – Lembergs apvieno visas Latvijas politikas un politiskās vides “labākās” īpašības.
Var nosaukt par mafiozās struktūras vadītāju – ja izmeklējot viņa lietu, pazūd bez vēsts vai pēkšņā nāvē mirst vairāki liecinieki, kas bija ļoti svarīgi, gribot – negribot tāda doma rodas, kaut, es personīgi, protams, esmu pārliecināts, ka Lembergam ar to nav nekāda sakara, nu sakritība, gadās jau.
Var nosaukt par ZZS un daļas NA īpašnieku un māti – barotāju( atcerēsimies, kā Lemberga izsūtamais puika Emsis dzērumā pazaudēja portfeli ar stipendijām visai ZZS frakcijai).
Var nosaukt par NATO un ES ienaidnieku, jo, pēc viņa domām, NATO ir okupanti.
UTT., ļoti “daudzpusīga” personība.
Un, pats galvenais – īstais Latvijas saimnieks, un ko latviešiem vajag – demokrātiju?
Nē, saimnieku ( lai neteiktu vagaru)!

+13
-3
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Antons 18.01.2018. 14.21

    Latviešiem pirmkārt un galvenokārt nav vajadzīgi bezjēdzīgi valsts mantas izplakarētāji,perversiju propagandētāji noVienotības, un zatleristi,kuri brāļojas ar interfronti.

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 18.01.2018. 15.21

    Par brāļošanos ar interfronti: Ar “Saskaņas” un ZZS balsīm Sudraba paliek “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijā
    http://jauns.lv/raksts/zinas/266962-ar-saskanas-un-zzs-balsim-sudraba-paliek-oligarhu-lietas-parlamentaras-izmeklesanas-komisija

    Un nerunā, lūdzu, visu latviešu vārdā, tevi neviens nav pilnvarojis to darīt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 18.01.2018. 15.47

    Es nerunāju visu latviešu vārdā,es skatos uz reitingiem un neseno vēsturi,kad zatleristiem nācās meklēt patvērumu Vienotībā,tas skaidri parāda tendenci.Komisija vecās zupas farsa izpētīšanai nu gan nav nekāds rādītājs sadarbībai vai nesadarbībai,koalīcijas veidošana gan ir.SC darīs visu,lai sanaidotu latviešu vēlētājus savā starpā,un lai pēc vēlēšanām latviskās partijas sadalītos divās naidīgās nometnēs,kuras savā starpā nevarēs vienoties par koalīciju.Tas dos lielisku iespēju Saskaņai tikt kopā ar kādu no nometnēm pie varas.Vecais zatleristu gājiens.

    +3
    -4
    Atbildēt

    2

    tonijs > Bārdainais Signe 18.01.2018. 15.58

    Šī portāla komentāru sadaļā vienīgie, kuri cenšas sanaidot latviešu vēlētājus savā starpā, esat jūs ar bastu- kvēli NA un ZZS atbalstītāji un tikpat kvēli Vienotības un Zatlera apmelotāji. Solidarizējos ar Dusmu un turpmāk ar jums nediskutēšu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > tonijs 18.01.2018. 19.37

    Nevajag,nepūlies,no NA apmelotāja dzirdu.Veiksmi propagandētāja darbā,un nopērciet tandēmu :D

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > tonijs 18.01.2018. 17.41

    Ak kungs, ir vēl īpatņi, kuri V un ZRP uzskata par atšķirīgām no NA un ZZS:)

    +1
    -3
    Atbildēt

    2

    basta > lno 18.01.2018. 21.27

    Bordāns un viņa čekas projekts, JaunāKP, it tādi paši izdzimteņi, kā Vienotība un SC.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.01.2018. 17.52

    to lno
    Kā Jaunajai Kompartijai sokas ar korupcijas apkarošanu Rīgas Domē?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > Bārdainais Signe 18.01.2018. 17.00

    Izrādās, ka esi tāda pati politiskā prostitūta kā Sudraba:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > lno 18.01.2018. 19.39

    Dīvani dzirdēt to no cilvēka,kurš skrien pakaļ katram vairāksolītājam :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Bārdainais Signe 18.01.2018. 19.56

    Ar šo propagandu jūs ZZS reitingu nenodzīsiet līdz nullei,tās ir veltas cerības,viņi droši vien dabūs pietiekoši daudz balsu,lai latviskās partijas bez ZZS koalīciju nevarētu uztaisīt,bet šī kampaņa atkal ir sarkano līniju vilkšana.Tas beigās var rezultēties ar to,ka tiešām paši iebīdīsiet ZZS atvērtajās Saskaņas rokās,kas varbūt arī ir jūsu īstais mērķis.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > lno 19.01.2018. 12.21

    Чья бы корова мычала, а твоя бы молчала
    Padumjās armijas kaujas un politisko mācību teicamņieks, pulka poļitruka: sadista, alkaša un pidarasa, mīlulis, čekas maisu figurants, čekas kurmja, Bordāna, fans, atļāvās kādu citu par prostitūtu nosaukt!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Antons 18.01.2018. 12.23

    Anton, Tevi izmācīt arī grūti. Kāpēc Tu pārmet sabiedrībai spriestnespēju, ja valstī esošie mediji šos iedzivotājus gadudesmitiem baro ar informāciju, kura veido viņu spriestspēju

    Ja es pārtiktu tikai no putkrējuma un alkohola – kā tu domā – kas ar mani notiktu – vispirms fiziskā un pēc tam mentālā līmenī ?

    tu paskaties , palasi un padomā -MEDIJI !!!! ir izviedojuši lemberga tēlu kā vienīgo laimīgo , smaidīgo, veiksmīgo, zinošo un protošo , sirsnīgo un cilvēcīgo cilvēku Latvijā –

    kad nomira staļins – visi esot raudājuši – mūsu skolotāja arī teica, ka esot raudājusi kad uzzināja ka nomiris staļins

    un pārfrazējot – latviešu tauta raudās un sāks trakot ja notiesās un ieliks cietumā lebergu – svēto – popes vai puzes mocekli – ko nu tur viņam pareizticīgie piešķīra

    +3
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 20.01.2018. 14.30

    “MEDIJI !!!! ir izviedojuši lemberga tēlu kā vienīgo laimīgo , smaidīgo, veiksmīgo, zinošo un protošo , sirsnīgo un cilvēcīgo cilvēku Latvijā”
    ————-
    Čekas nopirktās žurnaļjugas – politmaukas izveidojušas Lemberga tēlu, kā vienīgo noziedznieku Latvijā, lai Vienotības kremļa maukas, čekas kājslauķi, zagļi un fekāliju stumdītāji un to saimņieki varētu nesodīti turpināt maitāt mūsu mīļās planētas gaisu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Antons > Dusma 18.01.2018. 12.35

    90% mēdiju mums ir tikpat pērkami, kā politiķi, tiesas, utt., un par ko tu brīnies?

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Antons 18.01.2018. 12.44

    par Tevi brīnos Anton – kāpēc tu !!!! uzturi šos mēdijus pieņemot viņu pasniegto barību !!!!!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrejsg 27.01.2018. 06.38

“Smagos noziegumos apsūdzētais” nebūt nav saistāms ar “atzīts par vainīgu”, līdz ar ko pretenzija ir, manuprāt, nepamatota. Viņš taču vēl joprojām ir apsūdzēts un neviena tiesa nav pateikusi- ka gluži nevainīgs, ne tā?
Noskatījos te Artusa Kaimiņa uzstāšanos Saeimā- kur viņšs tā atklātā tekstā pateica: Nevienam Latvijā taču nav noslēpums- kas ir Lembergs, Šķēle un Šlesers.
Viss pārējais ir juridiskas nianses- vai šai trijotnei izdosies atkratīties no notiesāšanas, vai neizdosies- bet viņu nodarītais visiem vairāk vai mazāk ir skaidrs. Ir ļaudis, kuri viņu darbību uzskata par burvīgu (nacionālie kapitālisti), ir tādi kā es, kas viņus uzskata par valsts izzadzējiem.
Bet abas šīs grupas droši vieno tas, ka abas apzinās- šo oligarhu bizness nebūtu necik sekmīgs, ja viņi nebūtu tajā izmantojuši tos administratīvos resursus, kuri bija viņu rīcībā tajā laikā, kad viņi ieņēma ietekmīgus amatus.

+9
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > andrejsg 27.01.2018. 16.57

    Jā,īsti rausēji un pašlabuma meklētāji,visu tikai sev un sev,Lemberga bruģis te neko nelīdzēs.Ne tā kā īsti patrioti gādā par Latvijas interesēm.Lūk,Vienotība – pārdeva Citadeli par samērā zemu cenu,bet tikai tāpēc,lai banka turpinātu strādāt tikpat sekmīgi,kā līdz šim,lai Latvijā ieplūstu milzu investīcijas…un galvenais,paši sev neko nepaņēma…vismaz nekas tāds nav dzirdēts,tas Gruzijas brauciens bija vienkāršs atpūtas brauciens,un biļetes arī viņi paši nopirka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu