Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālvajāšanu par dokumentu viltošanu Barona ielas lietā • IR.lv

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālvajāšanu par dokumentu viltošanu Barona ielas lietā

Ietves remontdarbi Krišjāņa Barona ielā. Foto: Zane Bitere, LETA

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret sešām personām par dokumentu viltošanu saistībā ar seguma atjaunošanu Rīgā, Krišjāņa Barona ielā.

Ģenerālprokuratūrā pieņemti lēmumi par sešu personu saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas. Notiek personu iepazīstināšana ar viņiem celtajām apsūdzībām, aģentūrai LETA pavēstīja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe. Par šādu noziegumu draud brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods.

Šajā lietā iesaistītas arī divas juridiskas personas un ja prokuratūra izlems lietu nodot tiesai, tad tiesai būs jālemj par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai šīm juridiskajām personām.

Krimināllikumā teikts, ka uzņēmumam tiesa var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, ja nodarījumu juridiskās personas interesēs izdarījusi fiziskā persona, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis. Likumā paredzēti četri piespiedu ietekmēšanas līdzekļi – likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

Plašāku informāciju prokuratūra pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka apsūdzības lūdza uzrādīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kurš paziņojumā presei arī minēja, ka izmeklētājs bija lūdzis prokuroru piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus divām juridiskām personām, lai sauktu tās pie kriminālatbildības. Ceļu būves firma “Binders” jau paziņojusi, ka ir informēta par ierosinājumu pret uzņēmumu piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus saistībā ar Barona ielā veiktajiem būvdarbiem, taču uzņēmums kategoriski nepiekrīt izvirzītajiem pārmetumiem.

Kriminālprocess par, iespējams, veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dokumentu viltošanu uzsākts 2016.gada oktobrī. Šajā krimināllietā iesaistīto personu vidū ir divas Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonas, viena no kurām darba attiecības ar departamentu jau ir izbeigusi.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola aģentūrai LETA iepriekš atteicās atbildēt uz jautājumiem, kuras Satiksmes departamenta amatpersonas ir iesaistītas lietā.

Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma” gan vēstīja, ka šo personu vidū ir bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Uģis Broža un pašreizējais nodaļas vadītāja vietnieks Jānis Spriņģis. Pēc LTV rīcībā esošās informācijas, starp aizturētajiem ir arī Barona ielas būvdarbu būvuzraugs Andrejs Kiseļevs-Podgornijs, kurš vienlaikus ir arī Tehniskās daļas vadītāja vietnieks Salaspils novada domē.

Brožu jau iepriekš KNAB aizturēja kriminālprocesā par iespējamiem koruptīviem darījumiem saistībā ar Salu tilta rekonstrukciju. Pērn oktobrī TV3 raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka Rīgas dome par Barona ielas rekonstrukcijas darbu būvuzraudzību 2015.gadā slēgusi līgumu ar SIA “Bild”, kas iepriekš piederēja Brožam.

LTV vēstīja, ka Satiksmes departaments ir norādījis KNAB, ka Barona ielas seguma atjaunošanas laikā departamentam nav konstatēti finansiāla rakstura zaudējumi.

KNAB 2016.gada rudenī ieradās arī ceļu būves uzņēmumā “Binders”, kas veica Barona ielas seguma rekonstrukciju. KNAB no “Bindera” izņēmis daļu dokumentu oriģinālu un veicis kopijas, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

Kopumā brauktuves remontdarbi izmaksājuši 2,6 miljonus eiro, bet ietves – 900 000 eiro. Ielas remontdarbu kvalitāte vairākkārt izraisījusi sabiedrības sašutumu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu