Kremļa marionešu teātris • IR.lv

Kremļa marionešu teātris

Vladimira Putina vēlēšanu plakāts Novosibirskā «Spēcīgs prezidents — spēcīga Krievija!». Foto — AFP/LETA
Kristians Ešhs, © Der Spiegel

Ieskats Krievijas imitētās demokrātijas aizkulisēs

Vadīt demokrātisku valsti nav viegli. Bet iedomājieties — cik liels izaicinājums ir demokrātijas imitācija! Regulāri jāpārkārto dekorācijas un jāpiešķir jaunas politiskas lomas. Apgaismojumam jābūt perfektam, un katram prātā jāiekaļ pareizais teksts. Un pats svarīgākais — scenārijam jābūt rūpīgi izsvērtam, domājot arī par nākotni, jo šādai izrādei taču nedrīkst pienākt beigas!

Veids, kā Krievija izvēlas savu prezidentu, ir tieši šādas inscenētas demokrātijas forma. Nesen Centrālā vēlēšanu komisija no kandidēšanas 18. martā gaidāmajās vēlēšanās izslēdza opozīcijas kandidātu Alekseju Navaļniju, kas vienīgais bija sācis nopietnu priekšvēlēšanu kampaņu. Kā norādīja komisija, kandidātam ir krimināla sodāmība, kas viņu automātiski diskvalificē no cīņas ar līdzšinējo vadoni Vladimiru Putinu (65).

Kā jau tas imitētām demokrātijām piestāv, lēmums liegt kandidēšanu Navaļnijam ir formāli korekts. Viņam patiešām ir krimināla sodāmība. Taču loģika šajā gadījumā bija gājusi pretējā virzienā: pirms dažiem gadiem viņš tika notiesāts dīvainā paraugprāvā par it kā notikušu naudas piesavināšanos. Prāvas metodes kritizēja Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Ar faktu, ka Krievijā nepastāv varas dalīšana, sadzīvo realitāte, ka šajā zemē nav arī neatkarīgas tiesu sistēmas — un rezultātā Putins vēlēšanās sacentīsies ar viņa paša izraudzītiem oponentiem.

Navaļnija izslēgšana ir interesanta eksperimenta noslēgums. Navaļnija pārdrošais plāns paredzēja, ka viņš uzvedīsies kā īsts politiķis simulētā vēlēšanu kampaņā. Ielauzties oficiālajā Krievijas politikā viņš mēģināja kā persona no skatītāju zāles, kas nolēmusi pēkšņi uzlēkt uz teātra skatuves. Savu priekšvēlēšanu kampaņu 41 gadu vecais opozicionārs sāka ar valsts apceļošanu, rīkojot kaismīgus mītiņus pilsētās. Navaļnijs cerēja: ja Kremlis nolems izslēgt no cīņas vienīgo spēcīgo kandidātu, tad arī visa vēlēšanu šarāde izskatīsies pēc krāpšanās, un Krievijas līderi no tā labprāt izvairītos. Viņš kļūdījās. Krievijā uz politiskās skatuves ir gana mākslīgu butaforiju un aktieru, kuru rosīšanās aizēno jebkuru reāla politiķa soli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu