Maisiņu dumpis • IR.lv

Maisiņu dumpis

1
Ilustratīvs foto.
Elizabeta Povodelo © The New York Times News Service

Biodegradējamo maisiņu ieviešana izraisa sašutuma vilni Itālijā. (Lai gan maisiņi varbūt nemaz nav īstais dusmu iemesls)

Itālijas valdība piedzīvojusi kārtējo sāpīgo atskārsmi, ka arī par labiem nodomiem var nākties maksāt bargu cenu. Sekojot 2015. gadā pieņemtai Eiropas Savienības direktīvai, valstī ieviests jauns ierobežojums, kas paredz, ka augļus, dārzeņus un ceptas preces vairs nedrīkst pārdot plastmasas maisiņos un tie jāaizstāj ar videi draudzīgiem maisiņiem, kas ātri sadalās, vai ar jebkuru citu viegli kompostējamu iepakojuma veidu. ES direktīva tika pieņemta, lai izskaustu parastos plastmasas maisiņus, kuru sadalīšanās var ilgt pat līdz simt gadiem.

Papildus tam noteikts, ka arī jaunie maisiņi nav pieejami par velti, bet maksā no viena līdz trim eirocentiem atkarībā no to veida. Šai maksai ir jāparādās pirkuma čekā. Un tiem veikaliem, kuri tiks pieķerti jauno prasību neievērošanā, draud prāvs naudas sods.

Tomēr uzreiz pēc 1. janvāra, kad jaunais likums stājās spēkā, visā Itālijā veikalos un lielveikalos tiek piedzīvoti protestu uzplūdi. Neapmierinātība tiek pausta arī sociālajos tīklos. Viens no populārākajiem attēliem, ar kuriem dalās cilvēki virtuālajā vidē, ir Sniegbaltīte, kura atsakās pieņemt saindēto ābolu, jo tas nav iepakots pareizā maisiņā.

Citi savukārt iesaka: itāļiem būtu nevis jāmaksā par maisiņiem, bet jāiespītējas un jāsāk svērt pārtikas produktus individuāli. Piemēram, pērkot piecus ābolus, tos nevis salikt vienā maisiņā un pēc tam nosvērt, bet gan svērt katru atsevišķi, attiecīgi pielīmējot katram individuālu cenu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu