Judins: Oligarhu lietas komisijas galaziņojuma projektā ir noklusēti svarīgi fakti un secinājumi • IR.lv

Judins: Oligarhu lietas komisijas galaziņojuma projektā ir noklusēti svarīgi fakti un secinājumi

61
Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba, komisijas sekretārs Mārtiņš Šics un komisijas loceklis Andrejs Judins. Foto: Evija Trifanova, LETA
Kustības Par! pārstāvētais deputāts Andrejs Judins nepiekrīt parlamentārās izmeklēšanas  komisijas galaziņojuma projektam, jo tas nesakrīt ar faktiem, kas atklāti komisijas darbā, kā arī “oligarhu lietas” kriminālprocesa materiālos. Tāpat tajā iztrūkst virkne būtisku secinājumu un ierosinājumu. Judins 15. janvārī iesniegs priekšlikumus ziņojuma projekta labojumiem.
“Šobrīd galaziņojuma projekts ir ļoti vājš, tendenciozi remdens. Nav nofiksēti un ņemti vērā būtiski fakti un izdarīti secinājumi, ko atklāj gan kriminālprocesa materiāli, gan komisijas darbā iegūtā informācija. Esošajā projektā arī notikusi bīstama jēdzienu jaukšana, piemēram, patvaļīgi pretnostatot žurnālā Ir publicētās sarunas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālprocesa materiālos iekļautās sarunas,” saka Judins, kurš paralēli darbam komisijā arī rūpīgi iepazinies ar KNAB rīcībā esošajiem krimināllietas materiāliem.Deputāts norāda, ka piedāvātajā ziņojuma projektā komisijas darba stenogrammas ir nepilnīgi atšifrētas, nav piefiksēti publiski jau izskanējušie gadījumi, kad tās darbā netika ievēroti neitralitātes un objektivitātes principi. Ir notikusi komisijas darba iemesla un uzdevumu sagrozīšana, paustas viegli pierādāmas nepatiesības, kā arī iztrūkst secinājumi.
1.Oligarhu sarunas ir jāpublisko: komisijai jārosina grozījumi par kriminālprocesos iegūtās informācijas publiskošanu, ja tas ir sabiedrības interesēs
Judins uzsver, ka šim ir jābūt vienam no būtiskākajiem komisijas “sausā atlikuma” darbiem. Proti, tai ir jārosina izdarīt grozījumus tiesību aktos, lai nodrošinātu iespēju kriminālprocesā neiesaistītām personām iespēju iepazīties ar kriminālprocesa materiāliem, kā arī šo materiālu anonimizētu publiskošanu, ja tas atbilst sabiedrības interesēm.“Šobrīd likums nav sabiedrības un tās intereses pārstāvošo mediju pusē. Tāpēc oligarhi var atļauties likuma ietvaros stāstīt, ka medija publicēto sarunu nav bijis vai tās ir sagrozītas. Visi saprot, ka viņi melo, bet tiesību to pierādīt medijam nav. Šis likuma caurums ir jālabo,” skaidro Judins.Tāpat deputāts secina, ka pēc iepazīšanās ar oligarhu lietas kriminālprocesa materiāliem, žurnāla Ir publiskotās sarunu audioierakstu atšifrējumi atbilst KNAB rīcībā esošo audioierakstu saturam un tas ir jāiekļauj komisijas galaziņojumā. Šobrīd ziņojuma projektā šie sarunu materiāli pat tiek patvaļīgi pretnostatīti.2. Jāparedz kriminālatbildība par žurnālistu uzpirkšanu

Deputāts uzsver, ka komisijai ziņojumā jāpauž viedoklis par Krimināllikuma grozījumiem, paredzot atbildību par žurnālistu uzpirkšanu vai citādu ietekmēšanu, kā arī par apzinātām manipulācijām ar sabiedrisko viedokli, izmantojot masu saziņas līdzekļus. Šobrīd Krimināllikums to neparedz un ir liels drauds demokrātiskajai valsts iekārtai.

3. Komisijas darbs nav atbildis tās darba principam par neitralitāti un objektivitāti

A. Judins uzsver, ka fakti, kas atklājušies Rīdzenes sarunās un kriminālprocesa materiālos par pašiem komisijas deputātiem, ir jānofiksē arī galaziņojumā. “Komisija nedrīkst izlikties, ka tās darbības laikā klajā nākušie fakti par tās locekļiem nav bijuši”.

Kā piemēri minami komisijas vadītājas Ingunas Sudrabas un vairāku komisijas deputātu saistība ar “Rīdzenes sarunām” vai oligarhiem: I. Sudraba “Rīdzenes sarunās” minēta kā “kaimiņzemei tīkama premjera amata kandidāte”, izmeklēšanas gaitā atklājās viņas vadītās Valsts kontroles vairākkārtēji atteikumi sniegt atbalstu KNAB ar “Rīdzenes sarunām” saistīto lietu izmeklēšanu. Tāpat publiski zināmā I. Sudrabas un komisijas deputāta A. Mežuļa saikne ar A. Šleseru.

Ziņojumā ir jāiekļauj fakts, ka atsevišķas personas (Imants Liepiņš, Juris Paiders, Edgars Jansons) uz komisijas sēdēm uzaicinātas patvaļīgi, bez koleģiāla komisijas deputātu lēmuma Tāpat Sudraba pieaicinājusi ekspertus un personas, kurām ir personiska saikne ar oligarhiem un kuru personības raisīja publisku diskusiju par viņu piemērotību dalībai komisijā

4.Ziņojumā korekti jānofiksē komisijas sastāva nepilnības

Komisijas darbs bija apgrūtināts atsevišķu locekļu profesionālo īpašību trūkuma (juridiskās izglītības un kriminālprocesuālo tiesiskā regulējuma izpratnes) dēļ, kā arī noteikto ierobežojumu darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju dēļ. Pašai komisijas vadītājai Sudrabai tā arī nav piešķirta pielaide darbam ar valsts noslēpumu, līdz ar to viņa nevarēja iepazīties ar operatīvās izstrādes lietas materiāliem un piedalīties tādu jautājumu apspriešanā, kas satur slepenu informāciju. Tas nepārprotami traucēja komisijas vadītājai saprast lietas būtību un izdarīt korektus secinājumus par vairākiem komisijā izskatītajiem jautājumiem.

5.Jāiekļauj virkne būtisku secinājumu, kuri izriet no atklātajiem faktiem

Piemēram, analizējamās krimināllietas un operatīvās izstrādes lietas materiālos ir fakti, kas norāda, ka Ainārs Šlesers, Aivars Lembergs u.c. “Rīdzenes sarunu” dalībnieki ir veikuši darbības, kas atbilst valsts sagrābšanas pazīmēm.

Ziņojumā arī jāiekļauj, ka “Rīdzenes sarunās” paustais sniedz norādes uz krimināli un administratīvi sodāmu darbību izdarīšanu. Tāpat to saturs norāda uz prettiesisku valsts amatpersonu iecelšanas un atcelšanas ietekmēšanu, apdraud sabiedrības intereses atsevišķu lēmumu pieņemšanā, rada būtiskus draudus Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajam varas dalījumam, amatpersonu ievēlēšanas/iecelšanas kārtībai un Satversmes 2. pantā garantētajai varas piederībai Latvijas tautai.

Tāpat komisijai jākonstatē: “Rīdzenes sarunās” minētā ķīmisko kravu termināļa būvniecība ir bijusi saistīta ar sarunu dalībnieku ekonomiskajām interesēm. “Rīdzenes sarunu” dalībnieki ir veikuši darbības, lai novērstu iespējamus šķēršļus termināļa projekta attīstībai, t.sk. iesaistot un ietekmējot Rīgas domes amatpersonu rīcību.

Tāpat materiālos ir pietiekami daudz faktu, no kā secināt par necaurspīdīgu un nedemokrātisku mediju finansēšanu caur reklāmas līgumiem. Latvijā ir vairāki mediji, kas nepilda objektīvas žurnālistikas uzdevumus, bet kalpo politiķu publisko attiecību veidošanas uzdevumiem, jo sevišķi reģionālo mediju segmentā.

Ar Andreja Judina iesniegtajiem priekšlikumiem komisijas izstrādātā galaziņojuma labošanai iespējams iepazīties šeit. Papildus tiek gatavotas Andreja Judina atsevišķās domas ar parlamentārās izmeklēšanas laikā iegūtajiem secinājumiem.

Raksts pirmpublicēts kustības “Par” mājaslapā

Komentāri (61)

No Pārdaugavas 15.01.2018. 09.21

gan jau pienāks tā diena, kad katrs samaksās pēc nopelniem, par visu jāmaksā…

+5
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > No Pārdaugavas 15.01.2018. 11.02

    Par naivumu,jēlumu un gļēvumu nespējot nocirst čekas metastāzes mēs maksājam ar latviešu tautas iznīcību

    Nevajag barot ar pasaciņām par kaut kādu abstraktu atmaksas stundu , vai atriebes eņģeļiem

    +1
    -3
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 15.01.2018. 18.53

    Katras atmirušās metastāzes vietā čeka izaudzē jaunu; JP, ZRP, JaunāKP.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antons > Dusma 15.01.2018. 17.17

    No Pārdaugavas – Tu esi optimists, es jau sen pasakām neticu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Antons > Antons 15.01.2018. 17.27

    Dusma – nu ko tu par to čeku un čekistiem?
    VIsa NA, Dzintars, visi pārējie, kas jau sen pārdevušies un balso, kā liek, kāds tiem sakars ar čeku, tie čekas laikā vēl zem galda kājām staigāja, ja vispār bija dzimuši, un ko tagad dara?
    Tāpat, kā daudzi citi.
    Cita lieta, ka čekas laikos viss labākais genofonds tika vai nu likvidēts, vai aizbrauca, un palika tādi, kādi ir, un arī pēcnācēji tiem piedzimst atbilstoši – liekulīgi, bailīgi, pērkami, bezprincipiāli, kas ir 90% mūsu politiķu raksturojums.
    Dzimtbūšana, tad okuopācija, utt., domā, varēja izdzīvot tie labākie?
    Un, kā zināms, ja cilvēks ar verga dvēsli tiek pie varas, viņš kļūstsliktāks, kā viņa bijušais saimnieks.
    Un spēj domāt tikai par savu labumu.
    Taisni tāpēc mums tā politiskā atmosfēra, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, tik smirdīga, tāda medicīna, korupcija un valsts nozagšana pilnīgi likumīga, daudzas va;lsts iestādes, kurām ar to būtu jācīnās, ir tikai parodijas, utt.
    Pie varas mums cilvēki ar vergu mentalitāti, kuri nejauši tikuši pie varas.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    basta > Antons 15.01.2018. 22.24

    Lietuvas un Igaunijas, ko tu, pakaļā drāztais plānprātiņ, visu laiku piesauc, vadītāji neapgāna savu WWII krievu noslepkavoto tautiešu piemiņu, svinot kopā ar kara noziedzniekiem un to noziegumu mantiniekiem Staļina asiņaino uzvaru pār cilvēcību un veselo saprātu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Antons 15.01.2018. 18.03

    Runājot par vergu mentalitāti- augstāk RA retoriski jautāja- pagaidām ZZS pārliecinoši līderē un es nezinu, kam ir jānotiek, lai situācija šogad pirms vēlēšanām mainītos.
    …………..
    Gribēju atbildēt, ka Lembergs jānotiesā un jāiesēdina cietumā, bet tad padomāju, ka tas viņa un ZZS atbalstītāju attieksmi visticamāk nemainītu, vai pat dotu pretēju efektu- redz, mūsu labo saimnieku nepatiesi apsūdzēja un notiesāja. Un iemesls ir tieši šī vergu mentalitāte un vēlme pēc stingras dūres, autoritāras varas, kas piemīt gan ZZS, gan NA elektorātam.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > tonijs 15.01.2018. 18.14

    nnevis ZZS līderē , bet ZZS ir spējīgi maksāt – sauksim lietas vārdos

    jūs taču neviens te neesiet ar bērnu naivumu un nedomājiet ka šietie zzs + na , kuri postu un nelaimes Latvijā tikai padziļināja – līderē
    nu izbeidziet ākstīties – es aizliedzu! viņi tādi līderētāji, kā es dejotājā baletā

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Antons > tonijs 15.01.2018. 18.19

    Lembergs atklāti ņirdz par visiem, jo visus vai nu nopircis, vai iebiedējis( kā zināms, Lemberega lietā vairāki pēkšņi mirušie vai bez vēsts pazudušie liecinieki), kurš tad te ies pret Lembergu.
    Bija tādi KNAB, bet, tie sen no turienes izmesti, un KNAB kļuvis par parodiju, tiesneši un prokurori, kas mēģināja Lembergu apsūdzēt, zaudējuši karjeras iespējas, bet, tauta šo te ākstu – Latvijas Žirinovski mīl un appbrīno.
    Tad kurš tad te viņu iesēdimās, notiks vilkšana garumā, līdz noilgumam.
    Kurš naudīgs blēdis šai totāli korumpētā valstī vispār ir nopietni sodīts, kur nu vēl Lembergs…

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Antons 15.01.2018. 18.54

    atkal – pērkamie mediji tev pamet pīli par to, ka tauta lembergu mīl un tu to pīli Anton ne tikai pats rij, bet dāsni daliesa ar to tālāk

    jā – ir tādi – es tos saucu par patriarhiem , kuri mīl lembergu – bet loti ļoti daudzi saprot, ka viņš ir ļauns – kāpēc tu neraksti viņu vārdā ?

    kāpēc tu baro un uzturi neliešies komentāros?

    kāpēc LA atkal ielikst laimīgs lembergs, nevis dusmās un naidā savilcies – patiess savā būtībā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Antons > Dusma 15.01.2018. 19.26

    Dusma – no mēness esi nokritusi, vai, kurš tad ir Latvijas populārākais politiķis?
    Pieņemsim, prese un reitingi melo.
    Bet, ZZS reitings un ZZS % Saeimā neliecina par mīlestību pret Lembergu?
    Ak tā, ZZS vēlētājs nezina, ka ZZS ar visām ķeskām pieder Lembergam, tā tu domā?
    Nu tad jau tas ZZS vēlētājs ir vēl stulbāks, ja pat nesaprot, par ko viņš balso.

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > Antons 15.01.2018. 22.31

    “ka ZZS ar visām ķeskām pieder Lembergam”
    ————–
    Tas nebūt nav, kā āmen baznīcā, jo Lemberga, atšķirībā no Vienotības saimņieku: čekas un Krievijas organizētās noziedzības pārstāvju īpašumi, ir apķīlāti, bet Vienotības un JaunāsKP mērgļu “ķeskas” un taisnās zarnas ir čekas lombardu manta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Antons 15.01.2018. 19.52

    Latviski runājošo Latvijas iedzīvotāju vidū R. Vējoņa darbība ir visaugstāk vērtētā, bet krieviski runājošo vidū prezidents ierindojas tikai trešajā vietā. Savukārt A. Lemberga darbība latviski runājošo vidū guvusi tikai sesto augstāko vērtējumu, bet krievvalodīgo grupā otro.
    http://nra.lv/politika/233889-petijums-kuri-ir-visaugstak-un-viszemak-vertetie-politiki.htm

    Turklāt jāņem vērā, ka tā ir NRA pasūtīta aptauja, līdz ar to tai īsti nevar uzticēties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 15.01.2018. 06.55

komisija darījusi savu darbu pēc lembes pūstas stabules , Judina labojumi diezvai tiks iekļauti ziņojumā ,ar kuru jau lembe iepazinies un to akceptējis kā labu esam

+5
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 15.01.2018. 10.37

ne gluži par tēmu – un tomēr kaut kādā ziņā jā – es jau sen to rakstīju un varu tikai atkārtoties,ka būtu naivi cerēt, ka čekisti – oligarhi un viņu kalpi atkapsies , padosies, jo sabiedrība medijos šiem pakratīs ar pirkstiņu °

lūk – sit pa visiem zvaniem – sabiedrības apdullināšanai

http://www.tvnet.lv/…/768853-skulme_diskusijas_par…/comments

Jā – čekisti sit pa visiem zvaniem. Lai nu kurš , bet inteliģents cilvēks tacu saprot, ka mūsu sodienas nelaimes ir čekistu – kumonistu – oligarhu vainas dēļ. Kā tad mēs varam cerēt uz tiesiskumu un taisnīgumu , ja pie varas Latvijā ir čekisti un viņu kalpi? Kāpēc čekisti izmanto vecos propaganadas cilvēkus?

+2
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu