«Jāskatās ar gudrām acīm» • IR.lv

«Jāskatās ar gudrām acīm»

13
Foto — Shutterstock
Indra Sprance

Tiesneši pieprasa rūpīgi pārbaudīt maksātnespējas shēmu aizdomas, ko atklāja Ir pētījums

Tiesu varas reputācijas krīze — tā 14 Augstākās tiesas tiesneši vēstulē Tieslietu padomei raksturo situāciju, kāda izveidojusies pēc Ir pētījuma par simtiem uzņēmumu adrešu maiņu pirms maksātnespējas procesiem, acīmredzot cenšoties nonākt konkrētās tiesās pie atsevišķiem tiesnešiem, kā arī šīs tēmas atspoguļojumu TV raidījumos Tieša runa un Nekā personīga.

Tiesneši uzskata, ka medijos izdarītie secinājumi «rada pamatotas šaubas par atsevišķu kolēģu profesionalitāti». Tāpēc viņi aicina izveidot komisiju, kuras uzdevums būtu izpētīt attiecīgās maksātnespējas lietas un sniegt atzinumu par tām. Aicinājums izteikts Tieslietu padomei — koleģiālai institūcijai, kam ir būtiska loma tiesu sistēmas politikas veidošanā, tajā darbojas Augstākās tiesas (AT) un Satversmes tiesas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs, ģenerālprokurors, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, kā arī advokātu, notāru un tiesu izpildītāju padomju vadītāji un vairāki īpaši deleģēti tiesneši. Tiesnešu aicinājumu padome vērtēs pirmdien, 22. janvārī.

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs nevēlējās sniegt Ir interviju par šo tēmu — no atbildēm noprotams, ka Bičkovičs argumentētu viedokli varēs sniegt pēc profesionāla tiesu prakses izvērtējuma un diskusijas Tieslietu padomē, savukārt Rasnača pārstāvis ieteica palasīt ministra interviju laikrakstā Diena. Taču uz Ir aicinājumu pamatot savu viedokli atsaucās vairāki iesnieguma autori un tā atbalstītāji. Kādi ir viņu argumenti — kāpēc Tieslietu padomei šobrīd jārīkojas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu