Sudraba, iespējams, bailēs no atsaukšanas pārceļ oligarhu lietas komisijas sēdi • IR.lv

Sudraba, iespējams, bailēs no atsaukšanas pārceļ oligarhu lietas komisijas sēdi

2
Inguna Sudraba. Foto — LETA

Oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisija ceturtdien tomēr grasās lemt par galaziņojumu pirms Saeimas sēdes, kurā deputāti, iespējams, varētu skatīt jautājumu par Ingunas Sudrabas (NSL) atsaukšanu no komisijas vadības, raksta LETA.

Sākotnēji parlamentārās izmeklēšanas komisija lēma, ka sanāks uz sēdi ceturtdien pēc parlamenta sēdes, tomēr trešdienas vakarā komisijas priekšsēdētāja Sudraba informējusi kolēģus, ka sēdes laiks ir pārcelts. Tagad sēde, kurā tiks lems par galaziņojumu, iecerēta plkst. 8.30, tātad pirms parlamenta sēdes.

Izjūkot partijas “No sirds Latvijai” (NSL) frakcijai, deputāti var lemt par Ingunas Sudrabas atsaukšanu no oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas. Likumā ir noteikts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi tiek iecelti Saeimas Kārtības rullī noteiktajā kārtībā – vienādā skaitā no katras Saeimas frakcijas deputātiem. Par izmaiņām komisiju sastāvā Saeima var lemt pēc desmit deputātu iesnieguma vai arī pēc paša parlamentārieša lūguma atsaukt viņu no kādas komisijas.

Jautājums par iespēju ierosināt Sudrabas atsaukšanu trešdien pārrunāts Saeimas frakciju sanāksmēs un koalīcijas frakciju pārstāvju tikšanās laikā. Koalīcijas politiķi neizslēdza iespēju rosināt Sudrabas atsaukšanu no komisijas.

Deputāts Ints Dālderis (V) LETA sacīja, ka “Vienotības” frakcija šādu ierosinājumu atbalstītu, bet šis jautājums būtu jārosina Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem, kas vada koalīciju. Savukārt ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka nevajadzētu pārsteigties ar secinājumiem, katrai lietai jānotiek hronoloģiskā secībā. Viņš arī piebilda, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs ir “finiša taisnē”.

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) norādīja, ka izmeklēšanas komisijā tika deleģēti pārstāvji no Saeimas frakcijām, bet pēc NSL frakcijas izjukšanas šī kārtība tagad tiek izjaukta. Mūrniece uzskata, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija tai dāvāto mandātu ir izniekojusi, norāda viņas padomnieks.

Sudraba teica, ka komisijas sēdes laiks pārcelts pēc komisijas deputātu ierosinājuma. “Kolēģi rosināja, lai sēde būtu no paša rīta. Man kā komisijas priekšsēdētājai ir tiesības mainīt komisijas sēdes laiku,” sacīja Sudraba.

Tikmēr komisijas deputāts Andrejs Judins (V/Par!) šādu rīcību sauc par patvaļu. Sociālajā vietnē “Twitter” Judins raksta, ka Sudraba “patvaļīgi nolēma mainīt” komisijas sēdes laiku, “baidoties no amata zaudēšanas” un pretēji iepriekš komisijas sēdē koleģiāli nolemtajam.

NSL frakcija oficiāli beigusi pastāvēt, jo pēc deputāta Ringolda Baloža izstāšanās NSL frakcijā palika četri deputāti, bet Saeimas Kārtības rullī noteiktais minimālais parlamentāriešu skaits frakcijā ir vismaz pieci.

Komentāri (2)

J.Biotops 17.01.2018. 22.55

Zaļie, aūū, palīgāāāā! Mums te ornitoloģiska traģēdija – balodis apķēzījis sudrabu.

+3
0
Atbildēt

0

tonijs 17.01.2018. 21.42

Sudraba varēja nebaidīties, jo ZZS viņas atcelšanu nemūžam nerosinās.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu