Uzbrukums NVD informācijas sistēmai un e-veselībai notika vienlaikus no 20 valstīm (papild.) • IR.lv

Uzbrukums NVD informācijas sistēmai un e-veselībai notika vienlaikus no 20 valstīm (papild.)

10
Daudzus miljonus eiro izmaksājusī e-veselības sistēma sāka darboties no šā gada 1. janvāra. Foto: Edijs Pālens, LETA

Uzbrukums Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai, tai skaitā e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, otrdien sacīja Veselības ministrija (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš. Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, arī tādas kā Trinidada, Tobago un citas, teica Lapiņš.

Viņš teica, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, un Lapiņš tic, ka atbildīgajiem dienestiem, kuriem ir zināšanas, prasmes un rīki, izdosies noskaidrot precīzākus notikušā apstākļus. Tagad pats galvenais nodrošināt, lai nākotnē šādi uzbrukumi neatkārtotos. “Par vainīgo sameklēšanu atbildību uzņemties tie dienesti, kas to veic, mēs ar viņiem sadarbojamies un jau esam snieguši operatīvo informāciju, ko viņi lūguši, un arī šovakar turpināsim to darīt,” sacīja valsts sekretārs.

Pēc Lapiņa teiktā, uzbrukuma laikā notika vairāki desmiti tūkstošu pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli. Visa pieejamā informācija liecina, ka sistēmas darbība tika pārtraukta “pareizajā” brīdī, turklāt pret NVD informācijas sistēmu vēstais uzbrukums bijis tikai vienā virzienā, proti, uz serveri nevis no tā, kas nozīmē, ka iedzīvotāju datiem būtu jābūt drošībā.

Lapiņš informēja, ka NVD informācijas sistēmas darbība plkst. 15.56 tika atjaunota, darbība tika pārtraukta gan tāpēc, ka tā bija traucēta, gan arī drošības apsvērumu dēļ. Pagaidām jauni traucējumi netiek novēroti, tomēr vienlaikus tiek veikti papildu pasākumi, lai visu atbilstoši novērotu, uzraudzītu un analizētu.

Vienlaikus valsts sekretārs skaidroja, ka gan šādā brīdī, gan laikā, kad sistēmas traucējumu dēļ nav iespējams veikt darbības, piemēram, izrakstīt recepti, VM aicina katru sistēmas lietotāju izdarīt izvēli un nepieciešamības gadījumā recepti rakstīt ar roku, īpaši gadījumos, kad tas ir pacientu interesēs.

To, vai uzbrukums bija saistīts ar netipiskajām darbībām e-veselības sistēmā pagājušajā nedēļā, Lapiņš nevarēja apstiprināt, tomēr norādīja, ka šāda versija tiek pārbaudīta, bet patlaban par tiešu saistību vēl nevar runāt.

VM informē, ka patlaban sistēma strādā darba režīmā, un plašāka informācija par izmeklēšanas rezultātiem tiks sniegta tiklīdz tas būs iespējams.

Jau ziņots, ka otrdien plkst. 13.14. Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un e-veselībai noticis uzbrukums, liecina Veselības ministrijas paziņojums vietnē “Twitter”.Kā novēroja aģentūra LETA, ierakstot interneta pārlūka adreses lauciņā “eveseliba.gov.lv”, mājaslapa neatveras un parādās paziņojums, ka vietne nav sasniedzama.Zvanot uz e-veselības atbalsta tālruni iedzīvotājiem, dzirdams automātiskajā atbildētājā ierunāts paziņojums: “Informējam, ka e-veselības sistēmā tiek veikti tehniski uzlabojumi, līdz ar to ir iespējami darbības pārtraukumi. Sistēmas darbību plānojam atjaunot tuvāko stundu laikā.”

Tāpat otrdien pēcpusdienā nebija sasniedzama Nacionālā veselības dienesta mājaslapa.

Kučinskis neapstiprina ziņas par ielaušanos e-veselības sistēmā

Valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) otrdienas rītā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” neapstiprināja šorīt Latvijas Radio paša partijas biedres teikto, ka pagājušajā ceturtdienā, 11.janvārī, e-veselības sistēmai “tika izdarīti traucējumi” un tajā ielauzušies ļaundari. Sistēma darbojas un ir kārtībā, sacīja premjers Kučinskis.

Arī veselības ministres Andas Čakšas padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa otrdien sacīja, ka e-veselības sistēma nav uzlauzta un dati no tās nav noplūduši. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē viņa atzina, ka pagājušajā ceturtdienā, 11.janvārī, e-veselībā tika novērotas netipiskas darbības, ko konstatēja monitoringa sistēma, tomēr sistēma neesot uzlauzta. Āboliņa sacīja, ka patlaban notiek aktīva iegūto datu analīze, ko veicot drošības iestādes.

Savukār Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) otrdien Latvijas Radio paziņoja, ka e-veselības sistēmā pagājušajā nedēļā ielauzušies ļaundari. “Ne visiem patīk tas, ka e-veselība tiek ieviesta,” runājot par ielaušanās iespējamajiem motīviem, sacīja politiķe un uzsvēra ielaušanās bīstamību, jo sistēma “nav tikai darba nespējas lapas un e-receptes”, bet gan tur iespējams iegūt plašu informāciju par visiem Latvijas iedzīvotājiem, vēsta LETA.

Barča teica, ka ielaušanās e-veselības sistēmā notikusi gan tāpēc, ka bijis speciāli mērķēts uzbrukums, gan tāpēc, ka sistēmai ir būtiski drošības “caurumi”. Deputāte neņēmās minēt, vai ielaušanos veikuši vietējie vai ārzemnieki.

Par notikušo ziņots premjeram, kurš uzņēmies atbildību arī par veselības aprūpes nozari, un jautājumu sākušas pētīt drošības iestādes, teica Barča.

Jautāta, vai Saeimas komisija otrdien prasīs, lai saistībā ar visai neveiksmīgo e-veselības ieviešanu “ripo galvas”, Barča lēsa, ka sēde varētu būt skaudra, bet par rezultātu viņa vēl neņemoties spriest. Politiķe kategoriski nepieļāva iespēju, ka trūkumu dēļ varētu tikt izlemts e-veselības sistēmas darbu apturēt.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien diskutēs gan par e-veselības ieviešanas gaitu, kā arī plāno izvērtēt jautājumu par iespējamu amatpersonu atbildību. Uz komisijas sēdi ir aicināti Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Ģenerālprokuratūras, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, kā arī Latvijas Farmaceitu biedrības pārstāvji.

Iepriekšējā nedēļā Sociālo un darba lietu komisijas sēdē daudzi deputāti bija kritiski par e-veselības sistēmas izveidi, piemēram, deputāts Andris Bērziņš (ZZS) uzsvēra, ka nepiekrīt Kučinska viedoklim un uzskata, ka vajag izvērtēt arī to, kāpēc izveidojusies šāda situācija. Viņaprāt, e-veselības sistēmai izlietoti lieli līdzekļi, tāpēc jāizvērtē, kādu atbildību var prasīt. Ja šis gadījums ar e-veselību tiktu atstāts bez ievērības, tad arī nākamajos projektos varētu rīkoties līdzīgi, piebilda deputāts.

Arī politiķe Silvija Šimfa teica, ka nepieciešams “ļoti skaidri un stingri” skatīt šo jautājumu. Viņa arī pauda sašutumu par e-veselības ieviešanas gaitu, jo pasaulē ārstu konsultācijas notiekot attālināti ar interneta starpniecību, bet mēs joprojām “ņemamies ar receptēm kā akmens laikmetā”. Šimfa sacīja, ka Latvija lepojas ar sasniegumiem IT jomā, bet e-veselības ieviešanā notiekot nejēdzības.

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) vairākkārt komisijas sēdē akcentēja nepieciešamību izvērtēt amatpersonu atbildību. Parlamentārietis sacīja – ja sistēmas izveidei iztērēti lieli līdzekļi, tad ir jāzina, kurš būs atbildīgs par kļūdām. Klementjevs pauda, ka uz sēdi nepieciešams aicināt arī Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Kā ziņots, no 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. Šonedēļ e-veselības sistēmai pieslēgušās visas ģimenes ārstu prakses.

Uz problēmām sistēmas darbībā arī norādījušas vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas.

(plkst. 19.37 – papildināta ar jaunāko informāciju raksta sākumā)

Komentāri (10)

Sskaisle 16.01.2018. 10.47

ja dāsni apmaksātie valsts varas nevainības propagandisti nav gatavi valsts izzagšanu pat slēpt , pat ietērpt melos – nu tad valsts jau ir nozagta, būtībā notiek līķa apgānīšana – katrs vel plēš ko var izplēst

nu kā var būt tā, ka viens politiķis saka, ka vaina ir ārējā ienaidnieka darbības sekas, bet otrs politiķis – jāsaka – izpildvaras vadītājs pasaka, ka vainas vispār nekādas nemaz nav

tie, kas nomira bez zālēm – tie jau sūdzības nerakstīs , vai ne?

+1
0
Atbildēt

0

J.šveiks 16.01.2018. 09.08

vai šī gadījumā nav tā pati barča , kura palīdzēja izspiest valsts galvojumu privātam pabrīķim , kurš kā zināms drīz tiks izsolīts pa framentiem , tā ar neko nesaražojis ar šī aizdevuma palīdzību , bet smalki nobankrotēja un valsts dabūja garantēto kredītu nosegt , interesanti par cik šīs perzonas , kuras ar viltu garantiju izkārtoja,uzvārījā no tā garantētā un norakstītā kredita?
https://www.irliepaja.lv/lv/raksti/liepajnieki/galvojuma-izsniegsana-liepajas-metalurgam-bija-politiski-inicieta/

+4
-3
Atbildēt

1

J.šveiks 16.01.2018. 20.56

kāpēc šī versija nevarētu būt īstā , proti mafija sargā pieeju no e veselībā iegrūsto miljonu izlaupīšanas atklāšanas?
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/769150-poikans_arsti_un_pacienti_kluvusi_par_e_veselibas_sistemas_upuriem_jo_janosarga_taja_iegulditais_finansejums

0
0
Atbildēt

1

    Antons > J.šveiks 16.01.2018. 21.36

    99%, ka tā arī ir, jo tas, ka šī te sistēma ir kārtējā valsts nozagšanas shēma par to, manuprāt, neviens adekvāts un spriestspējīgs cilvēks nešaubās.
    Jo prioritāte acīmredzami ir naudas “apgūšana”, nevis strādātspējīgas sistēmas izveide, da kuru šinī valstī vispār intersē kādi tur slimnieki un ārsti, jāsmejas, latviešu korumpētie politiķi un birokrāti, atšķirībā no igauņiem, pēc savas mentalitātes ir aziāti sliktākā šā vārda nozīmē, un tos intersē tikai un vienīgi sava dienesta stāvikļa izmantošana savās intersēs, “sabiedrības intereeses” šai sugai ir svešs jēdziens.
    Ja jau būtu savādāk – sen būtu paacinājuši kaut vai tos pašus igauņus,kuriem tāda sistēma lieliski strādā nu jau 10 gadus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu