Vairāk skābekļa • IR.lv

Vairāk skābekļa

13
Kaspars Putniņš. Foto — Jānis Pipars, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Diriģents Kaspars Putniņš ar multimediālu performanci Gaismas raksti Nacionālajā bibliotēkā iesāk valsts simtgades svinības

Latvijas Radio kora diriģentam Kasparam Putniņam kopā ar domubiedriem, performances Gaismas raksti līdzautoriem, par Latvijas simtgadi bijis interesanti domāt divējādi: kādas ir sabiedrības vērtības un mērķi šodien un kādi elementi vēsturē un kultūrā bijuši nozīmīgi šodienas Latvijas izveidē? Tāpēc performance veidota kā pagātnes un tagadnes sasaukšanās, mijoties dzejnieka un literatūrzinātnieka Kārļa Vērdiņa folklorā atlasītajiem tekstiem ar Ilmāra Šlāpina jaunradīto dzeju. Radošajā grupā strādā arī režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfs Voldemārs Johansons un komponisti Mārtiņš Viļums un Shipsi. Gaismas raksti skatāmi Nacionālajā bibliotēkā no 18. janvāra, un Kaspars Putniņš iedrošina uz šo performanci, kas spēles laukā iesaistīs arī skatītājus, nākt arī visus biklos un savrupos.

Diriģents intervijā skaidro savu pozīciju, kāpēc būtiski Latvijas simtgadi svinēt, audzējot diskusijas kvalitāti starp dažādām sabiedrības grupām. Jau četrus gadus Putniņš vada arī Igaunijas Filharmonijas  kamerkori, un viņam ir laba atbilde uz jautājumu: vai igauņi tiešām ir labāki par latviešiem?

«Gaismas raksti» jūsu koncertā, kā vēsta anotācija, ir cilvēki. Kas ar šo poētisko apzīmējumu domāts?
Tēma ir liela, konkrētu definīciju grūti sniegt. Vēlme šo darbu veidot radās, domājot par to, kas ir mūsu valsts, ko tā mums nozīmē. Apaļais skaitlis galvenokārt ir tā vērts, lai pārdomātu līdzšinējo pieredzi un paveikto. Apstāšanās — pārdomu brīdis ir ārkārtīgi būtisks. Mēs [Latvijā] to nedarām pietiekami daudz. Tāpēc droši vien pieļaujam kļūdas. Esam «cilvēki, kas dara». Darām vairāk, nekā domājam. Taču darīšanas mērķis bieži nav skaidrs. Par to nav pietiekami daudz domāts.

Koncerta ideja radās no pārdomām — kas ir tas, ko svinēsim 2018. gadā? Ko mums ir vērts svinēt?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu