Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooc Vēsture aiz kadra. Kino. Emocionāls, personisks Romualda Pipara un domubiedru ieskats Atmodas laika kinohroniku «aizkadrā» — tās veidojušo kinooperatoru un dokumentālistu stāstos. Tiek aplūkots valstiskuma atgūšanas laiks, notikumi un dokumentālistu iesaiste tajos. Saistošs un cieņpilns veltījums iesaistīto pašaizliedzīgajam un svarīgajam darbam. Tiesa, lai filmā brīvi navigētu, nepieciešama skaidra tālaika notikumu izpratne un pamatzināšanas par iesaistītajiem kino veidotājiem. Splendid Palace no 13. janvāra.

oooo Aritmija. Rūpējoties par citu dzīvēm, aizmirst par savējo — šo tēmu filmā humoristiski un smeldzīgi ataino viens no talantīgākajiem, arī pazīstamākajiem mūsdienu Krievijas režisoriem Boriss Hļebņikovs. Stāstā par jaunu neatliekamās palīdzības ārstu (Aleksandrs Jacenko), viņa izirstošo laulību un pieaugošajām nesaskaņām ar absurdi birokrātisko slimnīcas vadību iezīmējas gan jutīgs attiecību portretējums, gan trāpīgs sabiedrības vērojums. No 19. janvāra.

Nameja gredzens. Vēsturiskā sāga par 13. gadsimta cīņām pret krustnešiem ir Aigara Graubas jaunākā pilnmetrāžas filma. Nosaucot darbu par leģendu, filmas veidotāji ir apzināti atteikušies no vēsturisko precizitāšu ievērošanas, kas, tiesa, spēlkino žanrā ne vienmēr ir nepieciešamība. Taču ar interesi gaidu iespēju noskatīties filmu, lai redzētu, kā stāsts par «iekšējo brīvību» sadzīvo ar veidotāju allaž piekopto praksi pakļauties ātrās patērēšanas un komerckino kanoniem. Filmas recenziju lasiet nākamajā žurnāla Ir numurā 25. janvārī. No 17. janvāra.

Sergeja Eizenšteina jubileja. Rīgā dzimušā kinorežisora un teorētiķa Sergeja Eizenšteina 120. jubilejas svinības ar trim bezmaksas seansiem kinoteātrī KSuns. Programmā: klasiķa Herca filma Atmoda (1979), Dāvja Sīmaņa veidotā dokumentālā interpretācija Escaping Riga (2014) — par Eizenšteinu un filozofu Jesaju Berlinu. Svinību noslēgumā Bruņukuģa Potjomkina (1925) seanss ar Platona Buravicka oriģinālmūzikas pavadījumu klātienē. KSuns 22. janvārī no plkst. 16. līdz 19.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu